Ναυαγεί η συμβολαιακή στις Καρολίνες

Προς ναυάγιο φαίνεται ότι οδεύει η προσπάθεια να επανακάμψει η συμβολαιακή καλλιέργεια ρυζιού τύπου Καρολίνα την καλλιεργητική σεζόν 2023, καθώς η απόσταση που χωρίζει μεταποιητές και συνεταιρισμούς ως προς τους όρους της σχετικής συμφωνίας παραμένει μεγάλη.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού (ΕΔΟΕΛ) που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου και η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για δύο μέρες νωρίτερα. Ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ) επανέλαβε την πρότασή του για εγγυημένη τιμή μέσω συμβολαιακής, η οποία θα είναι κατά 20% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη τιμή της αγοράς της ποικιλίας ρυζιού Ρονάλντο. Οι εκπρόσωποι των παραγωγών, εμμένοντας στη δική τους πρόταση, αντέτειναν ότι η τιμή θα πρέπει να είναι αυξημένη κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το Ρονάλντο, ενώ εμφανίστηκαν και ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τους 15.000 τόνους ρυζιού Καρολίνας που ζητούν οι επιχειρήσεις, θεωρώντας ότι τέτοιες ποσότητες είναι από δύσκολο έως αδύνατο να βρεθούν.

Φυσικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα προσέγγιση των δύο πλευρών το αμέσως επόμενο διάστημα, προσώρας πάντως το εγχείρημα φαίνεται να μην προχωρά και οι επιχειρήσεις να προσανατολίζονται στην υπογραφή συμβάσεων με μεμονωμένους παραγωγούς. Οι μεταποιητές διαμηνύουν ότι το «+30%» που ζητάνε οι παραγωγοί είναι κάτι που δεν πρόκειται να δεχθούν οι αλυσίδες, ωστόσο οι συνεταιριστές υπογραμμίζουν τα αυξημένα κόστη αλλά και τις μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις του συγκεκριμένου τύπου ρυζιού, οι οποίες, όπως σημειώνουν, καθιστούν αναγκαίο ένα ισχυρότερο κίνητρο.

«Ένα ιδιαίτερο προϊόν να πληρώνεται ανάλογα»

«Tο “+20%”, κατά τη γνώμη μου, είναι λίγο. Από τη φύση της, η Καρολίνα έχει μειωμένες κατά 20% στρεμματικές αποδόσεις σε σύγκριση με το Ρονάλντο ενώ πρόκειται για μια πιο απαιτητική και ιδιαίτερη καλλιέργεια, με επιπλέον φυτοφάρμακα και ψεκασμούς, όπως επίσης και ειδικά λιπάσματα», εξηγεί στην «ΥΧ» ο σύμβουλος της Διεπαγγελματικής και πρόεδρος του Α’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Χρήστος Γκατζάρας. «Γι’ αυτό κι εμείς προτείναμε να δοθεί ένα 20% που θα καλύπτει τις μειωμένες αποδόσεις κι άλλο ένα 10% για το αυξημένο κόστος. Άλλωστε και στην Ιταλία η διαφορά μεταξύ των δύο τύπων είναι 30%. Γιατί εκεί να πληρώνονται οι Καρολίνες 86 λεπτά κι εδώ να παλεύουμε για τα 70; Και, στο τέλος της ημέρας, μιλάμε για ένα ιδιαίτερο και ποιοτικό προϊόν, το οποίο πρέπει να πληρωθεί ανάλογα», προσθέτει.

Διευκρινίζει πάντως ότι, παρά τη διαφωνία, η πρόταση των ορυζόμυλων έχει μεταφερθεί στους παραγωγούς, οι οποίοι θα αποφασίσουν κατά την κρίση τους. «Εμείς, ως οφείλαμε, ενημερώσαμε τους αγρότες μας και θα παραλάβουμε κανονικά όσες ποσότητες Καρολίνας καλλιεργήσουν», τονίζει ο κ. Γκατζάρας.

«Διασφάλιση για τον παραγωγό»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος, Γεωργία Κωστηνάκη, σημειώνει στην «ΥΧ» ότι «το σκεπτικό πίσω από την πρόταση του ΣΟΕ είναι να δώσουμε μια διέξοδο με μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την καλλιέργεια του ρυζιού, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να καλλιεργούνται ποικιλίες που έχουν εμπορικό ενδιαφέρον». Όπως εξηγεί, «η Καρολίνα είναι ένα είδος που έχει μεγάλη ζήτηση, κατευθύνεται αποκλειστικά στην εγχώρια κατανάλωση, αλλά στο μέλλον μπορούμε φυσικά να το προωθήσουμε στην ΕΕ και, γενικότερα, στη διεθνή αγορά».

Η ίδια θεωρεί «εκτός πραγματικότητας» την πρόταση για 30% επί της τιμής του Ρονάλντο και μάλιστα σημειώνει ότι «το 20% προτάθηκε αρχικά από τους ίδιους τους παραγωγούς και ήταν κάτι που με μεγάλη δυσκολία πείσαμε τα μέλη μας να αποδεχτούν». Ωστόσο, συμπληρώνει ότι, πέραν της τιμής, αυτό που έχει εξίσου μεγάλη σημασία είναι η εξασφάλιση του αγρότη. «Μιλάμε για μια αυξημένη εγγυημένη τιμή και, παράλληλα, για διασφαλισμένη απορρόφηση της παραγωγής του», τονίζει ενώ όσον αφορά τις ποσότητες συμπληρώνει ότι «ο στόχος μας είναι, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, να πάμε και πέρα από τους 15.000 τόνους στο άμεσο μέλλον».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «η ποικιλία Γκλόρια έχει καλλιεργηθεί κι έχει δοκιμαστεί επί πολλά χρόνια στη χώρα μας. Σίγουρα χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση και φροντίδες, ωστόσο οι στρεμματικές αποδόσεις της είναι ουσιαστικά ίδιες με εκείνες του Ρονάλντο.

Σε κάθε περίπτωση, η κα Κωστηνάκη υπογραμμίζει ότι «σαν βιομηχανίες αλλά και σαν Διεπαγγελματική πιστεύω ότι πρέπει να βλέπουμε και λίγο πιο μακριά όσον αφορά την προοπτική του ρυζιού. Γιατί μπορεί το Ρονάλντο τα τελευταία δύο χρόνια να έχει εξαιρετικές τιμές, όμως κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι αυτό θα εξακολουθήσει να συμβαίνει στο μέλλον. Υπενθυμίζω ότι στο παρελθόν το Ρονάλντο είχε φτάσει και στα 280-300 ευρώ/τόνο».

Η πρόεδρος του ΣΟΕ τονίζει επίσης ότι η «ξεκάθαρη πρόταση για την προώθηση της Καρολίνας» συνδέεται άρρηκτα και με την πρωτοβουλία του Συνδέσμου για την κατηγοριοποίηση του εν λόγω ρυζιού, ώστε να λάβει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση τόσο στην ελληνική όσο και, μελλοντικά, στη διεθνή αγορά.