Σε νέα προϊόντα απλώνεται η ευφυής γεωργία μέσα στο 2019

Σκόρδο και σπαράγγι ευνοούνται από τις έξυπνες μεθόδους καλλιέργειας

Ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θράκη από την Αγροτική Καινοτομία
Ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θράκη από την Αγροτική Καινοτομία

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις από την εταιρεία Αγροτική Καινοτομία στην Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη στις 13 και 14 Φεβρουαρίου, με αντικείμενο την εφαρμογή της ευφυούς γεωργία στο βαμβάκι, στο σπαράγγι, στο σκόρδο, στην ελιά, στο κεράσι και στον καπνό, αντιπροσωπευτικά προϊόντα της Θράκης με μεγάλη καλλιεργητική έκταση και βαρύνουσα οικονομική σημασία. Ο κύκλος ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή 15/2, στην Κομοτηνή, στις 17:30, με προϊόντα το βαμβάκι, την ελιά, το κεράσι και τον καπνό.

Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν έγινε η παρουσίαση της εταιρείας παροχής ευφυών συμβουλών, Αγροτικής Καινοτομίας, ενημέρωση για την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας σε συγκεκριμένα προϊόντα και τα οφέλη της στον παραγωγό, την αξία της γεωργικής συμβουλευτικής για τον αγρότη και, τέλος, τη νέα ΚΑΠ. Οι συμμετέχοντες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, απηύθυναν ερωτήσεις, ενώ ανάμεσά τους ήταν Θρακιώτες παραγωγοί που κάνουν χρήση της ευφυούς γεωργίας.

Ως εκπρόσωπος του ΔΣ της Αγροτικής Καινοτομίας, ο γεωπόνος Χρήστος Τρέλλης αξιολόγησε ως θετικά τα πρώτα βήματα της εταιρείας στην περιοχή. Επίσης, κάλεσε «τους γεωτεχνικούς που θεωρούν ότι η ευφυής γεωργία μπορεί ν’ αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας της περιοχής να γίνουν συμμέτοχοι σ’ αυτή την προσπάθεια, ώστε να υπάρξει ουσιαστική ανάταξη στον ρόλο του γεωτεχνικού συμβούλου». Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος οι απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ να μην ευοδωθούν και η τοπική αγροτική οικονομία να μην αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ο Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, πρόεδρος της NEUROPUBLIC και μέλος του ΔΣ της Αγροτικής Καινοτομίας, μίλησε για την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας σε συγκεκριμένα προϊόντα, επισημαίνοντας ότι «εφαρμόζουμε την ευφυή γεωργία σε ολοένα και περισσότερες καλλιέργειες και περιοχές», καθώς μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, διατροφικά ή βιομηχανικά.

Στο σκόρδο και στο σπαράγγι, η ευφυής γεωργία θα εφαρμοστεί στην καλλιεργητική περίοδο του 2019 για πρώτη φορά.

Στην εκδήλωση της Ορεστιάδας μαζί με το βαμβάκι πρωταγωνίστησαν ενημερωτικά δύο σπουδαία διατροφικά προϊόντα: «Στο σκόρδο και στο σπαράγγι, η ευφυής γεωργία θα εφαρμοστεί στην καλλιεργητική περίοδο του 2019 για πρώτη φορά. Το πρώτο βήμα γίνεται στην περιοχή όπου αναπτύσσεται η συγκεκριμένη καλλιέργεια με την εγκατάσταση τεχνολογικής υποδομής, ήτοι τηλεμετρικοί σταθμοί που θα τοποθετηθούν σε αντιπροσωπευτικά χωράφια για τις κλιματικές και εδαφολογικές ζώνες της περιοχής. Ήδη, έχουμε ξεκινήσει την προεργασία σε περιοχές της Θράκης και στο τέλος χειμώνα με αρχές της άνοιξης θα έχει γίνει η εγκατάσταση των σταθμών. Στη συνέχεια, δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς που έχουν χωράφια στην περιοχή που καλύπτεται να ενταχθούν στη συμβουλευτική για την ευφυή γεωργία για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια». Με μια κρίσιμη μάζα παραγωγών στα αγροκτήματα των οποίων θα γίνει εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας είχε προηγηθεί σχετική επικοινωνία, ενώ μέσα από την εκδήλωση στην Ορεστιάδα ο αριθμός αυξήθηκε σημαντικά.

Ωφελούμενος ο παραγωγός

Μιλώντας για τα πλεονεκτήματα της ευφυούς γεωργίας, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος σημείωσε ότι «ο παραγωγός είναι ο πρώτος ωφελούμενος, γιατί μειώνει το κόστος παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αυξήσει τις στρεμματικές αποδόσεις. Επίσης, γίνεται καλύτερη διαχείριση των κινδύνων που απειλούν την παραγωγή και μπορεί να παραγάγει ένα προϊόν με προστιθέμενη αξία. Επιπλέον, υπάρχουν περιβαλλοντικά οφέλη. Τέλος, τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας διαχέονται στους υπόλοιπους κρίκους της αγροδιατροφικής αλυσίδας, γιατί το παραγόμενο προϊόν έχει λιγότερα υπόλοιπα χημικών και φαρμάκων, οπότε είναι ασφαλέστερο για τον καταναλωτή».

Η ευφυής γεωργία δεν υποχρεώνει τους παραγωγούς να ακολουθούν την τεχνολογία με έξυπνα κινητά τηλέφωνα, απευθύνεται σε όλους. «Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαθέτει έξυπνο κινητό, έχει μια καλύτερη εικόνα της καλλιέργειας. Φροντίζουμε να παρέχουμε υπηρεσίες συμβουλευτικής. Ο γεωπόνος χρησιμοποιεί τα εργαλεία της ευφυούς γεωργίας, ενώ ο παραγωγός λαμβάνει μηνύματα και σε ένα απλό κινητό», εξήγησε.

 

Λεζ: Οι παραγωγοί της Θράκης αποδείχθηκε πως είναι διορατικοί, ακολουθώντας τα βήματα της αξιοποίησης της ευφυούς γεωργίας.