Μικροί αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχοι ΟΓΑ στα θύματα της μείωσης του αφορολόγητου

Ν.Δ: Να επιλυθεί η ασάφεια για το ΟΣΔΕ χιλιάδων συνταξιούχων με αγροτική δραστηριότητα
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Aγρότες με χαμηλά εισοδήματα αλλά και το σύνολο σχεδόν των συνταξιούχων του ΟΓΑ αναμένεται να πλήξει, μεταξύ άλλων, η μείωση του αφορολόγητου που αξιώνει το ΔΝΤ και την οποία φέρεται διατεθειμένη να «δώσει» η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις συζητήσεις των δύο πλευρών να επικεντρώνονται πλέον στο «βάθος» στο οποίο θα περικοπεί το αφορολόγητο όριο, με το ΔΝΤ να έχει ρίξει στο τραπέζι πρόταση ακόμα και για περιορισμό του στα 4.000 ευρώ. Πολιτικοί παράγοντες, ωστόσο, εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι η «μπίλια» να κάτσει κάπου μεταξύ 6.000 και 7.000 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι φορολογούμενοι με αγροτικά εισοδήματα αυτής της κλίμακας που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν – με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν πιάνονταν στη «φάκα» των τεκμηρίων- θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

-Διαφήμιση-
Corteva agriculture

Εφόσον οι συζητήσεις καταλήξουν σε συμφωνία, η εφαρμογή του νέου αφορολόγητου ορίου θα ξεκινήσει από τα εισοδήματα του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το αφορολόγητο όριο ξεκινά από τα 8.636 ευρώ και φτάνει- ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων- στα 9.545 ευρώ.

Το ΔΝΤ, όπως προκύπτει από την έκθεση που παρουσιάστηκε στο Δ.Σ. του Ταμείου τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, επιχειρηματολογεί ότι η μείωση του αφορολόγητου και η κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών διευρύνει τη φορολογική βάση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να μειωθεί ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ από το 24% στο 23% αλλά και οι συντελεστές φορολόγησης τόσο των επιχειρήσεων (από το 29% στο 19%) και των φυσικών προσώπων (ακόμα και στο 15%).

Με την ίδια λογική, προτείνει κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις ώστε να τα κοινωνικά επιδόματα να εστιάζουν σε αυτούς που τα έχουν, όπως αναφέρει, πραγματική ανάγκη.

Να σημειωθεί εδώ, ωστόσο, ότι η διαφαινόμενη μείωση του αφορολόγητου, εκτός από αγρότες με χαμηλά εισοδήματα και χαμηλοσυνταξιούχους, βάζει στο «στόχαστρο» και τους χαμηλόμισθους, τους περιστασιακά απασχολούμενους, ενδεχομένως και τους άνεργους που εισπράττουν το επίδομα του ΟΑΕΔ….

-Διαφήμιση-
Αγροτική Καινοτομία - Γεωργικές Συμβουλές