Νάουσα: Ξεκινά 20 μέρες νωρίτερα ο τρύγος του ξινόμαυρου
Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 2/9 επίσημα ο τρύγος της ποικιλίας ξινόμαυρο στη Νάουσα. Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες η χρονιά είναι πρώιμη περίπου κατά 20 μέρες, γεγονός που συμβαίνει μετά από πολλές δεκαετίες, όπως είχε γράψει πρόσφατα το ypaithros gr (https://www.ypaithros.gr/naousa-meiomeni-eos-15-i-paragogi-xinomavrou-logo-ton-ypsilon-thermokrasion/?fbclid=IwY2xjawFCSd5leHRuA2FlbQIxMQABHeXE0V4dhcrSpZ,
Παρ’ όλα αυτά, η ποιότητα των σταφυλιών είναι εξαιρετική σύμφωνα με τους οινοπαραγωγούς, γεγονός που σημαίνει πως η φετινή σοδειά θα δώσει εξαιρετικούς οίνους.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας, οι απώλειες στην παραγωγή στις ποικιλίες που έχουν ήδη τρυγηθεί (merlot, syrah, cabernet, λευκά κ.ά.) είναι σημαντικές και κυμαίνονται σε ποσοστό από 40% έως 60%.
Η παρατεταμένη ζέστη και οι καύσωνας που επικράτησαν τους θερινούς μήνες είχαν ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση των σταφυλιών με αποτέλεσμα ο όγκος της παραγωγής να είναι ιδιαίτερα μειωμένος.
Και ενώ η χρονιά παρουσιάζει σημαντική μείωση στην απόδοση των αμπελώνων, οι μετρήσεις των οινοποιών δείχνουν ότι τα σταφύλια έχουν τους επιθυμητούς υψηλούς βαθμούς μπωμέ (Baumé),τα σάχκαρα και όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα συμβάλουν στην παραγωγή εξαιρετικών κρασιών.
«Ο τρύγος του ξινόμαυρου στην περιοχή μας ξεκινά επίσημα. Το προηγούμενο διάστημα οι ποικιλίες που έχουν τρυγηθεί έδειξαν μείωση στον όγκο της παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών. Η παρατεταμένη ζέστη και οι καύσωνες αφυδατώνουν τα σταφύλια. Ωστόσο οι βαθμοί μπωμέ, τα σάκχαρα και όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι θα έχουμε εξαιρετικής ποιότητας κρασί. Στο τέλος του τρύγου θα είμαστε σε θέση να έχουμε συνολική εικόνα για την απόδοση σε κιλά της ποικιλίας ξινόμαυρο. Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους 9 στους 10 αμπελώνες που μπαίνουμε για τρύγο δείχνουν μείωση στον όγκο παραγωγής και του ξινόμαυρου» δήλωσε ο Γιώργος Φουντούλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας και επικεφαλής του οινοποιητικού συνεταιρισμού «ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ».