Μικρό καλάθι για συμφωνία στο Εurogroup, στο κρεβάτι του Προκρούστη το αφορολόγητο

Μικρό καλάθι για συμφωνία στο Εurogroup, στο κρεβάτι του Προκρούστη το αφορολόγητο

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες για μια συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την περιβόητη staff level agreement, η οποία θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προσέρχεται η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου.

Οι διαπραγματεύσεις και το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών δεν στάθηκαν αρκετές για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, με την ευρωπαϊκή πλευρά, ποδηγετούμενη όπως φαίνεται από το Βερολίνο, να τάσσεται υπέρ των θέσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση «εδώ και τώρα» προληπτικών μέτρων, με πρώτα και κύρια τη μείωση του αφορολόγητου και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Τα εν λόγω μέτρα θα ενεργοποιηθούν από το 2019 ενώ το αίτημα της ελληνικής πλευράς για νομοθέτηση «ρήτρας ακύρωσης», φαίνεται να προσκρούει σε τοίχο.

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, τα οποία προβλέπουν μείωση του αφορολόγητου – το οποίο, υπενθυμίζεται, ισχύει για επαγγελματίες αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους- από τα σημερινά επίπεδα των 8.563 ευρώ στα 7.000 ευρώ ή και χαμηλότερα στα 6.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι το ενδεχόμενο συμφωνίας είναι πολύ μακρινό και προβλέπουν ότι το πλέον αισιόδοξο σενάριο για το αποψινό Eurogroup θα ήταν μια συμφωνία για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Έκτακτη συνάντηση πριν το Eurogroup

Στο μεταξύ, έκτακτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών πραγματοποιείται αυτήν την ώρα, με στόχο την προετοιμασία του σημερινού Eurogorup, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στη συνάντηση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμμετέχουν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ενώ από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχουν ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και ο επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, Ντέκλαν Κοστέλο. Από το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόλ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου, ενώ από τον ESM συμμετέχει ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Μπενουά Κερέ.