Να μπει φρένο στις απευθείας αναθέσεις

Ξέμεινε, όπως ακούγεται, από ρευστό ο ΟΠΕΚΕΠΕ και αδυνατεί να εξοφλήσει τα υπόλοιπα του 2022. Αιτία; Έπεσε έξω στους υπολογισμούς των προκαταβολών, έγιναν και λανθασμένες πληρωμές εκεί που δεν έπρεπε, οι σπάνιες φυλές για παράδειγμα υπολογίστηκαν ακόμη και σε τριπλάσιο αριθμό ζώων κ.λπ.

Ταυτόχρονα, η ανάδοχη εταιρεία δεν έχει εντάξει στους διασταυρωτικούς ελέγχους ακόμα κανένα αρχείο.

Τα όσα είχαν προηγηθεί στις πληρωμές του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου είναι γνωστά: πληρωμές χωρίς τους ελέγχους που προβλέπει η ΕΕ, προβλήματα με την ιδιότητα του Ενεργού Γεωργού και τις εισφορές του ΕΛΓΑ, ανεξήγητα μειωμένα ποσά πληρωμής σε κάποιους, σοβαρά προβλήματα στον υπολογισμό του αποθέματος και των μεταβιβάσεων, άδικη εξαίρεση πολλών από την πράσινη ενίσχυση και τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας, κάτι που άλλοι έλαβαν, ενώ δεν ήταν δικαιούχοι κ.λπ.

Το ρεπορτάζ της «ΥΧ» φωτίζει μερικούς από τους αυτουργούς των παραπάνω.

Ένας συνεταιρισμός (Αγρίνιο) συστήνει πέντε ΚΥΔ, τα οποία με τη σειρά τους εμφανίζονται να συστήνουν μια εταιρεία στην οποία ανατίθεται το ΟΣΔΕ. Η μεγάλη απίθανη παρέα που διαμορφώνεται δεν σταματά εδώ και συνεχώς διευρύνεται.

Έτσι, εκτός των άλλων, άνθρωποί της εμφανίζονται να συστήνουν εταιρείες-δορυφόρους, στις οποίες ανατίθενται από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεκάδες επιμέρους έργα με τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης.

Ένα τυπικό παράδειγμα αποτελεί κάποια ονόματι ΜΙΘΡΑ ΙΚΕ, η οποία συστήθηκε με κεφάλαιο 1.000 ευρώ από ένα άτομο, με έδρα το Καινούργιο Αγρινίου και με ηλεκτρονική διεύθυνση κάπου στη Λάρισα.

Στην εν λόγω εταιρεία, λίγο μετά την ίδρυσή της, δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις έργα που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και δράσεις που σχετίζονται με το Κομφούζιο, τις Δασώσεις και την Εξισωτική.

Το ίδιο συνέβη και με πολλές άλλες παρόμοιες «ημέτερες» εταιρείες-δορυφόρους. Με απλά λόγια, η πράξη του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έκαναν τις απευθείας αναθέσεις, δεν έγινε μία φορά, ή κατά λάθος, αλλά δεκάδες, δηλαδή κατ’ εξακολούθηση.

Οι συνέπειες των παραπάνω στην αξιοπιστία του συστήματος πληρωμών της χώρας, οι πιθανοί καταλογισμοί της ΕΕ και η επιστροφή χρημάτων από κάποιους είναι προ των πυλών.

Ας παρέμβουν, λοιπόν, άμεσα αυτοί που πρέπει και ας βάλουν φρένο στην πρακτική όσων εκθέτουν την κυβέρνηση συνολικά και υπονομεύουν το συμφέρον της χώρας και του αγροτικού κόσμου.