Νέα συνεταιριστικά γαλατάδικα στήνουν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου

✱ Τυροκομείο για βιολογική φέτα ετοιμάζει η Ένωση Ιωαννίνων 
✱ Ιδιόκτητη μονάδα παστερίωσης αποκτά η ομάδα του «Γιαννώτ’κου»

Την κατάσταση στα χέρια τους, προχωρώντας στην καθετοποίηση της παραγωγής τους και διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από την υπεραξία του γάλακτος που παράγουν, επιχειρούν να πάρουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού Ιωαννίνων, μέσα από δύο νέα επενδυτικά σχέδια συλλογικών σχημάτων, τα οποία έχουν υποβληθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν λάβει ήδη προέγκριση στο πλαίσιο του Μέτρου της Μεταποίησης (Δράση 4.2.1 του ΠΑΑ 2014-2020).

Το πρώτο σχέδιο προέρχεται από τον Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Η Ένωση», ο οποίος προχωρά στη δημιουργία μιας πρότυπης γαλακτοκομικής μονάδας για την παραγωγή βιολογικής φέτας και άλλων τυροκομικών προϊόντων από αιγοπρόβειο γάλα, δίνοντας ουσιαστικά σάρκα και οστά σε μια ιδέα που εδώ και χρόνια «στριφογύριζε» στο μυαλό της διοίκησης. «Πρόκειται για μια παλαιότερη απόφαση του ΔΣ που είχε ληφθεί στον απόηχο των εξελίξεων με τη Δωδώνη, απλά περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή και το κατάλληλο πρόγραμμα για να την υλοποιήσουμε», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης.

Ομάδα Παραγωγών

Στο μεσοδιάστημα, ένας «πυρήνας» περίπου 50 αιγοπροβατοτρόφων-μελών του συνεταιρισμού συνέστησε Ομάδα Παραγωγών, οι οποίοι ακολούθως εντάχθηκαν στη Βιολογική Κτηνοτροφία. «Οι κτηνοτρόφοι αυτοί παράγουν ένα πολύ ποιοτικό προϊόν, το οποίο ήθελαν οι ίδιοι να διαχειριστούν, καθώς οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της Ηπείρου δεν έδειχναν έως τώρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το βιολογικό γάλα και το απορροφούσαν απλώς ως ‘‘συμβατικό’’, με τις αντίστοιχες φυσικά τιμές», εξηγεί ο κ. Μπαλτογιάννης.

«Θεωρήσαμε, λοιπόν, υποχρέωσή μας να τους παρέχουμε το πλαίσιο και τις υποδομές για να το καταφέρουν», προσθέτει ο ίδιος.

Κάπως έτσι, πριν από περίπου δύο χρόνια, με ένα μικρό σχετικά μετοχικό κεφάλαιο, συστήθηκε η Συνεταιριστική Ηπειρωτική Βιομηχανία Γάλακτος (ΣΗΒΙΓΑΛ) στην οποία, εκτός από την Ένωση, συμμετέχουν η Ζοίνος (οινοποιία που παράγει τα περίφημα κρασιά της Ζίτσας και επίσης ανήκει στο συνεταιρισμό), αλλά και ένας μικρότερος συνεταιρισμός από τον Κατσικά Ιωαννίνων.

Στα 4,9 εκατ. ευρώ η επένδυση

Το ύψος του επενδυτικού σχεδίου στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ανέγερση μονάδας βιολογικών ζωοτροφών αγγίζει τα 4,9 εκατ. ευρώ, με τη δημόσια ενίσχυση να ανέρχεται στο 50%.

Τα υπόλοιπο ποσοστό θα καλυφθεί από τη ΣΗΒΙΓΑΛ, η οποία σύντομα θα προχωρήσει για τον σκοπό αυτόν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το μεγαλύτερο βάρος της οποίας θα επωμισθεί η Ένωση Ιωαννίνων. Παράλληλα θα διερευνηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, αλλά και από το νεοσύστατο Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ντεμπούτο από φέτος με φασόν

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτογιάννη, έχει ήδη βρεθεί το οικόπεδο στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων στο οποίο θα ανεγερθεί η νέα γαλακτοβιομηχανία, ενώ από την επόμενη κιόλας γαλακτοκομική σεζόν η ΣΗΒΙΓΑΛ θα ρίξει στην αγορά φέτα που θα παραχθεί φασόν σε μονάδες της περιοχής ή όμορων νομών. «Ήδη, έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις, ακόμα και με τυροκομεία που βρίσκονται εκτός της Ηπείρου», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης.

Σε ένα απώτερο στάδιο υπάρχει η σκέψη να δίνεται η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να αποκτούν μετοχές στη γαλακτοβιομηχανία, οι οποίες, σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας, θα μπορούν να μεταβιβαστούν στους διαδόχους τους, όχι όμως και να πουληθούν σε τρίτους.

Εν αναμονή κάποιας καινούργιας κίνησης από πλευράς συνεταιρισμών ή ιδιωτικού εμπορίου, η οποία θα μπορούσε να σπρώξει υψηλότερα τις τρέχουσες τιμές του σκληρού σιταριού βρίσκεται η αγορά, καθώς ο αλωνισμός προχωρά με γοργούς πλέον ρυθμούς και στη Β. Ελλάδα.

Όσοι παραγωγοί, πάντως, έχουν τις οικονομικές αντοχές να αντισταθούν στη λογική των ανοιχτών τιμών, επιλέγουν να κρατήσουν στις αποθήκες τη σοδειά τους

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου, ο οποίος πέρυσι είχε ξεκινήσει τη σεζόν από τα 21 λεπτά/κιλό (και πρόπερσι από τα 22 λεπτά/κιλό). «Αυτό το διάστημα κάνουμε τη δική μας έρευνα αγοράς, μιλώντας με ενδιαφερόμενους και αγοραστές και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε κάτι συγκεκριμένο», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιάννης Κουκούτσης. «Υπάρχει πράγματι μια πίεση στην αγορά, όπως άλλωστε και στο κριθάρι, ωστόσο εμείς ποντάρουμε στην ποιότητα που έχουμε πάρει η οποία είναι πολύ καλή και πιστεύουμε ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο».

Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή, η οποία δεν «χτυπήθηκε» από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, κάτι που δεν συνέβη π.χ. στα Φάρσαλα, όπου καταγράφηκαν ζημιές, με αποτέλεσμα μεταβροχικά σιτάρια να αγοράζονται σήμερα από εμπόρους στα 18-19 λεπτά.

Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, τα αλώνια βαίνουν προς το τέλος τους, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, με το ποιοτικό προφίλ και τις αποδόσεις να κινούνται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, κάτι που δεν ισχύει για τις τιμές. «Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, προς το παρόν στην περιοχή οι τιμές που ακούγονται εδώ είναι μεταξύ 18-20 λεπτών», συμπληρώνει.

Όσοι παραγωγοί, πάντως, έχουν τις οικονομικές αντοχές να αντισταθούν στη λογική των ανοιχτών τιμών, επιλέγουν να κρατήσουν στις αποθήκες τη σοδειά τους, εκτιμώντας ότι το σκηνικό της αγοράς θα είναι πιο ευνοϊκό στα τέλη του καλοκαιριού.