Νέα κίνηση για το δίκτυο των 71 δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης

Υποψήφιο για την ένταξή του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO είναι πλέον το Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης μετά την κατάθεση του σχετικού φακέλου από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας στο υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως μας ενημέρωσε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Πολιτισμού ο Δημοσθένης Κορδός, «η λίστα των 71 αιωνόβιων δέντρων έχει υποστεί κάποιες αλλαγές που κρίθηκαν αναγκαίες, χωρίς όμως να μεταβληθεί ο αριθμός τους. Ήδη, βρίσκεται στην εθνική επιστημονική επιτροπή για την εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και αναμένεται τους επόμενους έξι μήνες να υπάρξει και η απόφαση για την ένταξη».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η λίστα περιλαμβάνει τον ακόλουθο αριθμό δέντρων στην Πελοπόννησο:

✱ Νομός Αργολίδος: 2

✱ Νομός Αρκαδίας: 10

✱ Νομός Αχαΐας: 6

✱ Νομός Ηλείας: 11

✱ Νομός Κορινθίας: 1

✱ Νομός Λακωνίας: 4

✱ Νομός Μεσσηνίας: 37

«Έχουμε συζητήσει ήδη με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, για τη δυνατότητα υποστήριξης από την πολιτεία της προσπάθειας για τη διάσωση των δέντρων και έδειξε ενδιαφέρον για την προσπάθεια που γίνεται», σημειώνει ο κ. Κορδός.

Ανάλογες προσπάθειες γίνονται και σε άλλες περιφέρειες και αυτό αποτελεί σύμμαχο στο αίτημα για στήριξη της προσπάθειας από την κυβέρνηση.

Τέλος, ο Δημοσθένης Κορδός ανάφερε ότι «αυτή η προσπάθεια πηγαίνει πιο πέρα και από τους συμβολισμούς που έχει με τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Ο απώτερος στόχος είναι τα δέντρα αυτά να λειτουργήσουν ως φάροι της Ιστορίας του τόπου».