Μπορεί να ανέβει κι άλλο το ελαιόλαδο μετά την εορταστική απραγία

Από 3,20 έως 3,30 οι τιµές παραγωγού σε Κρήτη και Μεσσηνία

Σε καλό επίπεδο παραμένουν οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, μετά την έντονα ανοδική πορεία που διέγραψαν το προηγούμενο διάστημα, ενώ και το πολυπόθητο άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να έχει θετική επίδραση.

Στον αντίποδα, οι αυξημένες θερμοκρασίες των ημερών του Πάσχα με την ανθοφορία σε εξέλιξη προκαλούν ανησυχία για την επόμενη σεζόν, με τους παραγωγούς να ευελπιστούν σε πιο ομαλή συνέχιση του Μαΐου.

Στα 3,20 οι τιμές παραγωγού στην Κρήτη

Τιμές που στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο κυμαίνονται από 3 ευρώ μέχρι και 3,20 ευρώ για τον παραγωγό, μετά την ανοδική πορεία που παρατηρήθηκε το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Μύρος Χιλετζάκης.

Κατά τον ίδιο, όμως, ο μεγαλύτερος όγκος έφυγε, δυστυχώς, σε πολύ χαμηλές τιμές, της τάξεως των 2,60 ευρώ, αφού οι οικονομικές δυσκολίες και η κάλυψη των εξόδων που έτρεχαν δεν έδιναν περιθώρια να κρατηθεί. «Το 90% του κρητικού ελαιολάδου πουλήθηκε σε πολύ χαμηλή τιμή», σχολίασε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας και το γεγονός ότι οι περισσότεροι παραγωγοί του νησιού, ως ετεροεπαγγελματίες, εφόσον δεν δούλευαν, αναγκάζονταν να πουλήσουν το ελαιόλαδο για την κάλυψη των αναγκών τους.

«Αν δεν υπάρχουν ποσότητες και αν λόγω του ανοίγματος τραβηχτούν ποσότητες στην εστίαση, μπορεί να ανέβει κι άλλο το λάδι», εκτίμησε ο ίδιος. «Επί σειρά μηνών ήταν κολλημένο στα 2,60 και οι εμπορικές πράξεις γίνονταν με το σταγονόμετρο. Κάποια στιγμή έγινε ένα μπαμ και φεύγει, γιατί να μην πάει και στα 3,50 και πιο πάνω», σχολίασε.

Άνοδος και στο ράφι

Στην περιοχή των Χανίων, η τιμή για τον παραγωγό κατά μέσο όρο κινείται στα 3 ευρώ. «Έχουν δοθεί και υψηλότερες τιμές στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, αλλά είναι μεμονωμένα», ανέφερε ο υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου στον ΑΣ Χανίων, Νεκτάριος Παρασκάκης. Στον συνεταιρισμό, η τιμή παραμένει στα 3,05 για το ΠΟΠ Κολυμβαρίου και 3 ευρώ για το έξτρα παρθένο με αναφορά τις 3 γραμμές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και πριν από την εορταστική απραξία, υπήρξε μία μικρή αποκλιμάκωση της τιμής βυτίου, με κάποιες συναλλαγές να πραγματοποιούνται στο επίπεδο των 3,30-3,35, κάνοντας μία κοιλιά 5-7 λεπτών στη χονδρική. «Τώρα υπάρχει μία στασιμότητα της αγοράς μετά τις γιορτές» ανέφερε, αναμένοντας πώς θα εξελιχθεί η εικόνα προς το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Μιλώντας για τη ραγδαία άνοδο που σημείωσαν κατά τον τελευταίο μήνα οι τιμές, και μάλιστα πριν ανοίξει ακόμη η εστίαση όπου βασίζονταν αρχικά οι προσδοκίες, αναφέρθηκε σε μία άνοδο των 40-50 λεπτών σε μικρό χρονικό διάστημα. Η άνοδος αυτή στηρίζεται και στο γεγονός ότι τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα είναι ελλειμματικά, καθώς και ότι οι παραγωγοί που έχουν μείνει πίσω είναι πιο εύρωστοι οικονομικά και εμφανίζονται ακόμη διστακτικοί στη διάθεση ποσοτήτων, διεκδικώντας μία καλύτερη τιμή.

«Θεωρώ ότι είναι μονόδρομος οι τιμές του λαδιού να ανέβουν γενικότερα», σχολίασε, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει προοπτική πισωγυρίσματος. «Αν προκύψει κάτι τέτοιο και υπάρχει μία στασιμότητα στην τιμή στον παραγωγό ή ένα μικρό πισωγύρισμα, θα είναι τελείως τεχνικό», υποστήριξε, αναφέροντας ότι αν και πάλι ξεκινήσει η αγορά με τιμές της τάξεως των 3,30-3,40 στο βυτίο, δεν αποκλείεται να δούμε το λάδι σε τιμή της τάξεως του 3,10-3,15 στον παραγωγό.

Μάλιστα, κατά τον ίδιο, η τιμή του λαδιού αρχίζει να ανεβαίνει και στο ράφι, αφού και στα τυποποιημένα προϊόντα οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα, με το εύρος τιμών μεταξύ των ποιοτικών κατηγοριών να έχει μικρύνει, όπως και στα σπορέλαια.

Στα 3,30 και πάνω οι τιμές για τον παραγωγό στη Μεσσηνία

Και στη Μεσσηνία οι τιμές κινούνται σε πολύ καλά για την εποχή επίπεδα, έχοντας διαμορφωθεί πάνω από 3,30 για τον παραγωγό, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΣ Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος. «Έχουν γίνει και πράξεις με καλύτερες τιμές», σχολίασε, κάνοντας λόγο για ένα συγκυριακό φαινόμενο που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. «Βέβαια, μιλάμε για καλά λάδια», διευκρίνισε. Ερωτηθείς αν υπάρχει προσδοκία και για περαιτέρω άνοδο, υποστήριξε ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. «Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι όταν τα λάδια που έχουν αγοραστεί σε αυτές τις τιμές τιμολογούνται και βγαίνουν στην αγορά, καλμάρει λίγο και η ζήτηση του λαδιού», συμπλήρωσε.