Νέα χρηματοδοτικά προϊόντα για αγρότες στα σκαριά από τη Συνεταιριστική Καρδίτσας

Θεσμική θωράκιση και τεχνογνωσία φέρνει η είσοδος του fund Helenos

Γκάζι στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό που προβλέπει, μεταξύ άλλων, λανσάρισμα νέων προϊόντων και υπηρεσιών προς τους αγρότες μέσα στο 2023 πατάει η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, μετά την είσοδο του fund Ηelenos στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η εξέλιξη αυτή, όπως υπογραμμίζει στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος, Παναγιώτης Τουρναβίτης, δεν αλλοιώνει τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της τράπεζας, ούτε συνεπάγεται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας ή στον διοικητικό της μηχανισμό. «Το ποσοστό του Ηelenοs δεν ξεπερνάει το 5% και η είσοδός του είναι παθητική, που σημαίνει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο ΔΣ και δεν επιθυμεί καμία συμμετοχή στα όργανα διοίκησης», υπογραμμίζει ο κ. Τουρναβίτης.

Το Helenos είναι το πρώτο private equity fund στην ΕΕ στον τομέα της λεγόμενης «συμπεριληπτικής χρηματοδότησης», έχοντας ως στόχο την ενίσχυση μικρού και μεσαίου μεγέθους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που εστιάζουν στη χρηματοδότηση πολύ μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, καθώς και επιχειρήσεων κοινωνικού χαρακτήρα.

Συστάθηκε το 2018, με αρχικό «κουμπαρά» 10 εκατ. ευρώ, τα οποία στοχεύει να αυξήσει σε 25 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, εργαλεία όπως το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EFI) και το Πρόγραμμα για την Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία (EaSI). Διαχειριστής του είναι η Ιmpulse, θυγατρική της γαλλικής συνεταιριστικής τράπεζας Credit Cooperatif και έχει στελεχιακό δυναμικό σε τρεις χώρες (Βέλγιο, Πολωνία, Γαλλία).

Σύμφωνα με τον κ. Τουρναβίτη, η συμφωνία, που ανακοινώθηκε στους μετόχους κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Τρίτης 27 Ιουνίου, αποτελεί το επιστέγασμα συζητήσεων που βρίσκονταν σε εξέλιξη τα τελευταία σχεδόν έξι χρόνια. «Ουσιαστικά ξεκινήσαμε να μιλάμε μαζί τους από το 2017.

Εκείνη την εποχή το ‘‘ρίσκο χώρας’’ (country risk) ήταν πολύ υψηλό, κάτι που λειτουργούσε αποτρεπτικά για μια τέτοια επένδυση. Σταδιακά, ωστόσο, οι διαχειριστές του Helenos διαπίστωναν ότι η κατάσταση της χώρας βελτιωνόταν, ενώ, παράλληλα, η τράπεζά μας έδειχνε αξιοσημείωτες αντοχές», σημειώνει. Το… κερασάκι στην τούρτα ήταν, όπως προσθέτει, «μια πολύ αναλυτική συζήτηση την περσινή χρονιά γύρω από το αναπτυξιακό μας σχέδιο, το οποίο προβλέπει τη γεωγραφική επέκταση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, δίχως να παρεκκλίνουμε από τη συνεταιριστική μας αποστολή».

Έμφαση στους νέους αγρότες

Στόχος της Συνεταιριστικής Καρδίτσας ήταν αφενός να θωρακιστεί θεσμικά, αφετέρου να βάλει στο πλευρό της έναν πολύ ισχυρό οργανισμό από τον οποίο, όπως εξηγεί ο κ. Τουρναβίτης, «θα μπορούμε να αντλήσουμε τεχνογνωσία και καλές πρακτικές, ώστε να προχωρήσουμε το αναπτυξιακό μας σχέδιο».

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού αυτού, όπως τονίζει, παραμένουν η μικρομεσαία επιχείρηση και ο αγροτικός κόσμος. «Δεν θέλαμε με τίποτα η τράπεζα να χάσει την τοπική της αναφορά. Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της αγροδιατροφής εν γένει είναι για εμάς ζήτημα εθνικής σημασίας», λέει με έμφαση, προαναγγέλλοντας νέες πρωτοβουλίες στο πεδίο αυτό μέχρι το τέλος του 2023.

«Συζητάμε με μεγάλους οργανισμούς, προκειμένου να φέρουμε κάποια εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες στους αγρότες της περιοχής μας, αλλά και στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας», επισημαίνει και προσθέτει: «Το κύριο μέλημά μας είναι να στρέψουμε περισσότερους νέους στον πρωτογενή τομέα και να βάλουμε τις βάσεις για υγιή συλλογικά σχήματα. Η έμφαση στη μεταποίηση δεν αρκεί, γιατί, σε λίγα χρόνια, θα έχουμε μεταποιητικές μονάδες, αλλά όχι αγροτική παραγωγή.

Χρειαζόμαστε κίνητρα, προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους, να συνεχίσουν και, γιατί όχι, να επεκτείνουν τις εκμεταλλεύσεις των οικογενειών τους, δημιουργώντας υπεραξία στον τόπο τους και συνθήκες μακροπρόθεσμης ευημερίας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».

Πάνω από 15% η απόδοση των κεφαλαίων το 2022

Παρά το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, οι οικονομικές επιδόσεις της Συνεταιριστικής Καρδίτσας ήταν εξαιρετικές το 2022, με την τράπεζα να παρουσιάζει λειτουργικά κέρδη άνω των 4,3 εκατ. ευρώ και το ενεργητικό της να αυξάνεται κατά 11,3% στα 207,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το μέρισμα διαμορφώθηκε σε 3,20 ευρώ ανά συνεταιριστική μερίδα, η τιμή της οποίας έφτασε τα 70,72 ευρώ από 64,11 ευρώ το 2021. «Η συνολική απόδοση των κεφαλαίων που μας εμπιστεύθηκε η τοπική κοινωνία ξεπερνάει το 15%», σχολιάζει ο κ. Τουρναβίτης, προσθέτοντας ότι η επαναλαμβανόμενη ισχυρή κερδοφορία είναι σημάδι ότι «η τράπεζα πορεύεται προς τη σωστή κατεύθυνση και, μάλιστα, δίχως να επιβαρύνει υπέρμετρα τους πελάτες της με περιττές προμήθειες ή υψηλά επιτόκια χορηγήσεων».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η Συνεταιριστική Καρδίτσας, ακολουθώντας τις αρχές της «ηθικής τραπεζικής» δεν ανέβασε τα επιτόκια χορηγήσεων σε καμία υφιστάμενη δανειακή σύμβαση. «Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να αυξήσει τα κέρδη μας, αλλά μακροπρόθεσμα θα τα ναρκοθετούσε. Κι αυτό γιατί θα αφαιρούσε πόρους από την τοπική κοινωνία και, ταυτόχρονα, θα αύξανε τον κίνδυνο να γεννηθεί μια νέα ‘‘συστάδα’’ εν δυνάμει κόκκινων δανείων από ανθρώπους που δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις», εξηγεί.