Μόλις στους 50.000 τόνους πλέον τα αποθέματα ελαιολάδου της χώρας

Έπιασε τα 6 ευρώ και στην Κρήτη το έξτρα παρθένο

Χρονιά που θα θυμούνται για πολύ καιρό είναι η φετινή για τους παραγωγούς ελαιολάδου, καθώς οι πράξεις σε τιμές από τα 6 ευρώ/κιλό και πάνω συνεχίζονται στο έξτρα παρθένο χωρίς να διαφαίνεται κάποια διορθωτική τάση. Αυτή την εβδομάδα, το ορόσημο των 6 ευρώ κατακτήθηκε και στην Κρήτη, μετά από συμφωνία του συνεταιρισμού Παπαγιαννάδων.

Στη Λακωνία, οι συνεταιρισμοί Αγίων Αποστόλων και Βλαχιώτη συνέχισαν τις πράξεις σε τιμές-ρεκόρ και πλέον η προσοχή αρχίζει να στρέφεται στην εξέλιξη της παραγωγής για την ερχόμενη σεζόν, με τα δεδομένα να είναι υπέρ του Έλληνα παραγωγού μέχρι στιγμής.

Έβαλαν φρένο και κράτησαν λάδι

Δηλώσεις παραχώρησε στην «ΥΧ» ο γραμματέας του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Παπαγιαννάδων, Γιάννης Παθιάκης: «Μας έγινε μια προσφορά από έναν σταθερό πελάτη που έχουμε στην Ιταλία σε τιμή 6 ευρώ/κιλό για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 και για μια αρχική ποσότητα 120 τόνων. Μετά από διαβουλεύσεις με τους παραγωγούς, μας δόθηκε η εξουσιοδότηση να διαθέσουμε δύο βυτία. Είναι θέμα των παραγωγών, είναι δικαίωμά τους. Μια εκτίμηση για τον μέσο όρο των τιμών παραγωγού για τις πράξεις των μελών μας φέτος στο έξτρα παρθένο είναι γύρω στα 5,40 ευρώ/κιλό.

Συνολικά, είχαμε προς διάθεση περίπου 730 τόνους. Το θέμα είναι πώς θα ανταποκριθεί ο καταναλωτής στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Χρειάζεται μια ισορροπία, να μην κοιτάζουμε μόνο το σήμερα. Είναι σημαντικό να μη φύγουν καταναλωτές σε άλλα φυτικά έλαια. Είμαι 37 χρόνια στον συνεταιρισμό, στόχος είναι να υπάρχουν όσο το δυνατόν δίκαιες και σταθερές τιμές για τον παραγωγό, να μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό του».

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που παρουσιάζει η ιστοσελίδα «Δημέλαιο», που παρακολουθεί τις συναλλαγές στο κρητικό ελαιόλαδο. Όπως φαίνεται, τη θέση των συνεταιρισμών έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες oι ιδιώτες παραγωγοί που μονοπωλούν τις εμπορικές πράξεις έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε τιμές από 5,50 έως 5,60 ευρώ/κιλό.

Εκπρόσωπος ελαιοτριβείου από το Ηράκλειο, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, εξέφρασε στην «ΥΧ» την άποψη ότι αυτή την περίοδο πουλάνε πολλοί μεμονωμένοι παραγωγοί που είχαν για φύλαξη την παραγωγή τους στα ελαιοτριβεία. Σύμφωνα με εκτίμηση του ιδίου, στον νομό αυτήν τη στιγμή υπάρχει ακόμα μια ποσότητα προς διάθεση της τάξης των 20.000 τόνων.

«Δεν πέφτει με τίποτα η τιμή»

Την άποψή του για την παρούσα συγκυρία εξέφρασε στην «ΥΧ» και ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, Νίκος Γραμματικάκης: «Η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και ανεξέλεγκτη, όσον αφορά την αυξητική τάση της τιμής παραγωγού. Η εκτίμηση είναι ότι οι ποσότητες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή αποθηκευμένες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούν στη ζήτηση, ακόμα και αν στο ράφι περάσουν οι σημερινές τιμές. Εμείς, όταν επικοινωνούν αγοραστές, τους λέμε προχωρήστε τώρα, γιατί όσο περνάει ο καιρός θα αγοράζετε ακριβότερα, η τιμή δεν πρόκειται να πέσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ζήτημα είναι αν αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πανελλαδικά 50.000 τόνοι προς διάθεση.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη διέθεσε μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου, οξύτητας 0,37 και ποσότητας ενός βυτίου, στα 6,10 ευρώ/κιλό. Ο διαχειριστής του συνεταιρισμού, Μπάμπης Μυλωνάς, σημείωσε στην «ΥΧ» ότι δεν υπάρχει πλέον μεγάλο τονάζ στην αγορά, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις παραγωγών που μπορεί να διαθέτουν αποθηκευμένες ποσότητες έως και 15 τόνους έκαστος.