Νέες αυξήσεις δασμών σε γαλλικά και γερμανικά κρασιά από ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ φεύγει, όμως οι δασμοί σε αρκετά ευρωπαϊκά προϊόντα όχι απλά μένουν, αλλά… αυξάνονται κιόλας, στο πλαίσιο της γνωστής διελκυστίνδας μεταξύ των δύο εμπορικών εταίρων, με επίκεντρο τις επιδοτήσεις των αεροσκαφών.

Την περασμένη Τετάρτη, το αρμόδιο για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ US Trade Representative (USTR) προανήγγειλε αύξηση των αμερικανικών δασμών σε συγκεκριμένα (μη αφρώδη, όπως σημειώθηκε) κρασιά από τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά, όπως κονιάκ και μπράντι. To USTR δεν διευκρίνισε το ύψος των νέων δασμών, ούτε πότε ακριβώς θα τεθούν σε ισχύ, αναφέροντας απλώς ότι σύντομα θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος.

Αντιδράσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που διαπραγματευτές και των δύο πλευρών συνεχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να μπει ένα τέλος στη 16ετή πλέον διαμάχη. Μια πρώτη αντίδραση ήρθε από τη γαλλική Ομοσπονδία Εξαγωγέων Οίνου (FEVS), η οποία εκτίμησε ότι τα νέα μέτρα, σε συνδυασμό με το πρώτο «σετ» δασμών ύψους 25%, που έχει επιβληθεί από τον Οκτώβριο του 2019, θα κοστίσουν στα οινοποιεία και τις βιομηχανίες ποτών της χώρας πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της FEVS, Cesar Giron, έκανε λόγο στο Reuters για σφυροκόπημα ενός κλάδου «στο πλαίσιο μιας διαμάχης, η οποία δεν τον αφορά», προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος στις πωλήσεις κονιάκ στις ΗΠΑ θα είναι πολύ μεγάλος.

Αντιδράσεις, όμως, υπάρχουν και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Πρόκειται για ακόμα ένα πλήγμα σε μικρές επιχειρήσεις εστίασης, εισαγωγείς, αλλά και εστιατόρια, τα οποία ήδη παλεύουν για να επιβιώσουν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ben Aneff, πρόεδρος της αμερικανικής Εμπορικής Συμμαχίας Οίνου, ο οποίος κάλεσε τον νέο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να δράσει γρήγορα, ώστε «να αλλάξει ρότα».