Οι νέες διοικήσεις των Οργανισμών

γράφει ο Νίκος Λάππας

Η αλλαγή διοίκησης στους δύο μεγαλύτερους αγροτικούς Οργανισμούς, δηλαδή του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, αποτέλεσε ίσως το αγροτικό γεγονός της εβδομάδας που φεύγει.

Όχι τόσο για τις φιλοφρονήσεις και τις ευχαριστίες των νέων προς τους παλιούς, ούτε γιατί έγινε τόσους μήνες μετά τις εκλογές. Άλλωστε, ο Μ. Βορίδης, όταν ανέλαβε υπουργός, έφερε το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου οι υπεύθυνοι των Οργανισμών παραδίδουν ένα τρίμηνο μετά την αλλαγή της κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον προέκυψε από τις ειδήσεις που βγήκαν κατά τη διάρκεια των τελετών παραλαβής.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ:

1. Φαίνεται ότι οι μεγάλες αποφάσεις για τον τρόπο εισόδου ιδιωτικών επιχειρήσεων στις αγροτικές ασφαλίσεις μετατίθενται για μετά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

2. Κατά τη δήλωση του υπουργού, η ένταξη αυτή θα γίνει με ανασχεδιασμό του τρόπου αξιοποίησης των ασφαλίστρων που καταβάλλει ήδη ο αγρότης και όχι με την αύξησή τους.

3. Έτοιμες αναλογιστικές μελέτες για αποτίμηση των αλλαγών στο νέο ασφαλιστικό και εναλλακτικά σενάρια δεν υφίστανται.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ:

1. Φαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες η απερχομένη διοίκηση παρέδωσε αναλυτικά όλους τους θεματικούς φακέλους στη νέα.

2. Ο επαγγελματισμός της απερχόμενης διοίκησης και η καταξίωση πλέον της εγκυρότητας του ΟΠΕΚΕΠΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ οδήγησαν στη διαφαινόμενη πρόταση, τουλάχιστον προς τον απερχόμενο πρόεδρο, να αναλάβει κάποιον συμβουλευτικό ρόλο στη νέα διοίκηση.

3. Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω, ίσως ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να μετατραπεί και να λειτουργήσει ως ανεξάρτητη αρχή του Δημοσίου.

Και μια τελευταία παρατήρηση για τα αγροτικά γεγονότα της εβδομάδας που φεύγει:

Η προχθεσινή απόφαση της Κομισιόν να παραπέμψει τη Δανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη συνεχιζόμενη διακίνηση λευκού τυριού με την ονομασία «φέτα» είναι μια θετική εξέλιξη που πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Ωστόσο, ίσως απαιτηθεί να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να επιχειρηματολογήσουμε εκ νέου υπέρ της ελληνικότητας της φέτας στο Δικαστήριο, καθώς μια τέτοια «σύγκρουση» απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία.