Να κάνει πιο δημοφιλή τη βιολογική μέθοδο στους παραγωγούς της επιχειρεί η Τουρκία

Πράσινη Συμφωνία και για τη γειτονική χώρα στα χνάρια των στόχων της ΕΕ

Προώθηση της βιολογικής γεωργίας, της τεχνολογικής καινοτομίας, της ανακύκλωσης, καθώς και εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ετοιμάζει η Τουρκία, στο πλαίσιο του σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης, που ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση περί τα μέσα Ιουλίου. Μετά την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Σχέδιο «Fit for 55» της Κομισιόν για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, με στόχο η ΕΕ να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, τη δική της Πράσινη Συμφωνία Δράσεων προωθεί η Τουρκία.

«Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη, συμβατό με τις πολιτικές μετασχηματισμού που προωθούν διεθνώς οι οικονομίες, ειδικά στην ΕΕ, δήλωνε ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, Mehmet Mus, σύμφωνα με το Olive oil times. Όπως τονίζει, το σχέδιο ενθαρρύνει πράσινες επενδύσεις, συμβάλλει στον μετασχηματισμό των αλυσίδων τροφίμων διεθνώς και υποστηρίζει την παραγωγή προστιθέμενης αξίας.

Πρόκειται για ένα σχέδιο με 32 στόχους, 81 δράσεις σε εννέα κατηγορίες που θα κάνουν πιο βιώσιμη και πιο πράσινη την τουρκική οικονομία, σχέδιο που ευθυγραμμίζεται με τον ευρωπαϊκό στόχο για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. «Η καθιέρωση διαλόγου υψηλού επιπέδου Τουρκίας-ΕΕ για την κλιματική αλλαγή θα συμβάλει στη μεταξύ τους συνεργασία, προωθώντας μια πράσινη ευρωπαϊκή ήπειρο», ανέφερε σε σχόλιό του στο Twitter, ο Faruk Kaymakci, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Η χώρα είναι από αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, επισημαίνει το υπουργείο Εμπορίου, ωστόσο, σημαντικότερο σημείο για την τουρκική κυβέρνηση παραμένει το να μείνει ανταγωνιστική η χώρα, δημιουργώντας έναν υψηλά παραγωγικό και αποτελεσματικό αγροτικό τομέα που θα είναι περιβαλλοντικά, αλλά και κοινωνικά βιώσιμος.

Και δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά με το 42% των εξαγωγών της να κατευθύνεται προς χώρες της ΕΕ, όπου σύντομα θα ισχύσουν αυστηρότεροι κανόνες ως προς τις εισαγωγές.

Μόνο για το 2020, η αξία όσων εξήχθησαν προς την ΕΕ, ανήλθε στα 120 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο. Μείωση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων προβλέπεται στο σχέδιο, που φιλοδοξεί βέβαια, να καταστήσει πιο δημοφιλή στους αγρότες τη βιολογική γεωργία και βιο-τεχνικές μεθόδους, ακολουθώντας τις αυξητικές τάσεις στη ζήτηση βιολογικών.