Μια νέα αγορά κάθε εξάµηνο στοχεύει να ανοίγει η Άροσις

Διεύρυνση δικτύου παραγωγών επιδιώκει η εταιρεία μετά το ντηλ με τη SMERemediumCap

Πάνω από έναν χρόνο κράτησαν οι επαφές της Άροσις με τη SMERemediumCap προτού καταλήξουν στη συμφωνία για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της πρώτης με μειοψηφικό ποσοστό, όπως ανακοινώθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Μάλιστα, φαίνεται ότι το επενδυτικό σχήμα του Nίκου Καραμούζη δεν ήταν το μοναδικό που εκδήλωσε ενδιαφέρον να τοποθετηθεί στην ιστορική επιχείρηση οσπρίων από την Καστοριά.

«Δεχτήκαμε κρούσεις και από άλλα funds, τα οποία πίστεψαν στις προοπτικές μας. Ωστόσο, με τη SMERemediumCap νιώσαμε ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα και ότι είμαστε πολύ κοντά, όσον αφορά το όραμα της νέας εποχής για την εταιρεία», δηλώνει στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος, Τρύφωνας Φωτιάδης, ο οποίος παραμένει στο τιμόνι της Άροσις και υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η στήριξη και τα κεφάλαια της SMERemediumCap θα επιταχύνουν την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Άροσις, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει τρεις άξονες: τη στόχευση σε συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού, την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων με βάση τα όσπρια και όχι μόνο και στην περαιτέρω εδραίωση στην ελληνική αγορά.

Όσον αφορά το πρώτο, αυτήν τη στιγμή οι εξαγωγές αντιστοιχούν στο 17% των συνολικών πωλήσεων της Άροσις και οι τρεις μεγαλύτερες αγορές της είναι κατά σειρά οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Γερμανία.

«Στόχος μας πλέον είναι κάθε εξάμηνο να ανοίγουμε και μια καινούργια αγορά», εξηγεί ο κ. Φωτιάδης.

Κυκλική οικονομία με βιοδιεγέρτες από τα υποπροϊόντα της καλλιέργειας

Εκτός από την τιμολογιακή πολιτική, οι παραγωγοί μπορούν να επωφεληθούν, όπως υπογραμμίζει ο κ. Φωτιάδης, και από τις υπόλοιπες παροχές που περιλαμβάνει η συνεργασία με την Άροσις. «Η αναγραφή του ονόματος του καλλιεργητή είναι μια πρακτική που εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια, θεωρούμε ότι δίνει αξία στο προϊόν και εκτιμάται πάρα πολύ από τον καταναλωτή», εξηγεί.

«Παράλληλα, είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας με γεωπονική υποστήριξη, ώστε να βελτιώσουν τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά την παραγωγή τους. Επιπλέον, εφαρμόζουμε κάποιες καινοτομίες που απορρέουν από τη φιλοσοφία μας για μια βιώσιμη γεωργία και οι οποίες βοηθάνε πάρα πολύ τόσο το προϊόν όσο και τους τόπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε.

Τέτοιες πρακτικές είναι, για παράδειγμα, η οικολογική απεντόμωση, αλλά και η παροχή στους αγρότες βιοδιεγερτών, οι οποίοι έχουν παραχθεί από τα υποπροϊόντα της καλλιέργειάς τους», προσθέτει. Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, για μια μορφή κυκλικής οικονομίας στην πράξη, η οποία αποτελεί καρπό της συνεργασίας της Άροσις με την εταιρεία Ikorganic τα τελευταία δύο χρόνια.

Νέα προϊόντα το 2023

Αναφορικά με τα νέα προϊόντα, είναι αρκετά φειδωλός και παραπέμπει σε ανακοινώσεις που θα γίνουν μέσα στο 2023. Είναι γεγονός, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία μας έχει δώσει ένα δείγμα της δημιουργικότητάς της, λανσάροντας με τις «Γεύσεις της Μαμάς» αλείμματα από ελληνικά όσπρια (χούμους, πατέ φακής με πράσινες ελιές, σαλάτα φάβα με κάπαρη κ.ά.) και πιο πρόσφατα, τη σειρά «Ανάμεικτα» με συνδυασμούς δύο διαφορετικών οσπρίων, αλλά και οσπρίων με ρύζι.

