Νέα γραμμή για κέτσαπ και σάλτσες απέκτησε το εργοστάσιο Pummaro

Στα 400.000 ευρώ η επένδυση της Mινέρβα στη μονάδα

Επενδυτικό πλάνο με ορίζοντα τριετίας και στόχο τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και την ένταξη νέων γραμμών παραγωγής, οι οποίες θα δώσουν ζωή στη μονάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, «τρέχει» η Μινέρβα για το εργοστάσιο Pummaro στη Γαστούνη.

Μέρος αυτού του αναπτυξιακού σχεδιασμού, που δρομολογήθηκε αμέσως μετά την απόκτηση των εγκαταστάσεων από την Unilever το περασμένο καλοκαίρι, αποτελεί και η νέα γραμμή παραγωγής κέτσαπ που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες. Πρόκειται για επένδυση άνω των 400.000 ευρώ, η οποία πραγματοποιήθηκε με διαδικασίες… fast track. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο διευθυντής προμήθειας ντομάτας και αειφόρου γεωργίας του εργοστασίου, Δημήτρης Ευθυμιόπουλος (φωτό δεξιά), το έργο σχεδιάστηκε από το επιτελείο μηχανικών της εταιρείας, ξεκίνησε να υλοποιείται τον Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκε μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες.

Στη νέα γραμμή θα παράγεται κέτσαπ, καθώς και «ειδικές» σάλτσες με βάση την κέτσαπ (π.χ. μπάρμπεκιου) με τα σήματα τόσο της Pummaro όσο και της Brava, την οποία πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της η Mινέρβα μετά την εξαγορά της Mediterranean Foods.

Όλα τα προϊόντα θα έχουν ως πρώτη ύλη τη βιομηχανική ντομάτα που το εργοστάσιο απορροφά από τους αγρότες της περιοχής. Για τη φετινή σεζόν, η εταιρεία εκτιμά ότι θα παραλάβει περί τους 45.000 τόνους, ποσότητα αυξημένη σε σχέση με τους περσινούς 39.000 τόνους.

Ξεκινά η καμπάνια

Όπως εξηγεί ο κ. Ευθυμιόπουλος, οι ντομάτες από τις πρώτες φυτεύσεις βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο στάδιο της ωρίμανσης (βλ. κεντρική φωτό) και η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες μέρες. «Η εικόνα των χωραφιών είναι έως τώρα πολύ καλή, παρά τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν από τις αρχές Ιουνίου και στρεσάρουν τα φυτά. Είχαμε, επίσης, έντονη παρουσία κάποιων ασθενειών, οι οποίες ωστόσο αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και σωστά», σημειώνει.

Ο συνομιλητής μας υπογραμμίζει ότι «η εταιρεία εφαρμόζει τον αειφόρο τρόπο καλλιέργειας, ελαχιστοποιώντας τη χρήση πόρων και επεμβαίνοντας μόνο όπου απαιτείται. Έτσι, δημιουργείται ένα οικοσύστημα στον αγρό που βοηθάει την ντομάτα να αναπτυχθεί».

Περισσότεροι φέτος στη βιομηχανική

Παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίησή του για την είσοδο «νέου αίματος» στην καλλιέργεια. «Είμαστε χαρούμενοι, γιατί φέτος έχουν έρθει και νέοι παραγωγοί στη βιομηχανική ντομάτα και βλέπουμε ότι η εξέλιξή τους είναι πολύ καλή».

Πέρα από τις ποσότητες, δηλώνει αισιόδοξος και για την ποιότητα της ντομάτας που θα παραδοθεί στο εργοστάσιο. «Έχουμε συνεργαστεί και υποστηρίξει τους παραγωγούς μας με συνεχή παρουσία στο χωράφι και με επίβλεψη των καλλιεργειών τους. Επίσης, έχουμε εξασφαλίσει από πολύ νωρίς τα απαραίτητα εφόδια για την καλλιέργεια, ενώ υποστηρίζουμε τις αναγκαίες επενδύσεις για την καλλιέργεια. Έχουμε, λοιπόν, πολλούς λόγους να αισιοδοξούμε για την ντομάτα που θα παραλάβουμε», τονίζει.

Υπενθυμίζει, τέλος, το «μπόνους πετρελαίου», το οποίο, όπως είχε αποκαλύψει σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», θα χορηγήσει η εταιρεία στους συνεργαζόμενους παραγωγούς τους σε μια προσπάθεια να τους στηρίξει έμπρακτα τη φετινή σεζόν με τα δυσβάστακτα κόστη παραγωγής. «Ήταν κάτι που προσφέραμε με δική μας πρωτοβουλία κι αφού είχαν υπογραφεί οι συμβάσεις, ως ένα ελάχιστο δείγμα στήριξης των ανθρώπων μας», καταλήγει.