Νέες επιχειρηματικές συνεργασίες προέκυψαν για τους Έλληνες εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών στην FRUITLOGISTICA Berlin 2024

Νέες συμφωνίες για την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών εξασφάλισαν οι Έλληνες εκθέτες που συμμετείχαν στη Διεθνή έκθεση FRUITLOGISTICA, η οποία έγινε στο Βερολίνο από 7 ως 9 Φεβρουαρίου 2024.

Αυτό επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), η οποία οργάνωσε το περίπτερο της χώρας στο οποίο φιλοξενήθηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες του κλάδου, καθώς και επίσημοι φορείς προώθησης και εμπορίας φρούτων και λαχανικών, όπως ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. (ΟΚΑΑ).

Όπως αναφέρεται, η σημασία που έχει η μεγαλύτερη έκθεση φρέσκων αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως, επιβεβαιώνεται τόσο από τη συμμετοχή σε αυτή 3.239 εκθετών από 84 χώρες όσο και από την υψηλή επισκεψιμότητα, η οποία φέτος άγγιξε επίπεδα ρεκόρ, με πάνω από 78.000 επισκέπτες από 130 χώρες.

Επίσης με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγικών δυνατοτήτων μικρών επιχειρήσεων που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό, οργανώθηκαν από την Enterprise Greece, για πρώτη φορά φέτος σε χώρο του εθνικού περιπτέρου, B2B συναντήσεις ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων του κλάδου, με ξένους αγοραστές. Οι συμμετέχοντες, πέρα από τη διερεύνηση νέων συνεργασιών με ξένους αγοραστές, είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση από κοντά και να δικτυωθούν με άλλους Έλληνες και ξένους εξαγωγείς.

Οι συναντήσεις αυτές, εκτιμάται ότι θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στον κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών αυξήθηκαν κατά 21% σε αξία και 8,5% σε όγκο το 2023 σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τα 1,68 δισ. ευρώ και 1,730 εκατομμύρια τόνους αντίστοιχα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εξαγωγικής επιχείρησης Φραγκίστας Γ.Ν Α.Ε, Γιώργος Φραγκίστας αναφερόμενος στην έκθεση τόνισε: «Η φετινή παρουσία μας στη Δ.Ε FRUITLOGISTICA 2024 ήταν επιτυχημένη. Συναντηθήκαμε με όλους τους σημαντικούς συνεργάτες μας από όλο τον κόσμο αλλά κάναμε και αρκετές νέες επαφές. Χάρη στην υποστήριξη και άριστη συνεργασία με την Enterprise Greece, προβάλουμε και προωθούμε δυναμικά τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, στη FRUITLOGISTICA Berlin, τη σημαντικότερη έκθεση του κλάδου μας παγκοσμίως. Η βοήθεια και η στήριξη της Enterprise Greece είναι πολύ σημαντική, επιτρέποντας στις εταιρείες να εστιάσουν στην εξαγωγική τους προσπάθεια, απολαμβάνοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με πολύ λογικό κόστος συμμετοχής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