Μονάδες ΑΠΕ έχουν εγκατασταθεί σε γη υψηλής παραγωγικότητας, βοσκότοπους και ζώνες Natura

Θυσιάζεται το «Ανοιχτό Μουσείο» της φύσης στον βωμό του κέρδους

Περισσότερα από 18.000 στρέμματα αγροτικής γης δεσμεύονται στην Αιτωλοακαρνανία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ακόμη 229.191 στρέμματα για την τοποθέτηση 3.021 ανεμογεννητριών, όπως καταγράφεται σε πόρισμα του Περιφερειακού Τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στον νομό. Στις εκτάσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις των ΑΠΕ, όπως γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσεως, οι υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας και οι οδικές συνδέσεις.

Μείωση γεωργικής έκτασης

Η προσεκτική μελέτη και ανάλυση των στοιχείων για τις παραγωγικές δραστηριότητες του νομού καταδεικνύουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει επέλθει μεγάλη μείωση του συνόλου τόσο της γεωργικής έκτασης όσο και της ζωικής παραγωγής, με την ανάλογη μείωση στην οικονομική δραστηριότητα, στην ανάπτυξη και στην ευμάρεια της περιοχής.

«Αυτήν τη στιγμή, στην Αιτωλοακαρνανία, έχουν πάρει άδεια παραγωγής 594 ανεμογεννήτριες και έχουν ήδη εγκατασταθεί 141, τις οποίες αντικρίζουμε διασχίζοντας τον νομό. Μπορούμε να διαισθανθούμε, άραγε, μετά την εγκατάσταση των προβλεπόμενων 3.021 ανεμογεννητριών, τι θα θαυμάζουμε;», αναρωτιέται το ΤΕΕ. Μάλιστα, ως παράδειγμα αναφέρει πως, ήδη, στη Δημοτική Ενότητα Αντιρρίου του Δήμου Ναυπακτίας το ποσοστό κάλυψης έχει υπερβεί την επιτρεπόμενη φέρουσα ικανότητα και βρίσκεται στο 104,25%.

Το ΤΕΕ παρατηρεί ακόμη ότι, έως αυτήν τη στιγμή, οι μονάδες ΑΠΕ στον νομό έχουν εγκατασταθεί σε γη υψηλής παραγωγικότητας, βοσκότοπους, ζώνες Natura (βιορευστά στο Μεσολόγγι), ενώ ιδιωτικά υδροηλεκτρικά φράγματα έχουν κατασκευαστεί πάνω από αυτά της ΔΕΗ και λειτουργούν με μόνο κριτήριο το κέρδος, προκαλώντας ανεξέλεγκτη υδάτινη ροή ανεξάρτητα από την εποχή και τη διάθεση των υδάτων για τις αγροτικές καλλιέργειες (αρδεύσεις).

Όπως αναφέρεται, σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων, μια τέτοια ανεξέλεγκτη κατάσταση μπορούμε να φανταστούμε τι επιπτώσεις θα έχει σε οικισμούς και καλλιέργειες που βρίσκονται στα κατάντη του ρου του Αχελώου, με πλημμυρικά φαινόμενα.

Μοναδικό φαινόμενο

«Σε αυτό το ‘‘Ανοιχτό Μουσείο’’ της φύσης ενδεχομένως και να αποτελεί μοναδικό ελληνικό φαινόμενο αυτό που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια και εντείνεται στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας», επισημαίνει το ΤΕΕ στο πόρισμά του, παραθέτοντας στοιχεία για τις πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Να σημειωθεί πως στόχος του πορίσματος ήταν η καταγραφή της κατάστασης των ΑΠΕ στην Αιτωλοακαρνανία, η διαμόρφωση θέσεων του ΤΕΕ για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ στην περιοχή και η διερεύνηση σχετικά με τα ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία θα πρέπει να έχει η Αιτωλοακαρνανία από τη χωροθέτηση αυτήν.

Πολύτιμοι πόροι, αλλά…

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, οι επενδύσεις των ΑΠΕ αποτελούν πολύτιμους πόρους και είναι στρατηγικής σημασίας για το ενεργειακό μέλλον. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η ορθολογική αξιοποίησή τους για τη βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων και των αποδόσεών τους. Θα πρέπει να είναι συμβατές με τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της περιοχής, η ενέργεια που παρέχουν να είναι φτηνή, σταθερή, προσβάσιμη σε όλους και να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και αποδοχή. Πρέπει να επιτυγχάνεται ισορροπία μεταξύ κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος.

Βιωσιμότητα της ανάπτυξης

Σε τοπικό επίπεδο, η συνεισφορά των ΑΠΕ στο αναπτυξιακό πρότυπο, τα ενεργειακά δεδομένα, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον ενός γεωγραφικού χώρου, όπως ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, έχει θετική επίδραση. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ σε επίπεδο περιφέρειας προσφέρει υψηλό βαθμό αυτονομίας και ενεργειακής ασφάλειας σε σχέση με το κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο. Αποκτά, δε, ζωτική σημασία σε περιοχές που δεν έχουν διασύνδεση με το δίκτυο αυτό.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το ΤΕΕ, κανείς δεν επιθυμεί να μείνει η χώρα χωρίς ενέργεια, όπως επίσης δεν επιθυμεί να δει τη φυσική ομορφιά και τη χάρη των βουνών και των νησιών μας να θυσιάζονται στο όνομα μιας υποτιθέμενης ενεργειακής ασφάλειας. «Αυτός ο τόπος είναι η κληρονομιά μας και είναι χρέος όλων μας να την προστατεύσουμε. Δεν ανήκει σε μας, ανήκει στις επόμενες γενιές. Επομένως, η απάντηση στο ουσιαστικό ερώτημα, αν το ενεργειακό σύστημα μπορεί να αντέξει το βάρος της ζήτησης και να αποδειχθεί σταθερό, όταν βασίζεται μόνο ή κυρίως σε ΑΠΕ, οι οποίες αντικειμενικά είναι ευμετάβλητες και πιο ασταθείς, είναι η εξής: Η ενέργεια πρέπει να στοχεύει στη βιωσιμότητα της ανάπτυξης. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μπορούν να παίξουν μικρό μόνο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνες τους, γιατί χρειάζονται εφεδρικές συμβατικές πηγές ενέργειας (ως φορτίο βάσης). Επιπρόσθετα, οι ΑΠΕ στηρίζονται στις οικονομικές επιχορηγήσεις, με τις οποίες επιβαρύνεται ο καταναλωτής», τονίζεται στο πόρισμα του ΤΕΕ.

Η προσεκτική μελέτη και ανάλυση των στοιχείων για τις παραγωγικές δραστηριότητες του νομού καταδεικνύουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει επέλθει μεγάλη μείωση του συνόλου τόσο της γεωργικής έκτασης όσο και της ζωικής παραγωγής, με την ανάλογη μείωση στην οικονομική δραστηριότητα, στην ανάπτυξη και στην ευμάρεια της περιοχής.