Νέα έκδοση για την Κορινθιακή Σταφίδα από τον Όμιλο Φίλων Σταφίδας

Ενα σημαντικό ενημερωτικό εργαλείο για τους σταφιδοπαραγωγούς, αναφορικά με τη δημιουργία νέων σύγχρονων φυτειών σταφίδας, ομάδων παραγωγών και κάθε οργανωμένης προσπάθειας εμπορίας του προϊόντος, αποτελεί η νέα έκδοση για την Κορινθιακή Σταφίδα από τον Όμιλο Φίλων Σταφίδας.

Πρόκειται για το λεύκωμα με τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της τελευταίας ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο με θέμα «Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κορινθιακής Σταφίδας», το οποίο εκδόθηκε με χρηματοδότηση του Δήμου Πύργου, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

Το λεύκωμα έχει τυπωθεί σε 3.000 αντίτυπα και θα διανεμηθεί δωρεάν στους σταφιδοπαραγωγούς του Δήμου Πύργου και της ευρύτερης περιοχής στην Ηλεία, καθώς και σε φορείς της πόλης και εκπαιδευτικές δομές.

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Φίλων Σταφίδας, Ηλίας Ανδριόπουλος και Ανδρέας Βαρώτσος, επισκέφτηκαν τον δήμαρχο Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, και παρέδωσαν τη νέα έκδοση. Ο δήμαρχος, αφού τους ευχαρίστησε, υπογράμμισε ότι είναι «μια έκδοση που συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάδειξη και προβολή της σταφίδας, ένα προϊόν που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε ο νομός να διαδραματίσει σημαντικό οικονομικό ρόλο τον 19ο αιώνα».

Να σημειωθεί πως η Κορινθιακή Σταφίδα είναι και θεωρείται από τις πλέον παλαιές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, ιδιαίτερα της Πελοποννήσου, αλλά και των νησιών του Ιονίου. Περιλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων ποικιλιών αμπέλου, τόσο από αμπελογραφική και αμπελουργική, όσο και από κοινωνική και οικονομική πλευρά, καθώς κυριαρχούσε στο εξαγωγικό εμπόριο της χώρας.

Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες τοποθετούνται περίπου στις αρχές του 14ου αιώνα. Η ποικιλία διακρίνεται από τον πολύ μεγάλο αριθμό τύπων και παραλλαγών, εξαιτίας ακριβώς αυτής της μακραίωνης καλλιέργειας στα κυριότερα καλλιεργητικά κέντρα, όπως είναι η Αιγιάλεια, η Ζάκυνθος, η Ηλεία, η Κεφαλλονιά, η Κορινθία και η Μεσσηνία. Μόνο σε αυτές τις περιοχές συγκεντρώνονται τα 9/10 περίπου των εκτάσεων που καλλιεργούνται σε ολόκληρο τον κόσμο.