Να σπάσει το απόστημα

γράφει ο Νίκος Λάππας

Οι έλεγχοι των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη στην Αιτωλοακαρνανία μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν την απαρχή της εξυγίανσης του συστήματος των δηλώσεων στον αγροτικό τομέα.

Το πόρισμα των ελέγχων δεν είναι ακόμη γνωστό. Όμως, όπως προκύπτει από το επιτόπιο ρεπορτάζ, υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ του πραγματικού αριθμού των βοοειδών που εκτρέφονται στην περιοχή, και των ποσών που εισπράττονταν για υποτιθέμενες βιολογικές εκτροφές και τη διατήρηση ζώων σπάνιων φυλών.

Η διαιώνιση αυτής της κατάστασης, όπως λένε πολλοί που γνωρίζουν πράγματα από μέσα, δεν μπορεί να συνεχίζεται για χρόνια, χωρίς τις πλάτες τοπικών πολιτικών παραγόντων, δημόσιων προσώπων, στελεχών της διοίκησης και, βέβαια, στελεχών αγροτικών φορέων. Εξάλλου, όταν έγινε γνωστή η διενέργεια του ελέγχου, ήταν αυτά τα πρόσωπα που προσπάθησαν να τον εμποδίσουν.

Το ΥπΑΑΤ, και όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας, έχουν σήμερα μια πολύ μεγάλη υποχρέωση: να ξεριζώσουν όλο αυτό το παρακμιακό και θλιβερό φαινόμενο της καταβολής αγροτικών ενισχύσεων σε αυτούς που δεν τις δικαιούνται. Σε αυτούς που στερούν τα δικαιώματα παραγωγής και καλλιέργειας στους νέους αγρότες και σε όλους εκείνους που ήταν νόμιμοι ή δεν είχαν μπάρμπα στην Κορώνη….