“Να ξαναστήσουμε το παραγωγικό σύστημα σε νέα παραγωγική και εξαγωγική βάση”

Να ξαναστήσουμε το παραγωγικό σύστημα σε νέα παραγωγική και εξαγωγική βάση

Στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού του παραγωγικού και εξαγωγικού μας μοντέλου σε νέα βάση αναφέρθηκε από το βήμα του δεύτερου πάνελ του Αγροτικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών του Νομού Ημαθίας.

«Οι δικές μας ευθύνες για την πορεία του κλάδου είναι τεράστιες όπως και των κυβερνήσεων. Πρέπει να προχωρήσουμε στην επανίδρυση του συνεταιριστικού κινήματος. Στην Ολλανδία και το Ισραήλ υπάρχει οργανωμένο σύστημα το οποίο λειτουργεί. Η έρευνα είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή. Δυστυχώς στην Ελλάδα η έρευνα έπαψε να υφίσταται», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης.

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει παραγωγικό σύστημα. Οι συνεταιριστικές δομές έχουν καταρρεύσει και δεν υπάρχει και παραγωγικό σύστημα. Αυτά που παράγουμε δεν μπορούμε να τα εξάγουμε. Ο αγορές μας είναι αγορές που στηρίζονται σε δομές του παρελθόντος γι’ αυτό πέφτει το μερίδιο μας. Ο εξαγωγικός μηχανισμός θα πρέπει να οργανωθεί σε άλλη βάση. Όχι αυτή των μικρών φορέων».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Νίκου Δασκαλάκη, προέδρου της Ένωσης Αγροτών του Συνεταιρισμού Ιεράπετρας ο οποίος αναφέρθηκε επιπλέον στο σημαντικό θέμα των εισροών φέρνοντας παραδείγματα του αυξημένου κόστους στην χώρα μας σε σχέση με το εξωτερικό.  Επιπλέον, τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα συνεργιών ευρύτερου χαρακτήρα ενώ υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός καλύτερου brand name για την ελληνική αγροδιατροφή. «Η ελληνική αγροδιατροφή πρέπει να δημιουργήσει ένα δικό της brand name, και πρέπει γι’ αυτό να εξετάσουμε τις συνέργειες μεταξύ μας. Η Ελλάδα χάνει πολλά λόγω του αυξημένου κόστους εισροών σε σχέση με γειτονικές χώρες», τόνισε.

Την συνεργασία του με μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο της χώρας για την απορρόφηση της αγροτικής παραγωγής του κάθε τόπου ανακοίνωσε ο κ. Απόστολος Κλοτζάρης, γενική διευθυντής του τομέα επιστήμης Γεωργίας της Bayer για Ελλάδα και Κύπρο.

Την συνεργασία του με μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο της χώρας για την απορρόφηση της αγροτικής παραγωγής του κάθε τόπου ανακοίνωσε ο κ. Απόστολος Κλοτζάρης, γενική διευθυντής του τομέα επιστήμης Γεωργίας της Bayer για Ελλάδα και Κύπρο. Επιπλέον σημείωσε: «Ο παραγωγός έχει πολλές ανάγκες και όχι απλή φυτοπροστασία. Πρέπει να διασφαλίζεται η ποιότηταα παραγωγής και τα προϊόντα όπως μπορεί να τα θέλουν οι ξένες αγορές. Έτσι θα δοθεί προστιθέμενη αξία στην παραγωγή. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης μπορεί να βοηθήσει τους παραγωγούς να πάρουν πίσω την υπεραξία ενός προϊόντος».

Στην απουσία των ελληνικών προϊόντων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό αναφέρθηκε ο Εμπορικός Διευθυντής της GAIA Επιχειρείν, Πολύδωρος Ξενικάκης. «Ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό και ξέρετε τι πρέπει να αλλάξουμε ώστε να έχουμε μια καλύτερη παρουσίας στο εξωτερικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.  Επίσης τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν οργανώσεις παραγωγών για τη συσπείρωση της ελληνικής καλλιέργειας και του ελληνικού εμπορίου αφού «στις περιπτώσεις που υπάρχει οργάνωση της παραγωγής τα προϊόντα αυτά κατακτούν μεγάλο κομμάτι της αγοράς».