Μπρα ντε φερ τυροκόμων- κτηνοτρόφων για την τιμή του αιγοπρόβειου

Προλειαίνουν το έδαφος για μειώσεις κάποιοι μεταποιητές, αντίθετα τα μηνύματα που έρχονται από τις ζώνες γάλακτος

Mε το ημερολόγιο να πλησιάζει το μέσον του Οκτωβρίου, οι πρώτες γέννες και το ξεκίνημα της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου είναι ζήτημα ελάχιστων εβδομάδων. Παρά το γεγονός ότι πέρσι οι τιμές ανακοινώθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση (σ.σ. την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου είχαν διαρρεύσει τιμές από τη Δωδώνη, ενώ στις 10 Οκτωβρίου γνωστοποιήθηκε η συμφωνία του συνεταιρισμού Λιβαδίου Ολύμπου με την Όμηρος στο 1,65 ευρώ/κιλό για το πρόβειο), φέτος έχουμε ξεπεράσει το περσινό ορόσημο και ακόμη δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό από τους τυροκόμους.

Το γεγονός αυτό μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά λόγων, οι οποίοι είναι οι εξής:

1) Όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές, η έκθεση τροφίμων Anuga στη Γερμανία είχε μόλις ολοκληρωθεί και οι περισσότερες τυροκομικές επιχειρήσεις δεν είχαν τερματίσει τις διαβουλεύσεις τους με τους αγοραστές φέτας από το εξωτερικό.

Παρ’ όλα αυτά, πολύ μεγάλος «παίκτης» του γαλακτοκομικού κλάδου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι θεωρεί δεδομένες τις πιέσεις από πλευράς αγοραστών που ζητούν επιτακτικά από τους μεταποιητές να προτείνουν μειωμένες τιμές χονδρικής. «Εάν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, θα πάμε σε μείωση της τιμής του γάλακτος κατά 10 περίπου λεπτά», μας είπε η εν λόγω πηγή.

Ωστόσο, έτερος Θεσσαλός εκπρόσωπος από τον τομέα της μεταποίησης εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, αναφέροντας ότι «η κατάσταση δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη, αν και υπάρχει μια τάση για μείωση των τιμών της φέτας». Σε κάθε περίπτωση, πολλοί εκπρόσωποι των επιχειρήσεων κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους και περιμένουν να παρέλθει η τρέχουσα εβδομάδα.

2) Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στις δύο μεγάλες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις των Τρικάλων, αλλά και σε άλλα μεσαίας και μικρότερης δυναμικότητας τυροκομεία της Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα, ορισμένα από αυτά να διακόψουν ακόμα και τις παραλαβές γάλακτος για κάποιες ημέρες. Ορισμένες επιχειρήσεις έχασαν μάλιστα και ιδιόκτητο ζωικό κεφάλαιο. Συνεπώς, η όλη κατάσταση πήγε πίσω τις συζητήσεις από πλευράς των επιχειρήσεων.

3) Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ανασταλτικό ρόλο έχουν διαδραματίσει και οι δημοτικές εκλογές, παραπέμποντάς μας στις αμέσως επόμενες εβδομάδες από την ολοκλήρωσή τους, δηλαδή από 16/10 και… βλέπουμε.

Τα σενάρια για αυξήσεις

Πάντως, κτηνοτρόφοι από Θεσσαλία, Ήπειρο και Πελοπόννησο δεν φαίνεται να εισπράττουν κλίμα μειώσεων από τις συζητήσεις με τους συνεργάτες στις ζώνες γάλακτος. Ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης, μιλώντας στην «ΥΧ», προέβη στην εκτίμηση ότι η τιμή εκκίνησης φέτος θα είναι από 1,65 έως 1,70.

Κατά τον ίδιο, «το γάλα είναι περιορισμένο και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τυροκόμοι στην Ελασσόνα και στον Τύρναβο που είναι διατεθειμένοι να πάνε σε τιμές υψηλότερες από αυτές στις οποίες έκλεισε για εμάς πέρσι η χρονιά, δηλαδή στο 1,67 ευρώ/κιλό».

Έτερος κτηνοτρόφος από την Ήπειρο, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, υποστήριξε ότι ο επί χρόνια συνεργάτης του στη ζώνη γάλακτος, τον ενημέρωσε προφορικά για αυξήσεις περίπου δέκα λεπτών στις κατηγορίες τονάζ έως 30 τόνων και έως 60 τόνων. Μεμονωμένος προβατοτρόφος με 500 ζώα από την Πελοπόννησο, που συνεργάζεται με τη Δωδώνη, μας είπε τα εξής:

«Επικρατεί σιγή ιχθύος. Θεωρώ ότι μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα μάθουμε τις νέες τιμές. Πέρσι η χρονιά ξεκίνησε στο 1,60 και στο τέλος πέσαμε στο 1,55. Η γνώμη μου είναι ότι, στη χειρότερη των περιπτώσεων, η τιμή θα επιστρέψει στην περσινή αφετηρία».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή αρκετοί συνεταιρισμοί που πέρσι «σφράγισαν» συμβόλαια στο 1,60 ευρώ/λεπτό, πορεύονται ακόμα με αυτές τις τιμές και… αναμένουν στο ακουστικό τους.

ΦΕΤΑ
Κάτω από 3% η μείωση εξαγωγών κατ’ όγκο στο εξάμηνο

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εκπρόσωποι μεγάλων τυροκομικών επιχειρήσεων προέβησαν στην «ΥΧ» σε εκτιμήσεις για μεσοσταθμικές μειώσεις περίπου 10 λεπτών, με το επιχείρημα της μείωσης των τιμών χονδρικής στο εξωτερικό, αλλά και λόγω της περίσσειας αποθεμάτων από την περσινή σεζόν, από τα στοιχεία που παραχώρησε ο ΣΕΒΓΑΠ στην «ΥΧ», το πρώτο εξάμηνο (Ιανουάριος-Μάιος) του 2023, δεν δείχνει και τόσο αρνητικό σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές για τις τυροκομικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές φέτας εμφάνισαν μείωση σε όγκο μόλις 2,77%, ενώ αυξήθηκαν σε αξία κατά 22,42%. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με τον γενικό κανόνα των τελευταίων χρόνων, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι δείκτες των εξαγωγών φέτας βελτιώνονται.