Με νέα πρόταση στα αζωτούχα πάει στην Agrotica η EuroChem

Πρεμιέρα στην έκθεση για το StimulUS, σε δεύτερο πλάνο βάζει τα super specialties η μητρική

Με ένα νέο προϊόν στη φαρέτρα της ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για τη φετινή Agrotica η EuroChem Ελλάς, δράττοντας την ευκαιρία της παρουσίας της στο μεγαλύτερο αγροτικό γεγονός της χρονιάς, προκειμένου να συστήσει στους παραγωγούς το StimulUS. Πρόκειται για την τελευταία και πιο «φρέσκια» πρόταση της εταιρείας στο πεδίο της επιφανειακής αζωτούχoυ λίπανσης, μια ουρία εμπλουτισμένη με θείο, η οποία, όπως λέει στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της Eurochem Eλλάς, Γιάννης Βεβελάκης, απευθύνεται τόσο στις μεγάλες εκτατικές καλλιέργειες (π.χ. σιτηρά, βαμβάκι, ρύζι) όσο και στους ελαιοπαραγωγούς, στα κηπευτικά κ.ά.

Η διάθεση του StimulUS έχει ήδη ξεκινήσει στην ελληνική αγορά και η προώθησή του στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων θα ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, «παρέα» με τα υπόλοιπα καταξιωμένα σήματα που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕuroChem (Εntec, UTEC, Nitrophoska).

Aλλαγή στρατηγικής

Το 2020 θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η χρονιά κατά την οποία θα ξεδιπλωθεί με ακόμα πιο διακριτά βήματα η νέα στρατηγική του μητρικού ομίλου, η οποία θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στη φράση «back to basics» Mια πρώτη γεύση είχε δώσει προ λίγων μηνών σε συνέντευξή του ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Eurochem, Petter Ostbo, τονίζοντας ότι το γκρουπ θα δώσει εφεξής μεγαλύτερη έμφαση στα απλούστερα «παραδοσιακά» λιπάσματα, βάζοντας για την ώρα σε δεύτερο πλάνο τα απολύτως εξειδικευμένα προϊόντα θρέψης (super specialties), όπως τους βιοδιεγέρτες, η αγορά των οποίων, αν και ιδιαίτερα κερδοφόρα, είναι πολύ μικρή από άποψη όγκων.

H αλλαγή αυτή προτεραιοτήτων σχετίζεται τόσο με τον στόχο ενίσχυσης των μεριδίων της Eurochem σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και με την αξιοποίηση των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει στην παραγωγική της βάση τα τελευταία χρόνια. Ο όμιλος είναι ένας από τους ελάχιστους παγκοσμίως που παράγει και τα τρία βασικά συστατικά των λιπασμάτων (κάλιο, φώσφορος, άζωτο).

Το 2018, ξεκίνησε την παραγωγή καλίου σε ορυχείο του στη Ρωσία και προγραμματίζει να ανοίξει ακόμα ένα το 2020, ενώ την περυσινή χρονιά ξεκίνησε να λειτουργεί η νέα μονάδα παραγωγής αμμωνίας στη Βραζιλία, η οποία δεν αποκλείεται να συνοδευτεί από ακόμα μία την τρέχουσα χρονιά. «Δεν βλέπω πολλούς λόγους να εστιάσουμε στα super specialties, όταν έχουμε τόσες ευκαιρίες ανάπτυξης σε τομείς που είμαστε ήδη πολύ δυνατοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ostbo, προσθέτοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, η Eurochem θα συνεχίσει να προσφέρει και κάποια «προχωρημένα», εξειδικευμένα προϊόντα θρέψης.

 Αυτό αναμένεται να συμβεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στην Ελλάδα όπου, σύμφωνα με τον κ. Βεβελάκη, η υποδοχή της σειράς βιοδιεγερτών Crenel ήταν κάτι παραπάνω από θερμή, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. «Εφόσον πήγαν τόσο καλά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα αφήσουμε», σχολιάζει ο ίδιος και προσθέτει ότι η εταιρεία θα συνεχίσει το 2020 να αναπτύσσει και τα δικά της υδατοδιαλυτά λιπάσματα Nitrophoska, Solub και Αqualis.

Δύσκολη χρονιά για τον κλάδο το 2019

Στόχος της Eurochem Ελλάς για την τρέχουσα χρονιά είναι να προασπίσει τα μερίδια αγοράς της, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Βεβελάκη, διατηρήθηκαν το 2019 στο 13%-14%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 35 εκατ. ευρώ. Η ελαφρά μείωση που προβλέπεται σε σχέση με το 2018 οφείλεται κυρίως στις μειωμένες τιμές των λιπασμάτων, στοιχείο που χαρακτήρισε άλλωστε το σύνολο της παγκόσμιας αγοράς το 2019.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει σε λειτουργία πολλές νέες παραγωγικές μονάδες, κυρίως στο φώσφορο, αλλά και στο άζωτο και στο κάλι, επομένως είχαμε μια αρκετά μεγάλη προσφορά, τη στιγμή που η ζήτηση παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, αν δεν μειώθηκε κιόλας. Αυτός ο συνδυασμός οδήγησε σε πτώση των τιμών, τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurochem Ελλάς, προσθέτοντας ότι αυτό δεν οδήγησε σε τόνωση της κατανάλωσης. «Είναι αλήθεια ότι οι τιμές στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα εξακολουθούν να είναι χαμηλές, μη δίνοντας τη δυνατότητα στον Έλληνα παραγωγό να κινηθεί πιο ελεύθερα, όσον αφορά τις λιπάνσεις του.

Χαρακτηριστικό εδώ είναι το παράδειγμα του ελαιολάδου που βλέπουμε ότι και τη φετινή σεζόν δεν πάει καθόλου καλά. Ελπίζουμε να βελτιωθεί το σκηνικό στις ανοιξιάτιες καλλιέργειες», καταλήγει ο συνομιλητής μας.