Στην ελληνική αγορά, η Άροσις βρίσκεται στα ράφια σχεδόν όλων των μεγάλων αλυσίδων και, όπως υπογραμμίζει ο κ. Φωτιάδης, στόχος της είναι να ενισχύσει έτι περαιτέρω την παρουσία της σε όλα τα κανάλια, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία που θα της παρουσιαστεί.

Εκείνο, πάντως, που δεν αλλάζει είναι η έμφαση στα βιολογικά που πλέον αποτελούν το 40% των συνολικών πωλήσεων, όπως και η επικέντρωση στην εγχώρια πρώτη ύλη. Όπως εξηγεί ο συνομιλητής μας, σήμερα συνεργάζεται με πάνω από 130 αγροτικές οικογένειες και στόχος του είναι το δίκτυο των προμηθευτών να διευρυνθεί. «Μας αρέσει κι επιδιώκουμε να συνεργαζόμαστε με ολοένα και περισσότερους παραγωγούς».

Πέρα από την Καστοριά, αυτήν τη στιγμή οι βασικοί παραγωγικοί της θύλακες βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και στη Φθιώτιδα.

Συμβολαιακή με μίνιμουμ τιμή

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, όλο και περισσότεροι από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς εντάσσονται στο πρόγραμμα συμβολαιακής που η Άροσις υλοποιεί σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς. «Πρόκειται για ένα κομμάτι που διευρύνεται συνεχώς και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Βέβαια, είμαστε τρεις γενιές εταιρεία και όσοι παραγωγοί συνεργάζονταν μαζί μας πριν ακόμα ξεκινήσουμε τη συμβολαιακή γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι συμφωνίες, ακόμα και προφορικές, ήταν ανέκαθεν πιο ισχυρές από οποιοδήποτε γραπτό συμβόλαιο», τονίζει.

Αυτές οι συμφωνίες, όπως διευκρινίζει, βασίζονται στις αρχές του δίκαιου εμπορίου. «Κάθε χρονιά καθορίζουμε εξαρχής μια κατώτατη τιμή, η οποία καλύπτει τα έξοδα παραγωγής και διασφαλίζει ένα εισόδημα που θα επιτρέψει στους αγρότες να καλλιεργήσουν και την επόμενη χρονιά. Και βέβαια εγγυόμαστε την απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής τους», σημειώνει. Για την εσοδεία του 2022, η τιμή παραγωγού για τους γίγαντες άγγιξε τα 4 ευρώ/κιλό, ενώ για τις φακές και τα μεγαλόσπερμα ρεβίθια διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 1,14 και 1,40 ευρώ/κιλό αντίστοιχα.

 

Ο κορωνοϊός έδωσε έξτρα ώθηση στον κλάδο των οσπρίων

Η υγειονομική κρίση λειτούργησε, σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, ως επιταχυντής για τον κλάδο των οσπρίων που είχε ήδη αναπτύξει μια αξιοσημείωτη δυναμική.

«Η κατανάλωσή τους φαίνεται ότι έγινε συνήθειο για ακόμα περισσότερες οικογένειες και σε αυτό ήρθε να προστεθεί το αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών για ζητήματα υγείας και ευζωίας. Επίσης, στη χώρα μας, όπως και στο εξωτερικό, υπάρχει μια αύξηση των καταναλωτών που ακολουθούν μια χορτοφαγική δίαιτα», σημειώνει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η αγορά των οσπρίων τρέχει με έναν ρυθμό άνω του 5% φέτος, ωστόσο η αύξηση πωλήσεων της Άροσις θα είναι σχεδόν τετραπλάσια. «Το 2022 αναμένεται να κλείσει με ανάπτυξη 18% και πωλήσεις περίπου στα 3,15 εκατ. ευρώ».

Εξάλλου, μετά τα δύο επενδυτικά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 880.000 ευρώ (600.000 ευρώ στο Leader και 280.000 στο πλαίσιο της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας), η εταιρεία θα καταθέσει το 2023 ένα νέο επενδυτικό ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ, που θα αφορά την επέκταση εγκαταστάσεων και νέο εξοπλισμό.