Νέα όπλα για φυτοπροστασία και θρέψη στην γκάμα της FMC

Με «προσεκτικά, αλλά σταθερά βήματα» προχωρά στην ελληνική αγορά η FMC Χημικά Ελλάς, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Γιάννης Διοκαράντος, γενικός διευθυντής της εταιρείας, η οποία το προσεχές φθινόπωρο θα κλείσει δύο χρόνια παρουσίας στη χώρα μας.

Το πρότζεκτ, που τρέχει αυτήν τη στιγμή ο όμιλος, σε παγκόσμιο επίπεδο αφορά την εγκαθίδρυση ενός νέου λογισμικού, το οποίο θα ενοποιήσει τα τρία συστήματα που προέρχονται από τις εταιρείες, η συγχώνευση των οποίων οδήγησε στη δημιουργία της FMC.

Το νέο σύστημα θα είναι ενιαίο για όλες τις χώρες, ώστε να είναι ενιαίοι και οι τρόποι τιμολόγησης, συλλογής στοιχείων κ.ο.κ. «Θα κερδίσουμε έτσι πολύ χρόνο από διαδικασίες, ώστε να απελευθερωθεί προσωπικό, το οποίο θα μπορέσει να απασχοληθεί σε πιο παραγωγικές εργασίες, κάτι που θα έχει ως συνέπεια να βελτιωθούν, πέρα από την παραγωγικότητα και την απόδοση, και οι ταχύτητες εκτέλεσης», τονίζει ο κ. Διοκαράντος, προσθέτοντας ότι το νέο σύστημα προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2020».

Ο συνομιλητής μας εμφανίζεται ικανοποιημένος από τους ρυθμούς ανάπτυξης της FMC στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «κλείνοντας το πρώτο εξάμηνο του 2019, φαίνεται ότι πάμε καλύτερα από πέρυσι».

Mεγαλώνει η λίστα

Εκτός από το νέο λογισμικό, η εταιρεία εφαρμόζει σε διεθνές επίπεδο ένα ευρύ ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η έγκριση ενός νέου προϊόντος για την καταπολέμηση μυζητικών και μασητικών εντόμων, ενώ, ακολουθώντας την τάση που θέλει τη δημιουργία προϊόντος εξειδικευμένης επέμβασης και θρέψης, στον κατάλογο της FMC έχουν ενταχθεί μια σειρά από νέα προϊόντα, όπως τα Βoron 15 (βοριούχος αιθανολαμίνη 15%), Extra Oligomix (στερεό λίπασμα ιχνοστοιχείων υπό μορφή υδατοδιαλυτής σκόνης), Novaril Rot (επικαλυπτικό πληγών δέντρων), Seamac Pro (περιέχει εκχύλισμα φυκιών και ελεύθερα L-αμινοξέα σε ποσοστά 14,5% και 8,5% αντίστοιχα), Seamaxx (εκσχύλισμα φυκιών σε περιεκτικότητα 20%) και Vercal (υδατοδιαλυτό οξείδιο ασβεστίου).

«Δοκιμάζουμε πολλά προϊόντα, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε αυτά που ταιριάζουν καλύτερα στις ελληνικές συνθήκες και σε στοχευμένες καλλιέργειες», τονίζει ο κ. Διοκαράντος.

Παίρνει έγκριση το 2020 το πρώτο βιολογικό

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας εμπλουτίζεται και με βιολογικά σκευάσματα. Ήδη, τα τρία πρώτα σχετικά προϊόντα βρίσκονται στην τελευταία φάση πριν από τη βιομηχανική παραγωγή, με το ένα εξ αυτών μάλιστα να αναμένεται να λάβει έγκριση το 2020. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για ένα βιομυκητοκτόνο και ένα βελτιωτικό, ένα βάκυλο που βοηθά εξαιρετικά στην υγεία του φυτού και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής.

 

To Εvalio εντοπίζει εγκαίρως εχθρούς σε βαμβάκι και βιομηχανική

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, στο μεταξύ, το πρόγραμμα Evalio® AgroSystems, που εφαρμόζει η εταιρεία. Πρόκειται για το πιο άριστα οργανωμένο σύστημα παρακολούθησης, καταγραφής και ενημέρωσης για εχθρούς σε βιομηχανική ντομάτα (πράσινο σκουλήκι – tuta) και βαμβάκι (πράσινο και ρόδινο σκουλήκι). Σε επιλεγμένα αγροτεμάχια τοποθετούνται παγίδες για την παρακολούθηση της πυκνότητας του πληθυσμού των εχθρών, οι οποίες συνδέονται με έναν διαδικτυακό τόπο απεικόνισης.

Οι γεωπόνοι που είναι επιφορτισμένοι με το έργο της καταγραφής, αυτή την εποχή πραγματοποιούν καθημερινές επισκέψεις και μετρήσεις στα χωράφια.

Είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που εμφανιστεί ο εχθρός πάνω από το όριο βλαπτικότητας να παρέμβουμε άμεσα, να συστήσουμε δηλαδή το σωστό timing, ώστε να γίνει η εφαρμογή και να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα

 εξηγεί ο γενικός διευθυντής της FMC Χημικά Ελλάς. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε ένα μεγάλο κομμάτι της Αιτωλοακαρνανίας, σε όλη τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη, όσον αφορά το βαμβάκι και την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όσον αφορά τη βιομηχανική ντομάτα. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται πειραματικές μετρήσεις και για άλλες καλλιέργειες.