Νέα εποχή στη ΜΕΒΓΑΛ δια χειρός Χ. Αντωνιάδη

Το γνωστό τραπεζικό στέλεχος ανέλαβε να οδηγήσει την ιστορική γαλακτοβιομηχανία και πάλι στην κερδοφορία

Νέα εποχή στη ΜΕΒΓΑΛ δια χειρός Χ. Αντωνιάδη

Τον βηματισμό της δείχνει να ανακτά σταδιακά η ΜΕΒΓΑΛ, αφήνοντας πίσω τις περιπέτειες των τελευταίων ετών, μετά το ξεκαθάρισμα στο μετοχικό καθεστώς και την ανάθεση του τιμονιού στα χέρια του Χριστόδουλου Αντωνιάδη.

Νέα εποχή στη ΜΕΒΓΑΛ δια χειρός Χ. Αντωνιάδη
Χριστόδουλος Αντωνιάδης

Η εκλογή -με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μετόχων- στη θέση του προέδρου, του έμπειρου τραπεζικού στελέχους που «τρέχει» για λογαριασμό της Πειραιώς τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, είναι σαφές ότι έχει έναν ισχυρό συμβολισμό για την ιστορική εταιρεία αλλά και μια περιοχή που είναι υπεύθυνη για το 75% της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος της χώρας. Ταυτόχρονα, όμως, θα έχει και πρακτικό αντίκρισμα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», πρόκειται να συνοδευτεί από ένα πρωτότυπο πρόγραμμα συμβολαιακής τραπεζικής, με στόχο τη μείωση του κόστος παραγωγής και τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, το οποίο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την επόμενη χρονιά. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», έχουν ήδη γίνει οι πρώτες κρούσεις και επαφές με όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής του γάλακτος (εισκομιστές, προμηθευτές ζωοτροφών κ.λπ.).

Την ίδια στιγμή, στις βασικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης είναι η αποκατάσταση τις ομαλότητας στις συναλλακτικές σχέσεις με παραγωγούς κι εργαζόμενους. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει καταρτισθεί λεπτομερές πλάνο για την εξόφληση των κτηνοτρόφων, τα πρώτα δείγματα γραφής του οποίου έχουν ήδη γίνει αισθητά, με την εταιρεία να προχωρά τις τελευταίες 20 μέρες σε εξόφληση επιταγών προηγούμενων μηνών που είχαν στα χέρια τους αγελαδοτρόφοι.

Παράλληλα, στους εργαζόμενους καταβλήθηκαν το τελευταίο δίμηνο δύο από τους πέντε συνολικά μισθούς που είχαν λαμβάνειν ενώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τους έχει δοθεί, άλλοι δύο μισθοί θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου και ο πέμπτος τον Ιανουάριο του 2017. Αυτά ταυτόχρονα με την τρέχουσα μισθοδοσία.

Νέα εποχή στη ΜΕΒΓΑΛ δια χειρός Χ. Αντωνιάδη

Πηγές κοντά στη διοίκηση θεωρούν ότι το εγχείρημα της ανάταξης της ΜΕΒΓΑΛ είναι καθ’ όλα εφικτό, καθώς πρόκειται για μια βιομηχανία με πολύ ισχυρό brand name, σύγχρονες παραγωγικές υποδομές, έντονη εξωστρέφεια (σ.σ. εξάγει το 35% των προϊόντων της) και άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό, η οποία βρέθηκε σε δυσχερή θέση κυρίως λόγω της μετοχικής αστάθειας αλλά και της οικονομικής κρίσης. Επισημαίνουν, μάλιστα, την δημοφιλία που εξακολουθεί να απολαμβάνει η εταιρεία στις τάξεις των καταναλωτών, εξαιτίας της ποιότητας των προϊόντων της και τονίζουν ότι το πλάνο της «επόμενης μέρας» περιλαμβάνει εμπλουτισμό της γκάμας με νέα, καινοτόμα προϊόντα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι η ΜΕΒΓΑΛ πέρασε τα τελευταία χρόνια από 40 κύματα, δεν είδε τους παραγωγούς να της γυρνούν την πλάτη. Η μακεδονίτικη εταιρεία απορροφά σήμερα ετησίως περί τους 70.000 τόνους αγελαδινού, 15.000 πρόβειου και 4.500 τόνους γίδινου γάλακτος, ενώ έκλεισε το 2015 με τζίρο άνω των 110 εκατ. ευρώ, νούμερο που (αν και αρκετά μικρότερο από τα 180 εκατ. ευρώ που «έγραφε» πριν λίγα χρόνια) την καθιστά ως έναν από τους σημαντικότερους παίκτες της αγοράς.

