Μπαράζ υποσχέσεων Γ. Γεωργαντά για de minimis

✱ Τι προβλέπει ο κανονισμός για την Ελλάδα ✱ Αναξιοποίητη η δυνατότητα για επιπλέον 26,8 εκατ. ευρώ

Ούτε 35 εκατ. ευρώ δεν έχουν απομείνει στο «καλάθι» των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) με τα οποία δύναται το ΥΠΑΑΤ να στηρίξει αγρότες που έχουν πληγεί σημαντικά, και δεν είναι λίγοι όσοι αναρωτιούνται γιατί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντάς, μοιράζει υποσχέσεις με τόση ευκολία.

Επιπλέον, μέχρι στιγμής, το ΥΠΑΑΤ δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση μίας συγκεκριμένης δέσμευσης που προβλέπει ο τροποποιημένος ευρωπαϊκός κανονισμός, ώστε να εξασφαλίσει για τους Έλληνες παραγωγούς ένα επιπλέον ποσό της τάξεως των 26,8 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της χορήγησης των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.

Υποσχέσεις

Την ώρα που αχλαδοπαραγωγοί της Θεσσαλίας περιμένουν ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο να υλοποιηθεί η υπόσχεση για να λάβουν οικονομική βοήθεια μέσω de minimis, ο κ. Γεωργαντάς στις αρχές του έτους δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τους μηλοπαραγωγούς της Λάρισας. «Ο κ. Γεωργαντάς, αποφάσισε την καταβολή μέσω de minimis 300 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα καλλιέργειας μήλου, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί που έχουν ζημιωθεί», αναφέρει το Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ με ημερομηνία 2 Ιανουαρίου 2023.

Πριν από λίγες ημέρες, σε συνάντηση που είχε με τον βουλευτή της ΝΔ, Χρήστο Κέλλα, έγινε γνωστό ότι «μετά τα μήλα, έρχονται ενισχύσεις σε ροδάκινα, αχλάδια, σταφύλια και κάστανα». Επιπλέον, ο κ. Γεωργαντάς έχει υποσχεθεί σε πλειάδες συναντήσεων με παραγωγούς, αλλά και εκπροσώπους οργανώσεων που θα προβούν σε κινητοποιήσεις την ερχόμενη Κυριακή, σημαντικές πληρωμές μέσω των de minimis.

«Ποιοι ακριβώς θα ενισχυθούν; Πόσοι θα μείνουν πάλι εκτός πληρωμής;» αναρωτιέται παραγωγός της Θεσσαλίας, μιλώντας στην «ΥΧ». «Μήπως πρόκειται για κούφιες υποσχέσεις;». Κι αυτό γιατί η χορήγηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας έχει ένα συγκεκριμένο εθνικό κατώφλι για το κάθε κράτος-μέλος εντός τριών οικονομικών ετών.

Ανώτατο κατώφλι

Για την Ελλάδα, το εθνικό ανώτατο όριο τριετίας, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) αριθ. 1408/2013, όπως τροποποιήθηκε με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 316/2019, ανέρχεται σε 134.272.042 ευρώ.

Με βάση την τελευταία ΚΥΑ για τη χορήγηση de minimis στον τομέα της παραγωγής ξηρών μη μεταποιημένων σύκων σε παραγωγούς της Βόρειας Εύβοιας, ύψους 900.000 ευρώ, γίνεται γνωστό ότι «για την τριετία 2020-2022 έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα (σ.σ. 22 Δεκεμβρίου 2022) ενισχύσεις ήσσονος σημασίας συνολικού ύψους 99.880.353 στον γεωργικό τομέα».

Με λίγα λόγια, έως τις 22 Δεκεμβρίου 2022 είχαν απομείνει στο «καλάθι» συνολικά 34.391.689 ευρώ. Εάν αφαιρεθούν και τα 900.000 ευρώ, το ποσό φτάνει τα 33,5 εκατ. ευρώ περίπου. Με αυτά τα χρήματα το ΥΠΑΑΤ υπόσχεται να αποζημιώσει παραγωγούς με αχλάδια, μήλα, σταφύλια, κάστανα και ροδάκινα κ.ά. Και είμαστε στις αρχές του έτους. Μάλιστα, όπως είπε στην «ΥΧ» στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, οι υποσχέσεις του ΥΠΑΑΤ που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα κυμαίνονται στα 100 εκατ. ευρώ.

Θα προστεθούν 26,8 εκατ. ευρώ;

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει κατά 26,8 εκατ. ευρώ το εθνικό «καλάθι» της με de minimis για φέτος, και με τον τρόπο αυτόν να στηριχθούν περισσότεροι παραγωγοί.

Σύμφωνα με τον τροποποιημένο κανονισμό, το εθνικό κατώφλι δύναται να αυξηθεί στα συνολικά 161.126.450 ευρώ για την τριετία, με μία προϋπόθεση: η χώρα «να διαθέτει κεντρικό μητρώο των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, το οποίο περιέχει πλήρεις πληροφορίες σχετικά με όλες τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που χορηγούνται από οποιαδήποτε αρχή εντός του εν λόγω κράτους-μέλους».

Το θέμα φτάνει στη Βουλή, καθώς με ερώτησή τους στις 18 Ιανουαρίου προς τον κ. Γεωργαντά 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητούν να μάθουν εάν το ΥΠΑΑΤ θα καταρτίσει το εν λόγω κεντρικό μητρώο ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, «ώστε να μη στερηθούν οι πληττόμενοι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων ενισχύσεις που δικαιούνται;».