Νέα Ομάδα Παραγωγών Σταφίδας στην Ηλεία

Τη δημιουργία ισχυρής βάσης συνεργασίας, μέσα από μια νέα Ομάδα Παραγωγών, αποφάσισαν οι καλλιεργητές σταφίδας, σε μία προσπάθεια να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν το ιστορικό αυτό προϊόν της Ηλείας.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πρώην Δημαρχείο Ωλένης, στο Καράτουλα, η Ομάδα που δημιουργείται θα εργαστεί στοχευμένα για την προβολή και την προώθηση του προϊόντος στην εσωτερική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό.

Ορίστηκαν και οι δύο διαχειριστές της Oμάδας -παραγωγοί οι ίδιοι-, οι οποίοι καλούνται σε πρώτη φάση να ολοκληρώσουν τη συγκέντρωση υπογραφών από όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, πέραν των αρχικών παραγωγών που ήδη δήλωσαν συμμετοχή.

Προοπτικές

Στη συζήτηση που διεξήχθη, οι παραγωγοί αναγνώρισαν τη ρεαλιστική και ταυτόχρονα αισιόδοξη προοπτική για την οργάνωση της παραγωγής της σταφίδας στην Ηλεία, τα περιθώρια επανεκκίνησης του προϊόντος και της δυναμικής που μπορεί να ανακτήσει μέσα από στοχευμένη στρατηγική επεξεργασίας και τυποποίησης. Επίσης, αναγνώρισαν τη δυναμική συνεργειών που θα ανοίξουν νέα εξαγωγικά μονοπάτια σε χώρες-εμπορικούς συμμάχους, που έχουν τη σταφίδα ως βασικό κρίκο στη διατροφική τους αλυσίδα, αλλά και την τόνωση της εγχώριας κατανάλωσης, μέσα από σύγχρονες στρατηγικές μάρκετινγκ.

Στην ανοιχτή συζήτηση, η βουλευτής Ηλείας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα των επαφών που είχε, μαζί με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων Βροχίτσας, Ελαιώνα, Σωπίου, Καράτουλα, Χειμαδιού, καθώς και τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Σταφίδας, Η. Ανδρικόπουλο, για την προώθηση της σταφίδας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, παρουσίασε στους παραγωγούς και τα αποτελέσματα της έρευνας για τις αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς καταγράφουν τη δυναμική του προϊόντος σε διεθνές επίπεδο και αποτελούν τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να κινηθεί η νέα Ομάδα, στοχεύοντας σε ένα επιτυχημένο εξαγωγικό πλάνο.

Τόσο η κα Αυγερινοπούλου όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θοδωρής Βασιλόπουλος, ανέλυσαν τις προοπτικές του προϊόντος μέσα από τη συμμετοχή σε οργανωμένα σχήματα και εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στο νέο εγχείρημα. Μάλιστα, έγινε διεξοδικός διάλογος με τους παραγωγούς και αναλύθηκαν όλα τα άρθρα του καταστατικού της νέας Ομάδας, καταστατικό που αποτελεί τη βάση για την αποτελεσματική και ανεξάρτητη λειτουργία του σχήματος.