Μοντέλο τοπικής αγροτικής επιχειρηματικότητας στη Φθιώτιδα

Η Φάρμα Μπράλου αποτελεί μια μοναδική και ολοκληρωμένη επιχείρηση που πρακτικά πέτυχε τον στόχο «από το κτήμα μας στο πιάτο σας».

Μοντέλο τοπικής αγροτικής επιχειρηματικότητας στη Φθιώτιδα

Αυτό σημαίνει ότι κατάφερε, μετά από 7 χρόνια, ό,τι παράγει από τις αγροτικές της δραστηριότητες να το μεταφέρει μέχρι τα δικά της σημεία πώλησης, ακόμη και σε δικό της εστιατόριο. Η ενέργεια αποτελεί ιδέα του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Δάμη Πειθή, ο οποίος, μετά την επιστροφή του από Αγγλία, κατάφερε να κάνει πράξη το όραμά του. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, «η ποιότητα, η γεύση και η σωστή τιμή είναι η βάση της φιλοσοφίας μας».

Ο κ. Πειθής μάς παρουσίασε την επιχείρησή του, εστιάζοντας στη διαδικασία παραγωγής των φυτών και των ζώων: «Για να πετύχουμε την ποιότητα, θα πρέπει ο τρόπος διαχείρισης όλων των συντελεστών της παραγωγής να είναι προσαρμοσμένος και φιλικός προς το περιβάλλον. Στην περιοχή του Μπράλου Φθιώτιδας, εκεί που βρίσκεται η έδρα της παραγωγής μας, το περιβάλλον δέχεται ελάχιστη επιβάρυνση. Μέσω αυτού, και σε συνδυασμό με τον τρόπο παραγωγής και διαχείρισης των φυτών και ζώων μας, με βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας και εκτροφής, καταφέρνουμε και έχουμε αυτά τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η φάρμα μας διαθέτει 600 περίπου στρέμματα για την παραγωγή ζωοτροφών και κηπευτικών με βιολογικές μεθόδους. Εκτρέφουμε 300 μοσχάρια και 20 χοιρομητέρες για την παραγωγή κρέατος. Μεγάλη έμφαση δίνουμε και στα άγρια ζώα και πουλιά, όπως είναι οι νεροβούβαλοι, οι λαγοί, οι πέρδικες, οι φασιανοί, τα ορτύκια, οι πάπιες και οι χήνες. Για την παραγωγή αβγών εκτρέφουμε διάφορες φυλές από κότες. Τα προϊόντα αυτά τα διαθέτουμε στην αγορά μέσω των δύο καταστημάτων μας στην Αθήνα. Θέλοντας, όμως, να έχουμε μια άμεση σχέση με τον καταναλωτή, δημιουργήσαμε επίσης και εστιατόρια. Συνεργαζόμαστε με γνωστούς σεφ για την καλύτερη παρουσίαση των προϊόντων μας».

Μοντέλο τοπικής αγροτικής επιχειρηματικότητας στη Φθιώτιδα
Προϊόντα ποιότητας με τη σφραγίδα της φύσης

Οι δράσεις της επιχείρησης δεν σταματούν εκεί. Το αγρόκτημα του Μπράλου είναι ανοιχτό στο κοινό και, κάθε χρόνο, εκατοντάδες άτομα το επισκέπτονται, για να γνωρίσουν τον τρόπο παραγωγής και να δουν από κοντά τα ζώα. Η φάρμα συνεργάζεται και με ντόπιους παραγωγούς. Ο κ. Πειθής περιγράφει τη σχέση με τους αγρότες της περιοχής και τη φιλοσοφία του για τον τρόπο και τη διαχείριση του οικοσυστήματος: «Οι ζωοτροφές που παράγουμε δεν μας καλύπτουν και γι’ αυτόν τον λόγο συνεργαζόμαστε με καλλιεργητές της περιοχής, δημιουργώντας παράλληλα ένα συνολικότερο μοντέλο τοπικής ανάπτυξης. Αυτός εξάλλου είναι και ο απώτερος σκοπός μας».