Μπόνους πετρελαίου δίνει στους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας η Pummaro

Πώς θα εφαρμοστεί η έμμεση επιδότηση έως 30 λεπτά/τόνο που προσφέρει το εργοστάσιο

Χείρα βοηθείας στους καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας ενόψει μιας σεζόν με δυσθεώρητες αυξήσεις στα κόστη παραγωγής επιχειρεί να δώσει η Pummaro, εισάγοντας στο τιμολόγιό της έναν μηχανισμό έμμεσης επιδότησης του πετρελαίου κίνησης.

Όπως πληροφορείται η «ΥΧ», η πρόταση που έχουν στα χέρια τους οι ομάδες παραγωγών της Ηλείας προβλέπει τη χορήγηση ενός μπόνους, το οποίο υπολογίζεται με βάση μια «τιμή αναφοράς» για το αγροτικό πετρέλαιο και, παράλληλα, συνδέεται με τις ποσότητες ντομάτας που θα παραδώσει στο εργοστάσιο ο κάθε καλλιεργητής. Ειδικότερα, ως «τιμή αναφοράς» (ή «τιμή βάσης») για το ντίζελ ορίζονται τα 1,39 ευρώ/λίτρο που αντιστοιχούν στη μέση τιμή για τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης. Από εκεί και πέρα, το εξάμηνο που ακολουθεί χωρίζεται σε δύο περιόδους οι οποίες έχουν να κάνουν με τη φύτευση-καλλιέργεια και με τη συγκομιδή-μεταφορά της ντομάτας στο εργοστάσιο.

Βάση για το ντίζελ τα 1,39 ευρώ/λίτρα

Για κάθε 10 λεπτά που η μέση τιμή της κάθε περιόδου, όπως αυτή προκύπτει από τους εβδομαδιαίους μέσους όρους του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων, ξεπερνά την προαναφερθείσα «τιμή βάσης» η εταιρεία επιστρέφει τη διαφορά στον παραγωγό με βάση έναν συντελεστή. Για την πρώτη χρονική περίοδο που προσδιορίζεται από τις αρχές Απριλίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου, ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 20 λεπτά/τόνο παραδοθείσας ντομάτας, ενώ για τη δεύτερη περίοδο, από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου (οπότε και οι ανάγκες των παραγωγών σε πετρέλαιο είναι αυξημένες), ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 30 λεπτά/τόνο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αν, για παράδειγμα, η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης το επόμενο εξάμηνο είναι 1,99 ευρώ/λίτρο (δηλαδή 60 λεπτά πάνω από την «τιμή βάσης» που έχει οριστεί), ένας παραγωγός θα λάβει 1,2 ευρώ/τόνο για την περίοδο της καλλιέργειας και 1,8 ευρώ/τόνο για την περίοδο της συγκομιδής/μεταφοράς της ντομάτας, δηλαδή συνολικά 3 ευρώ/τόνο ως μπόνους καυσίμου. Το ποσό αυτό προστίθεται στην τιμή αγοράς της ντομάτας η οποία, σύμφωνα με το βελτιωμένο τιμολόγιο που πρότεινε στα τέλη του 2021 το εργοστάσιο στις ομάδες και στους συνεταιρισμούς, διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 96-97 ευρώ/τόνο στα 5 brix.

Σημειωτέον ότι το μπόνους καυσίμου δεν συνδέεται με τον μηδενισμό του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση και θα χορηγηθεί ανεξαρτήτως αυτού. Η δε σύνδεση με τις παραδοθείσες ποσότητες λειτουργεί προφανώς και ως κίνητρο για τους παραγωγούς, προκειμένου να εισκομίσουν περισσότερη ντομάτα, καθώς στόχος της Pummaro είναι να απορροφήσει φέτος περί τους 45.000 τόνους, ήτοι 10% περισσότερους από πέρυσι.

Δείγμα γραφής από τη νέα ιδιοκτησία

H πρωτοβουλία μπορεί να ιδωθεί και ως ένα «πρώτο δείγμα γραφής της νέας ιδιοκτησίας με αποδέκτες τους παραγωγούς, δεδομένου ότι η φετινή είναι η πρώτη καλλιεργητική χρονιά που σχεδιάζει εξαρχής και «τρέχει» η Mινέρβα, η οποία απέκτησε το εργοστάσιο την περσινή άνοιξη από την Ελαΐς-Unilever Hellas. Στο ίδιο πνεύμα και στο πλαίσιο της συμβολαιακής, η εταιρεία, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί στους συνεργαζόμενους αγρότες, έχει προμηθευτεί λιπάσματα και, γενικότερα, όλα τα απαραίτητα για την καλλιέργεια εφόδια, από τα τέλη του 2021 και σε τιμές από 15% έως 20% χαμηλότερες κατά μέσο όρο σε σύγκριση με αυτές που ισχύουν σήμερα στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση για μπόνους καυσίμου έχει γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τις ομάδες παραγωγών της Ηλείας, οι οποίες πάντως εξακολουθούν να πιέζουν τόσο την Pummaro όσο και την Κύκνος για ακόμα μια αύξηση στα τιμολόγια, ώστε η μέση τιμή αγοράς της ντομάτας να φτάσει τα 100 ευρώ/τόνο.