Νέα εποχή για την ΕΑΣ Πατρών: Ρύθμιση και διαγραφή χρεών

eas-patron
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!
Με τη δικαστική απόφαση ρυθμίζονται χρέη ύψους περίπου 16,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ διαγράφονται τόκοι και προσαυξήσεις και σε μερικές περιπτώσεις και ποσά που αφορούν οφειλές κεφαλαίου. Η διοίκηση θα προβεί σε διαρθρωτικές κινήσεις για την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης.

Το «φιλί της ζωής» στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πατρών και την ίδια ώρα στους εργαζομένους της, στους χιλιάδες συναλλασσόμενους παραγωγούς, πελάτες και προμηθευτές της, έδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πατρών. Με την υπ’ αρίθμ. 301/2018 απόφασή του, το δικαστήριο έκανε δεκτή στο σύνολό της την αίτηση της διοίκησης του συνεταιρισμού για ρύθμιση χρεών και υπαγωγή στο άρθρο 106Β. Με την απόφαση ρυθμίζονται χρέη, ύψους περίπου 16,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ διαγράφονται τόκοι και προσαυξήσεις και σε μερικές περιπτώσεις και ποσά που αφορούν οφειλές κεφαλαίου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το «κούρεμα» που επετεύχθη έφτασε και το 50% στα χρέη προμηθευτών, τόκων και προστίμων.

Η απόφαση

Το δικαστήριο, υπό την προεδρία του προέδρου πρωτοδικών, Αντώνιου Αλαπάντα, του πρωτοδίκη, Μιχαήλ Τσέφα και με εισηγητή τον πρωτοδίκη Κωνσταντίνο Ρήγα, έκανε δεκτό και επικύρωσε το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΑΣ, το οποίο είχαν υπογράψει τόσο ο συνεταιρισμός, όσο και η Τράπεζα Πειραιώς, εργαζόμενοι και προμηθευτές. 

-Διαφήμιση-

Ρυθμίζονται τα χρέη του συνεταιρισμού προς την Τράπεζα Πειραιώς, ύψους  περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτήσει εκ νέου τον συνεταιρισμό με ποσό περίπου 500.000 ευρώ, όσο και χρέη ύψους 6.500.000 προς ελληνικό Δημόσιο, τελωνείο, ΕΦΚΑ, ΔΕΗ και άλλους προμηθευτές.

Μετά τη θετική αυτή εξέλιξη, ξεκινά και η εφαρμογή των διαδικασιών βιωσιμότητας, παρέχοντας στη διοίκηση του συνεταιρισμού ικανό χρόνο για να προβεί σε διαρθρωτικές κινήσεις για την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης. Προβλέπεται η εκποίηση παγίων, όπως της ακίνητης περιουσίας, από την οποία η τράπεζα θα λαμβάνει ποσοστό 75% και το Δημόσιο το 25%. Οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι θα αποπληρωθούν σε πέντε ισόποσες και άτοκες ετήσιες δόσεις, ενώ για τους προμηθευτές και τους υπόλοιπους πιστωτές προβλέπεται η αποπληρωμή τους σε πέντε ισόποσες και άτοκες ετήσιες δόσεις.

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της ΕΑΣ Πατρών, Κώστα Κρεμμύδα, μία απόφαση με αρνητικό για τον συνεταιρισμό αποτέλεσμα θα αποτελούσε ένα τεράστιο πλήγμα, τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για όλη τη χώρα, ενώ δεν θα ήταν προς όφελος ούτε του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο και δεν συναίνεσε στο σχέδιο. Να υπενθυμίσουμε ότι το σχέδιο έχει εγκριθεί ήδη από την Τράπεζα Πειραιώς, που αποτελεί τον κύριο πιστωτή της ΕΑΣ Πατρών, αφού σε αυτήν οφείλονται 9,7 εκατ. ευρώ, καθώς και των εργαζομένων, της ΠΕΣ Αιγιάλειας και ακόμα ενός εργαζομένου με μεγάλες οφειλές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ρυθμίσεις οφειλών σε βάθος 15ετίας, εκποίηση ακινήτων, ενώ ορίζεται επίτροπος που θα ελέγχει τα οικονομικά και τη χρηστή διοίκηση, διαγραφές μέρους οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το σχέδιο υποβλήθηκε στο πλαίσιο του άρθρου 106β΄ του πτωχευτικού κώδικα, προκειμένου η συνεταιριστική οργάνωση να μπει σε καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών της. Σε ανάλογη ρύθμιση έχουν υπαχθεί και οι Ενώσεις Ηρακλείου και Τρικάλων.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki