Αυτό το άρθρο είναι 10 μηνών

Νέες ΑΠΕ στην Αιτωλοακαρνανία

15.08.2023
2' διάβασμα
nees-ape-stin-aitoloakarnania-299013

Αυξάνονται και πληθύνονται οι εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Πριν από λίγο καιρό, έλαβε έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η κατασκευή και η λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Συνολικής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 79,9997MW στη θέση «Πλατός – Παλιά Αχερώνα» στον Δήμο Αμφιλοχίας.

Φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία GIGA SOLAR GREECE. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού με συνολική εγκατεστημένη ισχύ την προσπίπτουσα στα φωτοβολταϊκά στοιχεία (πάνελ) ηλιακή ενέργεια, μετατρέποντάς τη σε ηλεκτρική και διοχετεύοντάς τη στο δίκτυο διανομής. Τα προτεινόμενα πάνελ είναι τεχνολογίας μονοκρυσταλλικού πυριτίου. Συνολικά θα χρησιμοποιηθούν 145.454 πάνελ.

Ο χώρος εγκατάστασης απέχει σχεδόν 3 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη εναέρια γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης (Άκτιο-Καστράκι) και ενδεχομένως να απαιτηθεί επέκταση ή/και παράκαμψη στις υφιστάμενες υποδομές. Η σύνδεση του έργου στο δίκτυο θα πραγματοποιηθεί μέσω εναέριου καλωδίου 150kV.

Για τη σύνδεση του σταθμού με το Σύστημα Μεταφοράς προβλέπεται η κατασκευή υπόγειου δικτύου Μέσης Τάσης (ΜΤ) 33kV που θα συνδέει τους οικίσκους σταθμού με τον Υ/Σ. Η λεπτομερής μελέτη για τη διασυνδετική γραμμή (Γραμμή Μεταφοράς) σταθμού με το δίκτυο υψηλής τάσης θα πραγματοποιηθεί μετά την έκδοση της προσφοράς των όρων σύνδεσης.

Προσφυγή κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών

Την ίδια ώρα, από τον Δήμο Θέρμου κατατέθηκε προσφυγή κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στη θέση «Ψώριαρη» στα όρια της κοινότητας Πέρκου. «Διεκδικούμε την ένταξη των ορεινών περιοχών μας στο πρόγραμμα “Απάτητα Βουνά”. Δεν είμαστε αντίθετοι σε ήπιες παρεμβάσεις σε πεδινές περιοχές, ούτε αντίθετοι στην πράσινη ενέργεια. Ο τόπος μετά από αυτό το έργο δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος. Θα επηρεαστεί άμεσα και το φυσικό περιβάλλον, αφού τα βουνά μας, που αποτελούν καταφύγιο άγριας ζωής, θα γίνουν νταμάρι. Λεωφόροι σε απάτητα βουνά, χιλιάδες κυβικά σκυρόδεμα, απόλυτη όχληση της άγριας ζωής και του οπτικού πεδίου, καμία περιβαλλοντική αποκατάσταση, καμία πρόβλεψη κατά το πέρας χρήσης σε 25 χρόνια, που θα μείνουν κουφάρια. Θα υπερασπιστούμε το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θέρμου, Σπύρος Κωνσταντάρας.