Προβληματισμός για τις αποδόσεις στο λάδι

Κρατούν ψηλά την τιμή οι μειωμένες ποσότητες της Καλαμών φέτος

Μειωμένες ποσότητες ελαιολάδου, ακόμη και χαμηλότερα των προηγούμενων εκτιμήσεων, αλλά και προβλήματα με τις αποδόσεις, που μετατοπίζουν και τη συλλογή για ακόμη αργότερα, αναφέρουν διάφορες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Επιπλέον, τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών άφησαν κατά τόπους ακόμη ένα στίγμα, από τα πολλά που σημειώθηκαν φέτος στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, η αγορά δεν δείχνει ακόμη να έχει βρει τον βηματισμό της.

Όλη η Κρήτη φέτος θα παραγάγει ό,τι το Ηράκλειο σε μία καλή χρονιά

Το Ηράκλειο βρίσκεται περίπου στο μέσο της σεζόν, επιβεβαιώνοντας την εικόνα σημαντικών μειώσεων όπως και στο σύνολο του νησιού, με καλές, ωστόσο, αποδόσεις και ποιότητα και οξύτητα που κινείται στις 3 γραμμές για τα περισσότερα λάδια. «Τις τελευταίες μέρες μας ταλαιπώρησαν κάπως οι νοτιάδες, ρίχνοντας κάτω και κάποιες ελιές, όχι μεγάλη ποσότητα», σχολιάζει ο Μύρος Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου. «

Έχει να βρέξει πάνω από μήνα, αυτές τις μέρες μιλάμε για 27οC. Στα ελαιόδεντρα εκεί που πήγε να φτιάξει λίγο η φυσική τους κατάσταση, ξαναχάλασε» προσθέτει, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις και για την επόμενη χρονιά. «Το Ηράκλειο υπολογίζουμε να βγάλει γύρω στους 20.000 τόνους και όλη η Κρήτη γύρω στους 50.000» είναι η εκτίμηση που μετέφερε, εξηγώντας ότι οι ποσότητες όλου του νησιού θα είναι περίπου όσες βγάζει από μόνο του το Ηράκλειο σε μία καλή χρονιά. Ενδεικτική είναι και η λειτουργία των ελαιοτριβείων μέρα παρά μέρα, όπως περιγράφει.

Προς τους 40.000 τόνους βαδίζει η Μεσσηνία, με προβληματισμό για τις αποδόσεις

Και στη Μεσσηνία, όπου η συγκομιδή θα βρίσκεται στο φουλ για τις επόμενες 3-4 εβδομάδες δεν έλειψαν τα κατά τόπους έντονα φαινόμενα τις τελευταίες μέρες, οδηγώντας σε καρπόπτωση σε περιοχές όπως η Κορώνη και η Τριφυλία, όχι όμως στο σύνολο του νομού.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Πάζιο, αναπληρωτή γενικό διευθυντή στην Ένωση Μεσσηνίας, οι εκτιμήσεις για 40.000 τόνους παραγωγής δείχνουν ότι επιβεβαιώνονται όσο περνά ο καιρός, καθώς οι αποδόσεις παραμένουν χαμηλές, της τάξεως των 6-7 κιλών καρπού για ένα κιλό λαδιού. «Είναι όλα κλιματολογικά», εξηγεί ο κ. Πάζιος, επισημαίνοντας βέβαια και το φαινόμενο της ακαρπίας στις επιτραπέζιες, ιδιαίτερα στις Καλαμών, φαινόμενο που επικρατεί και στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα της ποικιλίας. «Έχουμε μάθει ότι και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί προσπαθούν μέσω Βρυξελλών να αντλήσουν πόρους για να μπορέσουν στοιχειωδώς να αποκαταστήσουν τους παραγωγούς» σχολιάζει, τονίζοντας ότι κι εμείς θα πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση μέσω του υπουργείου. Οι Καλαμών εξακολουθούν να έχουν αυξημένη ζήτηση και τιμές που ξεπερνούν και στο διπλάσιο την περσινή τιμή, κάτι αναμενόμενο, όμως, καθώς δεν υπάρχει προϊόν, εξηγεί.

Χαμηλές αποδόσεις και στην Ανατολική Μάνη φρενάρουν τη συλλογή

Αυξημένες τιμές και ζήτηση για την επιτραπέζια ποικιλία αναφέρονται και από τον γειτονικό Δήμο Ανατολικής Μάνης, όπου κι εκεί σημειώνεται μείωση όγκων για τις Καλαμών.

Υπάρχουν έμποροι στην περιοχή που πληρώνουν πολύ καλά, παίρνοντας ακόμη και άγουρες και ψιλά κομμάτια με 60-70 και 80 λεπτά, ενώ οι τιμές που ακούγονται για το 200άρι είναι στο 1,50-1,60 ευρώ, μεταφέρει ο διαχειριστής του Συνεταιρισμού Πετρίνας, Παναγιώτης Πουλάκος. Η οργάνωση συγκεντρώνει για λογαριασμό των παραγωγών επιτραπέζιες Καλαμών και φιλοδοξεί και φέτος να πιάσει υψηλές τιμές στην αγορά, καθώς προσανατολίζεται για μια πρώτη δημοπρασία εντός του Δεκέμβρη.

Στο ελαιόλαδο, από την άλλη, οι μειωμένες αποδόσεις έχουν φρενάρει τους παραγωγούς του δήμου, σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο, μετατοπίζοντας για αργότερα τη συγκομιδή. «Ανάλογα βέβαια με την ποικιλία έρχονται 6 με 7/1 και 8/1, γι’ αυτό σταμάτησαν να μαζεύουν εξηγεί, εκτιμώντας ότι σε 10-15 μέρες θα αρχίσει το φουλ της παραγωγής για τον συνεταιρισμό. Η οργάνωση αναμένει φέτος 300-400 τόνους παραγωγής χονδρικά, μία καλή χρονιά, όχι όμως στο επίπεδο του ’19-’20 που έπιασε τους 950 τόνους. Οι λίγες πρώτες ελαιοποιήσεις δείχνουν, βέβαια, πάρα πολύ καλή ποιότητα, αφού δεν υπάρχει και δάκος λόγω του καύσωνα, και οξύτητες κάτω των 3/10, συμπληρώνει.

Οι χειρότεροι όγκοι των τελευταίων χρόνων για την Ανατολική Κορινθία

Εξτρίσιμα ελαιόλαδα και καλές αποδόσεις, αλλά πολύ μεγάλες μειώσεις επισημαίνει για την Ανατολική Κορινθία ο υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου ελαιολάδου της Ένωσης Κορινθίας, Δημήτρης Καλλαράς.

«Λέγαμε για 50%-60% μείωση από πέρυσι, αλλά ίσως είναι 70% και παραπάνω», αναφέρει, κάνοντας λόγο για τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 25 ετών περίπου, αφού και παραγωγοί με αρκετές ρίζες κάνουν λάδι μόνο για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ υπάρχουν ελαιοτριβεία που δεν έχουν λάδι να δώσουν. «Εκτός από κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές, οι υπόλοιπες είναι σε οικτρή κατάσταση», σχολιάζει χαρακτηριστικά για τα ανατολικά του νομού, εικόνα που κατά τον ίδιο επικρατεί και στην Ανατολική Αργολίδα.

Οι βροχές ήρθαν όψιμα, μετά από 7-8 άνυδρους μήνες, και προηγήθηκε πάγος στην ανθοφορία, εξηγεί. Κατά τον ίδιο, οι τιμές είναι σίγουρα πάνω από 3 ευρώ, όμως δεν πουλιέται κιλό, δεν υπάρχει τίποτα στη χονδρική.

Διστάζει ακόμη η αγορά για το φρέσκο

Στασιμότητα και υποχώρηση αναφέρει από τη Μεσσηνία ο κ. Πάζιος στο πεδίο της εμπορίας, την οποία εξηγεί ως μία μάλλον ενστικτώδη αντίδραση της αγοράς σε όσα μαθαίνονται γύρω από την πανδημία και το ενδεχόμενο νέων lockdown. Οι τιμές αυτή την εβδομάδα είναι ένα δεκάλεπτο παρακάτω, στα 3,20-3,30, από 3,30-3,40, όμως ο μέσος όρος είναι κοντά στα 3,30 γενικότερα στον νομό, εξηγεί, αναφέροντας μία συγκράτηση των Ιταλών, που είναι παραδοσιακοί αγοραστές.

Καθοδική κατά δέκα λεπτά τάση εδώ και περίπου 20 ημέρες αναφέρει και από το Ηράκλειο ο κ. Χιλετζάκης. Οι τιμές είναι από 3,10 έως 3,30 και για κάποιες μεμονωμένες πράξεις 3,40, εξηγεί. Μιλά για απουσία ουσιαστικά ζήτησης, που αποδίδεται στο γεγονός ότι «οι μεγάλες ποσότητες καταναλώνονται στην εστίαση και όχι στα σπίτια της Ευρώπης». «Όσο καιρό ήταν κλειστή, είχε προμήθειες, αποθέματα ελαιολάδου, τα οποία και δουλεύει τώρα συν κάποιες λίγες προμήθειες που κάνει», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών άφησαν κατά τόπους ακόμη ένα στίγμα, από τα πολλά που σημειώθηκαν φέτος, ενώ η αγορά δεν δείχνει ακόμη να έχει βρει τον βηματισμό της.