Στο μικροσκόπιο η βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επικαιροποίησης του σχεδίου για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία, που εκπονήθηκε το 2013 από το ΙΟΒΕ, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, και αποτέλεσε την αφετηρία για πολλές δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας. Σήμερα, το Ίδρυμα κρίνει αναγκαίο τον εμπλουτισμό της μελέτης με νέα στοιχεία.

Υλοποίηση δράσεων

«Είναι η σωστή στιγμή να δούμε το σημερινό αποτύπωμα και, παράλληλα, να κάνουμε μία αναδρομή, βλέποντας τι έγινε σωστά ή τι μπορεί να αλλάξει στο μέλλον. Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τι μπορούμε να κρατήσουμε στην περιοχή και τι πρέπει να αλλάξουμε», σημειώνει στην «ΥΧ» ο συντονιστής δράσεων του Ιδρύματος, Διονύσης Παπαδάτος.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, «εμείς μέσα από τη μελέτη και τις δράσεις που ακολούθησαν έχουμε πλέον την τεχνογνωσία και μπορούμε να τη μεταφέρουμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που πιθανώς να τη χρειάζονται».

Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδάτος, μέσω της μελέτης έγινε προσπάθεια να κατανοηθεί πλήρως το πώς διαμορφώνεται ο αγροτικός τομέας στη Μεσσηνία και να γίνει μια σωστή αποτύπωση. «Έτσι, είδαμε κάποια στοιχεία και ορισμένες προοπτικές που έδωσαν το έναυσμα για την υλοποίηση διάφορων δράσεων σχετικών με την πρόταση της μελέτης», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάτο, από το 2012 μέχρι σήμερα, με βασικό στοιχείο την οικονομική κρίση, έχει αλλάξει το δημογραφικό προφίλ της περιοχής. «Υπάρχουν, όμως, νέοι και νέες που επέστρεψαν στην περιοχή και δραστηριοποιούνται στον αγροτικό κλάδο, και έτσι εμείς είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με αυτούς μέσα από την εκπαίδευσή τους».

Σχετικά χαμηλό το επίπεδο εκπαίδευσης

«Το επίπεδο εκπαίδευσης του πληθυσμού είναι σχετικά χαμηλό, καθώς το 50,3% του πληθυσμού δεν έχει ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έναντι 43,1% στην επικράτεια. Τόσο το ποσοστό απασχόλησης (75,1%) όσο και το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό (63,5%) στη Μεσσηνία είναι υψηλότερο σε σχέση με την επικράτεια. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σημαντικά το 2012 και διαμορφώθηκε σε 23,8%, κοντά στον μέσο όρο της χώρας», εξηγεί ο κ. Παπαδάτος.

Αναφερόμενος στο αγροτικό αποτύπωμα της Μεσσηνίας, ο Διονύσης Παπαδάτος υποστηρίζει ότι «σίγουρα έχει επηρεαστεί από όλα όσα συνέβησαν την τελευταία δεκαετία, αλλά έχει θετικό πρόσημο. Τα προβλήματα υπάρχουν και παραμένουν, αλλά θεωρώ ότι η εξέλιξη των πραγμάτων οδηγεί σε ένα καλύτερο αύριο. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και αλλαγών».

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των νέων, ο κ. Παπαδάτος εκφράζει την αισιοδοξία του και την πίστη του ότι όλοι μαζί μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο.