Νέα προϊόντα στο χαρτοφυλάκιο της Yara και κατεύθυνση προς την Αναγεννητική Γεωργία

Yara Ελλάς: Μαζί, καλλιεργούµε ένα καλύτερο µέλλον!

Το περασμένο Σάββατο (3/2), διοργανώθηκε εκδήλωση από τη Yara Ελλάς, υπό τον τίτλο «Μαζί, καλλιεργούµε ένα καλύτερο µέλλον!», στους χώρους του ξενοδοχείου Makedonia Palace. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η επικοινωνία της στρατηγικής της εταιρείας και η φιλοδοξία για την επίτευξη ενός διατροφικού μέλλοντος µε θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, στο πλαίσιο της Αναγεννητικής Γεωργίας.

Την εκδήλωση τίμησαν µε την παρουσία τους εκλεκτοί καλεσμένοι του ευρύτερου αγροτικού χώρου, όπως επιχειρηματίες γεωπόνοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εμπορίας αγροτικών εφοδίων, αγροτικοί σύμβουλοι, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι εταιρειών από την αλυσίδα αγροδιατροφής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

0 Διονύσης Σταμενίτης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε για την εταιρεία η παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, κ. Διονύση Σταµενίτη. Ο κ. Σταµενίτης απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συµµετέχοντες της εκδήλωσης, υπογραµµίζοντας τη θέση της Ελλάδας ως προς τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Πράσινη Συµφωνία. Παράλληλα, τόνισε τη σηµασία της συνεργασίας όλων των φορέων του αγροτικού χώρου, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι πιο άµεσα και αποτελεσµατικά.

Ο Λευτέρης Ρουμελιώτης, Managing Director της Yara Ελλάς.

Η ατζέντα της εκδήλωσης περιλάµβανε µια ολοκληρωµένη παρουσίαση της στρατηγικής της Yara Ελλάς προς την εφαρµογή της Αναγεννητικής Γεωργίας. Ο κ. Λευτέρης Ρουµελιώτης, Managing Director της Yara Ελλάς, αναφέρθηκε, κατά την εισήγησή του, στο παγκόσµιο γεωπολιτικό πλαίσιο, το οποίο επηρεάζει την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό επιχειρείν. Στάθηκε, χαρακτηριστικά, στη σηµασία της επίδρασης της κλιµατικής κρίσης στο άµεσο και το µεσοπρόθεσµο µέλλον, τονίζοντας ότι, στο πρόσφατο παγκόσµιο φόρουµ του Davos, οι µελέτες που παρουσιάστηκαν αναδεικνύουν την κλιµατική κρίση πολύ ψηλά στις προκλήσεις που καλούµαστε να διαχειριστούµε σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτόν, η Yara έχει υιοθετήσει µια ολιστική προσέγγιση ως προς την Αναγεννητική Γεωργία, σχεδιάζοντας και προσφέροντας λύσεις που είναι προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι νέες σειρές προϊόντων

Ο Κώστας Τρυφωνόπουλος, Biologicals Sales Manager της Yara Ελλάς.

Ακολούθως, ο κ. Κώστας Τρυφωνόπουλος, Biologicals Sales Manager της Yara Ελλάς, παρουσίασε πώς το υφιστάµενο χαρτοφυλάκιο της Yara, αλλά και τα νέα προϊόντα που αναµένονται στο άµεσο και µακροπρόθεσµο µέλλον, είναι προς την κατεύθυνση της Αναγεννητικής Γεωργίας. Στα σηµαντικά προϊοντικά νέα, ανέφερε την επέκταση επιλεγµένων τύπων της κατηγορίας προϊόντων εδαφικής εφαρµογής στην κατηγορία των παρεµποδισµένων προϊόντων, την ανάπτυξη των προϊόντων επικάλυψης µε επιλεγµένους τύπους λιπασµάτων, στα οποία εφαρµόζεται η µοναδική πατενταρισµένη τεχνολογία PROCOTE, εµπλουτίζοντάς τα µε ιχνοστοιχεία και βιοδιεγέρτες, αλλά και ο προγραµµατισµός για την προσθήκη οργανικών και οργανοανόργανων και πράσινων λιπασµάτων. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στην πληρότητα του χαρτοφυλακίου των προϊόντων υδρολίπανσης και των προϊόντων διαφυλλικών εφαρµογών.

Ολοκληρώνοντας την οµιλία του, o κ. Τρυφωνόπουλος παρουσίασε τη νέα σειρά προϊόντων της Yara για την κατηγορία των βιοδιεγερτών, κάτω από το όνοµα YaraAmplix. Στη σειρά YaraAmplix περιλαµβάνονται όλοι οι βιοδιεγέρτες της Yara, καθώς είναι σηµαντικός ο ρόλος τους στην εφαρµογή της Αναγεννητικής Γεωργίας και στην επίτευξη ενός πιο ανθεκτικού συστήµατος παραγωγής τροφίµων.

H αναγραφή CE στα προϊόντα θρέψης

Ο κ. Ιπποκράτης Λυγίζος, HESQ Manager SCO της Yara Ελλάς, ανέπτυξε κατά την οµιλία του την πολυπλοκότητα του κανονιστικού πλαισίου εµπορίας προϊόντων θρέψης και λίπανσης, καθώς και τις τάσεις. Αναλυτικότερα, ο κ. Λυγίζος παρουσίασε τον ισχύοντα Κανονισµό (ΕΕ) αριθµ. 2019/1009, που ορίζει τους κανόνες διάθεσης των προϊόντων θρέψης στην αγορά, σε αντιπαραβολή προς τον παλαιότερο κανονισµό. Ιδιαίτερη σηµασία δόθηκε στην αξία της αναγραφής CE στα προϊόντα θρέψης και των απαιτήσεων που ικανοποιούνται για τα προϊόντα που φέρουν τη σήµανση CE. Η ενότητα του κ. Λυγίζου ολοκληρώθηκε µε τις µελλοντικές προκλήσεις για την Πράσινη Ανάπτυξη και την Κυκλική Οικονοµία, δίνοντας έµφαση στον µηχανισµό συνοριακής προσαρµογής άνθρακα (CBAM).

Ο κύκλος των παρουσιάσεων ολοκληρώθηκε µε την εισήγηση της κ. Μαρίας Ψαρρού, Marketing Operations Manager της Yara Ελλάς, η οποία ανέπτυξε πώς τα εργαλεία και οι υπηρεσίες της Yara υποστηρίζουν την εφαρµογή των αρχών της Αναγεννητικής Γεωργίας. Ξεκινώντας από τις ψηφιακές λύσεις, πέραν των ψηφιακών εφαρµογών της Yara, στάθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση της συνεργασίας µεταξύ της Yara Ελλάς και της farmB.

Με τη συνεργασία αυτή, η Yara ενσωµατώνει µέρος των ψηφιακών της εφαρµογών στο ψηφιακό σύστηµα της farmB, δηµιουργώντας ένα αναβαθµισµένο µοντέλο, το οποίο συνδυάζει όλες τις διαθέσιµες τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας της farmB µε τη βαθιά γνώση της Yara στη λίπανση των καλλιεργειών. Εν συνεχεία, η ίδια παρουσίασε την υπηρεσία Megalab, που αφορά τη διενέργεια αναλύσεων εδάφους και φυτικών ιστών στο υπερσύγχρονο εργαστήριο της Yara στην Αγγλία, ενώ, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, αναφέρθηκε στο πιστοποιητικό αποτυπώµατος άνθρακα. Η Yara έχει τη δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού αποτυπώµατος άνθρακα από τα εργοστάσιά της, για τα προϊόντα θρέψης και λίπανσης, καλύπτοντας τις σύγχρονες απαιτήσεις της βιοµηχανίας τροφίµων και των καταναλωτών.

Οι συνεργασίες της Yara Ελλάς

Ο Νίκος Μυτιλέκας, Marketing & Agronomy Manager της Yara Ελλάς και ο Βασίλης Μυλωνάς, Γεωπόνος, Κτήμα κυρ-Γιάννη.

Η τελευταία ενότητα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε µε τις συνεντεύξεις στελεχών του ευρύτερου αγροδιατροφικού τοµέα. Ο κ. Νίκος Μυτιλέκας, Marketing & Agronomy Manager της Yara Ελλάς, συντονιστής της εκδήλωσης και των συνεντεύξεων, κάλεσε τον κ. Δηµήτρη Μπακοδήµο, Διευθυντή Συγκροτήµατος Λάρισας, ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕ Τροφίµων, µε τον οποίο συζήτησαν για τις απαιτήσεις της βιοµηχανίας τροφίµων, ως κρίκου της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Από αριστερά οι κ.κ. Κυριακίδης, Σταμενίτης, Ρουμελιώτης, Πλατής.

Για τη δεύτερη συνέντευξη, ο κ. Μυτιλέκας κάλεσε τον κ. Βασίλη Μυλωνά, γεωπόνο του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη. Μαζί ανέπτυξαν τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήµατα του Food Value Chain Project της Yara, αναλύοντας τα σχέδια της συνεργασίας µεταξύ του Κτήµατος κυρ-Γιάννη και της Yara. Τέλος, κατά την τρίτη συνέντευξη, ο καθηγητής κ. Δηµήτρης Αηδόνης, Διευθυντής Τµήµατος Βιωσιµότητας, farmB, ανέπτυξε την αξία των ψηφιακών εφαρµογών στη γεωργία και τον ρόλο της farmB.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε µε τον κ. Γιάννη Κλεφτάκη, Sales Manager της Yara Ελλάς, να ανακεφαλαιώνει και να τονίζει τη µοναδική θέση που κατέχει η Yara ώστε να απαντήσει στις παγκόσµιες προκλήσεις, µε διαφοροποίηση που προέρχεται από τα περισσότερα από 115 χρόνια αγρονοµικής γνώσης, την παγκόσµια παρουσία της εταιρείας μέσα από εργοστάσια παραγωγής και ερευνητικά κέντρα, αλλά και µε ανθρώπινο δυναµικό που ξεχωρίζει. Τέλος, τόνισε την αξία της µακροχρόνιας συνεργασίας µε το δίκτυο συνεργατών και τη στρατηγική απόφαση της Yara Ελλάς να τους στηρίξει στο µέλλον.

Μια εταιρεία με περισσότερα από 115 χρόνια αγρονοµικής γνώσης, παγκόσµια παρουσία µέσα από εργοστάσια παραγωγής και ερευνητικά κέντρα, αλλά και με ανθρώπινο δυναµικό που ξεχωρίζει