Έβαλαν πλάτη οι εργαζόμενοι

Στο πλαίσιο της «επόμενης μέρας», η ΜΕΒΓΑΛ θα προχωρήσει στην εξόφληση των υποχρεώσεών της προς τους εργαζόμενους, προχωρώντας όμως σε κλιμακωτές αναδρομικές μειώσεις που κυμαίνονται από από 10% κατ’ ελάχιστον, ως και 21% για τους υψηλόμισθους υπαλλήλους της.

Νέα εποχή στη ΜΕΒΓΑΛ δια χειρός Χ. Αντωνιάδη

Ειδικότερα, η σύμβαση διάρκειας 2+1 ετών που κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας και ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή, προβλέπει ότι τα δεδουλευμένα Ιανουαρίου – Μαΐου θα αρχίσουν να εξοφλούνται σε δόσεις, από τα τέλη Αυγούστου έως και τον Ιανουάριο του 2017 και μετά τις μειώσεις των μισθών που έγιναν αναδρομικά από την 1η Ιουνίου.

Η εταιρεία και το σωματείο των εργαζομένων συμφώνησαν «παράλληλα με την καταβολή της τρέχουσας μισθοδοσίας, να καταβληθούν έως το τέλος Αυγούστου τα οφειλόμενα δεδουλευμένα των μηνών Ιανουαρίου 2016 και Φεβρουαρίου 2016, έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 τα οφειλόμενα των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2016 και στις αρχές του 2017 η οφειλόμενη μισθοδοσία του Μαΐου 2016».

Αύξηση κεφαλαίου 10 εκατ. ευρώ και νέο ΔΣ

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, ύψους 10 εκατ. ευρώ, στις 25 Αυγούστου 2016, η Δέλτα και η οικογένεια της Μαρίας Χατζάκου κατέχουν 43,18% έκαστη ενώ η πλευρά Συμεωνίδη περιορίζεται σε ένα μετοχικό πακέτο 13,62%.

Η γενική συνέλευση της 25ης Αυγούστου προχώρησε άλιστα στην εκλογή νέου ΔΣ, που έχει ως εξής:

Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Πρόεδρος (μη εκτελεστικός)
Μαρία Χατζάκου, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
Νικήτας Ποθουλάκης, Μέλος & Γενικός Διευθυντής
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος, Μέλος
Γεώργιος Γουλιέλμος, Μέλος

«Η νέα διοίκηση της εταιρείας είναι σταθερά προσηλωμένη στους στόχους του Business Plan 2016-2020 και μαζί με το σύνολο των εργαζομένων της θα εργαστεί σκληρά, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι και να ξανακερδίσει η ΜΕΒΓΑΛ τη θέση που πραγματικά της ανήκει στην αγορά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Πολύτιμη διέξοδος οι εξαγωγές

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η βιομηχανία, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε το 2015 στα 110,3 εκατ. ευρώ (12,2% μικρότερος έναντι του 2014). Οι εξαγωγές ωστόσο παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, αποτελώντας το 32,9% των συνολικών πωλήσεων, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 29,6% του 2014. Σημειωτέον εδώ ότι η εξόφληση από τους πελάτες του εξωτερικού γίνται κατά μέσο όρο μέσα σε 35 ημέρες, κάτι που δίνει σημαντικές οικονομικές «ανάσες» στη ΜΕΒΓΑΛ.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα (κέρδη) προ φόρων, χρηματοδοτικών εξόδων, αποσβέσεων και προβλέψεων απομείωσης απαιτήσεων (operating EBITDA) το 2015 ανήλθαν σε 7,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,4 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 2,8 εκατ. ευρώ. του 2014. Το 2015 απασχολήθηκαν 677 εργαζόμενοι.

Η αστάθεια και οι «οικογενειακές ιστορίες»

Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να βάζουν τίτλους τέλους στο σίριαλ των ενδοοικογενειακών αντεγκλήσεων και διαμαχών, οι οποίες κράτησαν δέσμια τη βιομηχανία επί σειρά ετών και ουσιαστικά την έφτασαν, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Ο Πέτρος Παπαδάκης, που διαδραμάτιζε μέχρι πρόσφατα σημαντικό ρόλο στη ΜΕΒΓΑΛ, είναι γαμπρός του Χρήστου Χατζηθεοδώρου, του ανθρώπου που το 1950 ίδρυσε τη γαλακτοβιομηχανία μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζάκο. Τη δεκαετία του 1990, η οικογένεια Χατζάκου κατείχε το 57% και η οικογένεια Χατζηθεοδώρου το 43%, με τη δεύτερη όμως να μην έχει πρόσβαση στο μάνατζμεντ της εταιρείας. Μετά από δικαστικούς αγώνες και έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη της Μαρίας Χατζάκου, ο Πέτρος Παπαδάκης καταφέρνει το 2001 να πάρει τη θέση του αντιπροέδρου, εκτοπίζοντας από τη διοίκηση τον Δημήτρη Συμεωνίδη, σύζυγο της Νίκης, μεγαλύτερης κόρης του Κωνσταντίνου Χατζάκου.

Η συμμαχία αυτή ωστόσο δεν μακροημερεύει, καθώς το 2006 ο Πέτρος Παπαδάκης βρίσκει σημείο επαφής με το Δημήτρη Συμεωνίδη, ο οποίος επιστρέφει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, με τη Μαρία Χατζάκου να τίθεται στο περιθώριο. Η τελευταία προχωρά στην πώληση του 14,8% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ (από το 28% που κατέχει), η οποία εν τω μεταξύ απορροφάται από τη Vivartia.

Τέσσερα χρόνια μετά, η πλευρά Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου συμφωνεί στην πώληση του 43% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ στη Vivartia, έναντι 57 εκατ. ευρώ. Το 2011, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δίνει τις ευλογίες της για την υλοποίηση του ντηλ που όμως δεν υλοποιείται αφού το 2012 τα συμβαλλόμενα μέρη ανακοινώνουν ότι, λόγω της κρίσης, αποφάσισαν από κοινού να μην προχωρήσουν στη συναλλαγή.

Τον Απρίλιο του 2014 ανακοινώνεται ότι υπογράφηκε νέο προσύμφωνο εξαγοράς της ΜΕΒΓΑΛ από τη Δέλτα Τροφίμων. Ειδικότερα, η συμφωνία αφορά το 43% των μετοχών από την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου. Το τίμημα ορίζεται στα 4,5 εκατ. ευρώ, το οποίο συμφωνείται να καταβληθεί μετά την εξόφληση υποχρεώσεως ύψους 3,8 εκατ. ευρώ της ΜΕΒΓΑΛ προς τη Δέλτα και την εξόφληση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που αναμένονταν να χορηγηθεί από τις δανείστριες τράπεζες προς την ΜΕΒΓΑΛ, στα πλαίσια της χρηματοοικονομικής της αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Η συμφωνία εγκρίνεται εκ νέου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όμως η εξαγορά και πάλι δεν προχωρά, αφού ο Πέτρος Παπαδάκης αλλάζει γνώμη και αρνείται να μεταβιβάσει τις μετοχές, με τη Δέλτα να προσφεύγει στα δικαστήρια κατηγορώντας τον για αθέτηση του προσυμφώνου.

Κάπου εκεί κάνει την εμφάνισή του και το αμερικανοβρετανικών συμφερόντων fund Sankaty, που εκδηλώνει πρόθεση να μπει ως στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία, εισφέροντας μέχρι και 20 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα την απαίτηση να αποκτήσουν μετοχές. Οι τράπεζες «καλοβλέπουν» αρχικά τη συγκεκριμένη πρόταση όμως εν τέλει, μπροστά στην προοπτική να περάσει η ΜΕΒΓΑΛ σε ξένα χέρια, η Μαρία Χατζάκου και η ΔΕΛΤΑ βρίσκουν σημεία συνεννόησης με τον Δημήτρη Συμεωνίδη και υποβάλουν νέο business plan στις τράπεζες, που λαμβάνει το πράσινο φως.

του Γιάννη Τσατσάκη