-Διαφήμιση-

Το στίγμα των σημαντικών αλλαγών αλλά και των προκλήσεων ενώπιον των οποίων θέτουν τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής οι εξελίξεις στο πεδίο της τεχνολογίας και οι ανακατατάξεις στην παγκόσμια αγορά τροφίμων έδωσε η δεύτερη μέρα του Agribusiness Forum που πραγματοποιείται στις Σέρρες.

Την αυλαία της ημέρας άνοιξε η πρώτη συνεδρία που καταπιάστηκε με τη νέα ΚΑΠ, με την αναπληρώτρια διευθύντρια Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, Τζέσυ Βουμβάκη να παρέχει μια «ακτινογραφία» του αγροτικού τομέα της χώρας μας.

Μεταξύ άλλων, η κα Βουμβάκη τόνισε την κομβική για την ελληνική οικονομία θέση αλλά και μεγάλες αντοχές του αγροδιατροφικού κλάδου στην οικονομική κρίση που «σάρωσε» άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας στη διάρκεια της κρίσης. Παράλληλα ωστόσο στάθηκε σε αρκετές, διαχρονικές και μη, παθογένειές του– όπως η υστέρηση στο branding, η αδυναμία των συνεταιρισμών να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αγορά, το μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων. Έδωσε επίσης «τροφή για σκέψη» ρίχνοντας στο τραπέζι το υποθετικό σενάριο της κατάργησης των επιδοτήσεων, εξετάζοντας την περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας.

Ακολούθησε ο επικεφαλής Στρατηγικής και Πολιτικής στη Διεύθυνση Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Κομισιόν, Τάσσος Χανιώτης, που ανέλυσε τις στρατηγικές κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ, τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την ανάγκη της Ελλάδας να προσαρμοστεί σε αυτές. Ο κ. Χανιώτης έδωσε τη σκυτάλη στη συνέχεια στον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κονοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη ο οποίος, στη διάρκεια της ομιλίας του, προανήγγειλε την δημοσίευση τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου της πρόσκλησης του Μέτρου 2 «Γεωργικές Συμβουλές», όπως έγραψε νωρίτερα το ypaithros.gr.

Παραδέχτηκε ότι η αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ ενδέχεται να φέρει μείωση των άμεσων ενισχύσεων αλλά τόνισε ότι, στο πλαίσιο που δημιουργεί, στόχος της Ελλάδας και της τωρινής πολιτικής ηγεσίας είναι η μετάβαση από «μία γεωργία παραγωγής ομοειδών αγροτικών προϊόντων σε ένα μοντέλο ποιοτικών προίόντων, με υψηλή ποιότητα και ταυτότητα, όπου μπορεί να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς και να απολαύσει υψηλότερες τιμές.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η βουλευτής Σερρών της ΝΔ και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Φωτεινή Αραμπατζή η οποία αρχικά τόνισε τη σημασία του νομού στην αγροτική και όχι μόνο οικονομία της χώρας, με δεδομένο ότι συνεισφέρει πάνω από το 10% του ΑΕΠ. Αφού ωστόσο σημείωσε ότι η μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού- και των πόρων της ΚΑΠ- βρίσκει τη χώρα μας σε υφεσιακή καμπή, άσκησε έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη μη ολοκλήρωση των Σχεδίων Βόσκησης, την κύρωση των δασικών χαρτών αλλά και τα προβλήματα που σχετίζονται με την πρόσφατη προκαταβολή του 70% της βασικής.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε, όπως ήταν φυσικό, η 2η Συνεδρία της ημέρας με τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) αλλά και της πλατφόρμας μικροδανείων micro-STARS να παρουσιάζουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν αναπτύξει για τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα αλλά και τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου.

Συντηρεί τις εκκρεμότητες για τους Γεωργικούς Συμβούλους η εξαγγελία Κασίμη

-Διαφήμιση-