Μνημόνιο συνεργασίας ΣΕΚΕ – 1978Foods για συμβολαιακή φουντουκιού στη Ροδόπη

Δυνατότητα για συμπληρωματικό εισόδημα στους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης που εγκαταλείπουν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών την καλλιέργεια δημιουργείται μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στην Ξάνθη, μεταξύ της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ ΑΕ) και της 1978Foods, η οποία αντιπροσωπεύει αποκλειστικά τον όμιλο Besana στην Ελλάδα για την καλλιέργεια φουντουκιών.

Το μνημόνιο στοχεύει στην αναβίωση της καλλιέργειας λεπτοκαρυάς (corylus avelana), της γνωστής φουντουκιάς και, ειδικότερα, των ποικιλιών Tοnda Giffoni, Tonda Romana και Fertille de Cuttard. Το πλάνο προβλέπει την επιλογή αγροτεμαχίων, την παροχή πιστοποιημένων φυτών των συγκεκριμένων ποικιλιών, τη μελέτη και εγκατάσταση του κατάλληλου αρδευτικού συστήματος, καθώς και της τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης της καλλιέργειας των ξηρών καρπών, τους οποίους θα αγοράζει η 1978Foods IKE.

Πρότυποι φουντουκεώνες θα δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή Αρριανών και Δοκού του Δήμου Φιλύρας Αρριανών, ενώ σήμερα αναμένεται να γίνει η παράδοση των φυτών στους παραγωγούς, αφού προηγουμένως διαπιστωθεί η καταλληλότητα των χωραφιών μετά από αξιολόγηση του γεωτεχνικού προσωπικού και των δύο εταιρειών.

Στο πλάνο και η μεταποίηση

Το μνημόνιο θα δώσει τη δυνατότητα ενός συμπληρωματικού εισοδήματος για τους αγρότες, ενώ στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η μεταποίηση του προϊόντος μελλοντικά, δηλαδή από τα ελληνικά φουντούκια να παρασκευάζεται μέχρι και πραλίνα. Βέβαια, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να φυτευτεί ένας ικανοποιητικός αριθμός δέντρων. Μέχρι στιγμής, έχουν φυτευτεί 600 στρέμματα στην Ξάνθη και, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», άλλα 400 αναμένεται να φυτευτούν στον νομό μέχρι το τέλος του έτους ενώ στη Ροδόπη θα φυτευτούν περί τα 100 στρέμματα.

Ο Όμιλος Besana τροφοδοτεί τους συμβεβλημένους παραγωγούς με τα φυτά, παρέχει συμβουλευτική γεωτεχνική υποστήριξη και αγοράζει το τελικό προϊόν σε καθορισμένη τιμή. Τα συμβόλαια έχουν 13ετή διάρκεια με προοπτική ανανέωσης για 10 χρόνια.