Mix-Enable: Διακρατικό έργο για βιώσιμα και ισχυρά μεικτά βιολογικά συστήματα στην ΕΕ

Στα αρχικά συμπεράσματα αναφορικά με τα βιώσιμα συστήματα ζωικής παραγωγής στην Ευρώπη του έργου Mix-Enable αναφέρεται, μεταξύ άλλων, το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του CORE Organic, σχετικά με την παραγωγικότητα των βιολογικών αγροκτημάτων πολλαπλών ειδών.

Η διαφοροποίηση στα αγροτικά συστήματα μπορεί να προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη, ενώ δυνητικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη ισχυρών συστημάτων ζωικής παραγωγής μπορεί να αποτελεί η πολυπλοκότητα των εκμεταλλεύσεων πολλαπλών ζωικών ειδών, μία πολυπλοκότητα που ωστόσο είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί.

Πολλά στοιχεία από μεικτές βιολογικές φάρμες με τουλάχιστον δύο ειδών ζώα συνέλεξε το πρότζεκτ Mix-Enable, κατά τα έτη 2018-2019, σε επτά ευρωπαϊκά κράτη (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία και Ελβετία). Συνολικά μελετήθηκαν 102 πιστοποιημένες βιολογικές φάρμες, οι οποίες και κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με την κλιματική ζώνη που βρίσκονται.

Παρόλο που όλες οι εκμεταλλεύσεις παράγουν βιολογικά, έχουν εγγενή διαφορετικά χαρακτηριστικά, καθιστώντας κάθε αγρόκτημα ένα μοναδικό σύστημα, επισημαίνουν οι μελετητές. Δεδομένα σχετικά με τις εκτάσεις, τα χαρακτηριστικά του ζωικού κεφαλαίου, τους πόρους εκτροφής και τα προϊόντα που πωλούν είναι μερικά από όσα χρησιμοποιήθηκαν ως επεξηγηματικές μεταβλητές στην ανάλυση. Μάλιστα, για να είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη, υπολογίστηκαν ξανά, με κοινή μονάδα αναφοράς την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Έτσι, η παραγωγικότητα της εκμετάλλευσης αξιολογήθηκε με βάση τρεις κύριες εκροές: την παραγωγικότητα της γης με βάση τη συνολική ποσότητα πρωτεΐνης που πωλείται ανά συνολική γεωργική έκταση, την παραγωγικότητα των ζώων με βάση τη συνολική πρωτεΐνη που πωλείται ανά συνολικό αριθμό μονάδων ζώων και την παραγωγικότητα των εργαζομένων με βάση τη συνολική πρωτεΐνη που πωλείται ανά συνολικό αριθμό ωρών εργασίας ετησίως.

Αξιοποιώντας ορισμένα προκαταρκτικά αποτελέσματα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη διακύμανση στον συνδυασμό προϊόντων και στην παραγωγικότητα μεταξύ των εκμεταλλεύσεων, ανεξαρτήτως κλιματικής ζώνης, κάτι που καθιστά δύσκολο τον σαφή προσδιορισμό των καθοριστικών παραγόντων παραγωγικότητας.

Ωστόσο, συνδυασμοί μεταβλητών που αναφέρονται στην έρευνα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να προβλεφθεί η παραγωγικότητα μίας τέτοιας εκμετάλλευσης, μετά και τις διάφορες μεθόδους ανάλυσης, συμπεριλαμβανομένων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποίησε η ομάδα του έργου για να βοηθήσει στην κατανόηση των δεδομένων και να προσδιορίσει τυχόν χρήσιμους συνδυασμούς. Πρόκειται για πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη καλύτερων στρατηγικών κατανομής πόρων και αποτελεσματικότερων αποφάσεων, για την προώθηση μιας πιο βιώσιμης ζωικής παραγωγής.