Νέα εργαλεία για τους αγρότες από τη Bayer για τις προκλήσεις της βιώσιμης γεωργίας

H καινοτομία, η συνεργασία και η αξιοποίηση της αποκτημένης γνώσης είναι τα κλειδιά για να ανταποκριθεί η γεωργία στις αυξημένες απαιτήσεις της και ειδικότερα την πρόκληση της παραγωγής αρκετής τροφής για έναν αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, χωρίς παράλληλα να εξαντληθούν οι φυσικοί πόροι και ο πλανήτης μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Bayer, ως ηγετική δύναμη στον τομέα των γεωργικών λύσεων, διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με επιστήμονες και πολιτικούς από την Ευρώπη και την Αφρική που έριξαν φως «στο γιατί η επισιτιστική ασφάλεια και η βιωσιμότητα είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος».

Η Arianna Giuliodori, γενική γραμματέας του World Farmers’ Organisation για την παροχή υποστήριξης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων αειφορίας, μιλώντας στο πάνελ εστίασε στην ανάγκη ο αγρότης να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με εκείνους που τόσα χρόνια προσφέρουν λύσεις και να θέσουν τα προβλήματα.

«Χρειάζεται να προμηθεύσουμε τους αγρότες με μεγάλη ποικιλία εργαλείων για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Πρέπει να τους δώσουμε μια εργαλειοθήκη από την οποία θα μπορούν να διαλέξουν το εργαλείο που χρειάζονται και προσαρμόζεται στις δικές τους ανάγκες. Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να αντιστρέψουμε τη διαδικασία, να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε. Μέχρι τώρα πηγαίναμε στους αγρότες και τους προτείναμε λύσεις. Τώρα νομίζω ότι ήρθε η ώρα να τους βάλουμε και αυτούς στο τραπέζι και να τους ρωτήσουμε τι χρειάζονται και μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές αρχές να βρούμε νέες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», τόνισε, μεταξύ άλλων.

«Ποιο θα είναι το κίνητρο για τους αγρότες; Τα νούμερα γιατί οι αγρότες είναι μια οικονομική μονάδα. Μπορεί να αγαπάνε τη φύση και το χωράφι τους, αλλά αν η λύση που τους προτείνουμε δεν τους δίνει χρήματα στο τέλος της μέρας και δεν μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους, απλά δεν θα την επιλέξουν», συμπλήρωσε η ίδια.

«Οι λύσεις είναι ήδη εδώ»

Από την πλευρά του, ο Frank Terhorst, επικεφαλής Στρατηγικής και Αειφορίας, στον Τομέα Crop Science της Bayer, τόνισε ότι το κλειδί είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της γεωργίας και η χρήση καινοτομιών στη λίπανση και στη φυτοπροστασία, προσθέτοντας ότι «τα καλά νέα είναι ότι οι λύσεις είναι ήδη εδώ».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε πλέον τη γεωργική παραγωγή ως σύστημα. Εμείς έχουμε μετασχηματιστεί από μια εταιρεία εστιασμένη στην παραγωγή σε μία εταιρεία εστιασμένη στην καινοτομία. Ένας παραγωγός δεν είναι μόνο ένας αγρότης που καλλιεργεί, για παράδειγμα, πατάτες, αλλά ένας άνθρωπος που κάνει ένα σύστημα να λειτουργεί και χρειάζεται λύσεις. Πώς, λοιπόν, μπορούμε να παράγουμε περισσότερο φαγητό με χαμηλότερο αποτύπωμα για το περιβάλλον;

Η καινοτομία είναι το κλειδί για να τα πετύχουμε αυτά. Χρειαζόμαστε, επίσης, τις πληροφορίες που έχουν οι ίδιοι οι αγρότες για τις εκμεταλλεύσεις τους, πληροφορίες που υπάρχουν στο κεφάλι τους εδώ και πολλές δεκαετίες και έχουν συλλεγεί από γενιά σε γενιά. Είναι απαραίτητος ο ψηφιακός μετασχηματισμός της γεωργίας για να μπορέσουμε να μετρήσουμε, να δούμε και να εκτιμήσουμε τι συμβαίνει στο χωράφι και να είμαστε πολύ περισσότερο συγκεκριμένοι.

Έτσι, μπορούμε να αναπτύξουμε προϊόντα που θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και θα βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών και την καλή υγεία του χωραφιού αξιοποιώντας την επιστήμη. Το καλό είναι ότι όλα αυτά είναι ήδη παρόντα και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και τα παρουσιάσουμε. Αυτή η μετατροπή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη», υπογράμμισε.