Νέα συμφωνία στις ΗΠΑ για την Κτηνοτροφική Μαγνησίας

Έδωσε τα χέρια με μεγάλη αμερικανική αλυσίδα η πρότυπη τυροκομική επιχείρηση από τον Αλμυρό Βόλου

Σε σημαντική αναβάθμιση της παρουσίας της στην αγορά των ΗΠΑ προχωρά η Κτηνοτροφική Μαγνησίας, μετά τη συμφωνία για παραγωγή φέτας ΠΟΠ για λογαριασμό μεγάλης αμερικανικής αλυσίδας που διαθέτει καταστήματα στις περισσότερες πολιτείες της χώρας.

Όπως αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Τσαγκάρης, τα πρώτα φορτία ξεκίνησαν να αποστέλλονται στον νέο πελάτη αυτή την εβδομάδα, ενώ η Greek Family Farm, όπως είναι γνωστή στο εξωτερικό η εταιρεία, θα δώσει το «παρών» και στην έκθεση Summer Fancy Foods που πραγματοποιείται το τριήμερο 12-14 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη. Διόλου τυχαία, η κίνηση αυτή έρχεται λίγο μετά τα εγκαίνια της καινούργιας υπερσύγχρονης τυροκομικής μονάδας πριν από δύο εβδομάδες στον Αλμυρό Βόλου, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, η οποία αυξάνει κατά πολύ την παραγωγική δυναμικότητα της επιχείρησης και, παράλληλα, ενισχύει τα «πράσινα» χαρακτηριστικά της.

Οι νέοι εργοστασιακοί χώροι εκτείνονται σε 6.900 τ.μ., διαθέτουν φωτοβολταϊκό σταθμό 1ΜW, ενώ από το 2023 οι ανάγκες για συμβατικά καύσιμα θα καλύπτονται πλήρως από το βιοαέριο που παράγεται από την επεξεργασία των αποβλήτων της τυροκόμησης.

Νέες επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ

Για το επόμενο διάστημα δρομολογείται νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ μέσω της δράσης «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το πλάνο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διπλασιασμό της παραγωγής με νέα μηχανήματα και ψυκτικούς θαλάμους, επέκταση του φωτοβολταϊκού σταθμού κατά ακόμη 1 MW, αύξηση της παραγωγής βιοαερίου, καθώς και νέες εγκαταστάσεις και παροχές για τους εργαζομένους (εστιατόριο, ηλεκτρικό λεωφορείο για τη μεταφορά τους, βρεφονηπιακός σταθμός για τα παιδιά τους κ.ά.).

Τα τελευταία χρόνια, η Κτηνοτροφική Μαγνησίας «χτίζει» μεθοδικά και το δικό της brand, ωστόσο «κορμός» των δραστηριοτήτων της παραμένουν οι συνεργασίες για την παραγωγή φέτας και άλλων λευκών τυριών, συμβατικών και βιολογικών, με μεγάλους ξένους ομίλους. Από αυτές ξεχωρίζει φυσικά η συνεργασία με τη Ηοchland, η οποία από τα τέλη του 2018 έχει πάρει και μετοχική μορφή, με το γερμανικό γκρουπ να αποκτά το 25% της ελληνικής επιχείρησης.

Όπως λέει στην «ΥΧ» ο κ. Τσαγκάρης, η συμφωνία αυτή ήρθε να επισφραγίσει μια κοινή πορεία που ξεκίνησε το 2014, όταν η Κτηνοτροφική Μαγνησίας ανέλαβε να παραγάγει για λογαριασμό της Hochland φέτα υπό την επωνυμία Patros. «Πήραμε το προϊόν από πολύ χαμηλά και μέσα σε πέντε χρόνια δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι… το απογειώσαμε», δηλώνει στην «ΥΧ».

«Το αποτέλεσμα τους ικανοποίησε πολύ και πήραν την απόφαση να επενδύσουν σε εμάς. Το γεγονός ότι μας επέλεξαν ανάμεσα σε τόσα τυροκομεία, πέρα από το τιμητικό του πράγματος, συνιστά και μια δικαίωση για την επιμονή μας στην υψηλή ποιότητα όλα αυτά τα χρόνια», συμπληρώνει.

