Νέα εποχή για τα Σφαγεία Λάρισας που περνούν στην οικογένεια Γαλίκα

Ο επικεφαλής της βεροιώτικης εταιρείας εξηγεί στην «ΥΧ» το σκεπτικό πίσω από την εξαγορά του συγκροτήματος

Μια από τις πιο σημαντικές δομές της θεσσαλικής –αλλά και της εγχώριας γενικότερα– παραγωγής κρέατος εισέρχεται πλέον σε νέα εποχή. Ο λόγος για τα Σφαγεία Λάρισας, τα οποία πέρασαν πρόσφατα στον έλεγχο της Υιοί Γ. Γαλίκα, μετά την εξαγορά του 100% των μετοχών των σφαγείων από την εταιρεία που έχει έδρα τη Βέροια Ημαθίας και μια δυναμική παρουσία στην αγορά, με στεγασμένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, συντήρησης και τυποποίησης κρέατος, συνολικής έκτασης 2.500 τ.μ.

Ο νέος ιδιοκτήτης, Γιάννης Γαλίκας (τρίτη γενιά στο εμπόριο κρέατος), μιλάει αποκλειστικά στην «ΥΧ» για τους λόγους που οδήγησαν την εταιρεία του στην εξαγορά του συγκροτήματος, αλλά και τα σχέδιά του για την επόμενη μέρα. «Η εταιρεία Υιοί Γ. Γαλίκα συνεργάζεται με το βιομηχανικό σφαγείο Λάρισας από το 2003, όμως οι σχέσεις μας με την περιοχή κρατάνε γενιές πίσω», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο επιχειρηματίας μας εκμυστηρεύεται τις παιδικές του αναμνήσεις όταν, από πολύ μικρή ηλικία, και συνοδεύοντας τον πατέρα του, Γιώργο, στις παραγωγικές μονάδες της Θεσσαλίας, είχε εντυπωσιαστεί από τον αγώνα και τις προσπάθειες των παραγωγών, αλλά και από την επαφή του με τα ζώα.

Τρεις γραμμές παραγωγής

Το βιομηχανικό σφαγείο Λάρισας δραστηριοποιείται με επαγγελματισμό και αξιοπιστία από το 1998, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη παραγωγών και διακινητών κρέατος από όλη την Ελλάδα. Στη μονάδα λειτουργούν τρεις γραμμές παραγωγής για χοιρινά, βοοειδή και αιγοπρόβατα, με δυναμικό 10.000 τόνων ετησίως. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν επίσης στάβλους, ψυκτικούς θαλάμους συντήρησης, τούνελ βαθιάς κατάψυξης και καταψύκτες.

Όπως τονίζει ο κ. Γαλίκας, με βασικό μέλημα την παραγωγή ασφαλών προϊόντων για τον καταναλωτή, «όλες οι διαδικασίες πραγματοποιούνται υπό συνθήκες ορθής υγιεινής πρακτικής, ενώ ακολουθείται διαδικασία ιχνηλασιμότητας και εφαρμόζονται συστήματα διαχείρισης ποιότητας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ISO και HACCP». Παράλληλα, προσθέτει, «το βιομηχανικό σφαγείο Λάρισας, με σεβασμό στο περιβάλλον, έχει επενδύσει σε μονάδα αδρανοποίησης (rendering) των υποπροϊόντων σφαγής και βιολογικούς καθαρισμούς».

Παράθυρο για επιπλέον επενδύσεις

Ερωτηθείς αν η εταιρεία Υιοί Γ. Γαλίκα σκοπεύει να προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις ή αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία των σφαγείων, ο επιχειρηματίας απαντά: «Το βιομηχανικό σφαγείο Λάρισας διαθέτει εξαιρετικές εγκαταστάσεις με σύγχρονο και άριστα συντηρημένο εξοπλισμό, κάτι που πρέπει να πιστωθεί στους προηγούμενους ιδιοκτήτες που δούλεψαν με σεβασμό, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Εμείς θεωρούμε ότι η υφιστάμενη δομή είναι μία από τις καλύτερες στην Ελλάδα, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επένδυση. Από εκεί και πέρα, το μέλλον είναι μπροστά μας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσουμε το σφαγείο σε υψηλά στάνταρ λειτουργίας και να το εξελίξουμε».

Το μήνυμα στους κτηνοτρόφους

Μέσω της «ΥΧ», ο νέος ιδιοκτήτης των Σφαγείων Λάρισας στέλνει και το δικό του μήνυμα προς τους παραγωγούς: «Για να πάει μπροστά αυτός ο τόπος, πρέπει να βγει μπροστά η νέα γενιά. Η δυναμική ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα, με την κτηνοτροφία, δραστηριότητες στις οποίες ως χώρα διαθέτουμε παράδοση και συγκριτικά πλεονεκτήματα, αποτελούν ρεαλιστικές λύσεις για την οικονομική ανάπτυξη. Οι νεότεροι οφείλουμε να κάνουμε το βήμα παραπάνω βάζοντας νέα φιλοσοφία, τεχνογνωσία και, κυρίως, αγάπη για αυτήν τη δουλειά».

Στόχος η καθετοποίηση, κομβική η γεωγραφική θέση

«Με την εξαγορά και τις συνέργειες που αναπτύσσουμε σαν Υιοί Γ. Γαλίκα, προχωράμε ακόμα ένα βήμα προς την καθετοποίηση της παραγωγής, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία οικονομίας κλίμακας, που θα ενδυναμώσει περαιτέρω τη θέση της εταιρείας μας στην εγχώρια αγορά κρέατος», δηλώνει ο Γιάννης Γαλίκας. «Δραστηριοποιούμαστε για περισσότερα από 80 χρόνια στον χώρο του κρέατος. Η διαδικασία σφαγής είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην καθετοποίηση της παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε πλήρη έλεγχο της υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας των τελικών προϊόντων», εξηγεί και προσθέτει: «Αποδεικνύουμε έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας στους Έλληνες παραγωγούς, καθώς η μακρά κτηνοτροφική παράδοση της Θεσσαλίας σε αιγοπρόβατα, βοοειδή και χοίρους, σε συνδυασμό με τη στρατηγική θέση των εγκαταστάσεων του Σφαγείου Λάρισας στον ελληνικό χάρτη, θα δημιουργήσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα με πολλαπλά οφέλη για τους παραγωγούς και τους συνεργάτες μας. Η γεωγραφική θέση του σφαγείου, άλλωστε, μας δίνει την ευκαιρία να εξυπηρετούμε και τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας, με ταχύτητα και αξιοπιστία».