Δεκαπλασιασμός τζίρου μέσα σε 11 χρόνια

Η στρατηγική συνεργασία με έναν εκ των κορυφαίων τυροκομικών ομίλων της Ευρώπης, με παρουσία σε 30 χώρες και πωλήσεις που το 2021 ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ, εκ των πραγμάτων άνοιξε νέους ορίζοντες για την πρότυπη ελληνική επιχείρηση που ο κ. Τσαγκάρης ίδρυσε πριν από 21 χρόνια μαζί με τον συνεργάτη και φίλο του, Γιώργο Αλέγρα, ο οποίος έφυγε πέρυσι απρόσμενα από τη ζωή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος αναμένεται να ξεπεράσει το 2022 τα 35 εκατ. ευρώ από 24,5 εκατ. ευρώ πέρυσι και ενώ το 2011 δεν ξεπερνούσε τα 3,8 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα με τις παραγωγικές της υποδομές, η Κτηνοτροφική Μαγνησίας επενδύει και σε νέα προϊόντα. «Για παράδειγμα, πριν από δύο χρόνια κάναμε για τη Hochland ένα πρόβειο τυρί με ρίγανη και θυμάρι, το οποίο πηγαίνει πάρα πολύ καλά», σημειώνει ο κ. Τσαγκάρης. Για το 2022-2023, προαναγγέλλει πολλούς νέους κωδικούς, μεταξύ των οποίων κι ένα σαγανάκι από φέτα.

 

Με 1,30 ευρώ πληρώνονται το πρόβειο οι παραγωγοί

Προερχόμενοι αμφότεροι από οικογένειες κτηνοτρόφων, ο Ανδρέας Τσαγκάρης και ο Γιώργος Αλέγρας γνώριζαν εξαρχής ότι το μυστικό της επιτυχίας μιας τυροκομικής επιχείρησης κρύβεται στην πρώτη ύλη. Η Κτηνοτροφική Μαγνησίας συνεργάζεται σήμερα με 1.500 παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, οι περισσότεροι εκ των οποίων συμπορεύονται με την εταιρεία από τα πρώτα της βήματα.

«Έχουμε μακροχρόνιες συνεργασίες, οι οποίες κάθε χρόνο αυξάνονται. Ακόμα και στις δύσκολες χρονιές του αιγοπρόβειου γάλακτος, ήμασταν από αυτούς που σπεύδαμε να προσαρμοστούμε άμεσα και να προσφέρουμε στους συνεργάτες μας τις υψηλότερες τιμές της αγοράς», τονίζει ο κ. Τσαγκάρης, προσθέτοντας ότι σήμερα «οι κτηνοτρόφοι μας πληρώνονται για το πρόβειο από 1,25 έως 1,30 ευρώ/κιλό, ανάλογα με τις ποσότητες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Πέραν αυτού, όπως εξηγεί, «παρέχουμε στους κτηνοτρόφους γενετικό υλικό για τη βελτίωση των κοπαδιών τους και είμαστε διαρκώς δίπλα τους, προσφέροντας τεχνογνωσία και στήριξη κάθε μορφής, προκειμένου να αναβαθμίσουν το προϊόν τους».

Η επιχείρηση διαθέτει άλλωστε και τη δική της πρότυπη φάρμα από την οποία προέρχονται περίπου οι 800 από τους συνολικά 17.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος που επεξεργάζεται ετησίως. Οι σταβλικές εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν 4.800 τ.μ. από μια ιδιωτική έκταση 130 στρεμμάτων και φιλοξενούν 2.500 ζώα, τα οποία βόσκουν σε ανοιχτά χωράφια. Το συγκρότημα διαθέτει, επίσης, εγκαταστάσεις για αποθήκευση και επεξεργασία ζωοτροφών σε συνεργασία με αγρότες-παραγωγούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Greek Family Farm είναι η πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που έχει λάβει πιστοποίηση «Animal Welfare Certified», στοιχείο που καταδεικνύει την έμφαση που δίνει στην εξασφάλιση άριστων συνθηκών ευζωίας των ζώων της.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022