Σε νέο εξοπλισμό επενδύει ο Συνεταιρισμός «Θρακών Αμνός»

Ιδιόκτητο φορτηγό και παγολεκάνες λύνουν τα χέρια των Εβριτών αιγοπροβατοτρόφων

Σε εφαρμογή βάζει ο Συνεταιρισμός «Θρακών Αμνός» τις επόμενες κινήσεις του ενόψει της νέας γαλακτοκομικής περιόδου, για την περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση των μελών του. Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Χρήστος Παρασχούδης, τα περίπου 100 μέλη πρόκειται να προμηθευτούν καινούργιες παγολεκάνες, ενώ παράλληλα αγοράστηκε ένα φορτηγό. Έτσι, για πρώτη φορά, η μεταφορά του συγκομιζόμενου γάλακτος θα πραγματοποιείται από τον ίδιο τον συνεταιρισμό, γεγονός που αναμένεται να μειώσει το κόστος παραγωγής και να βελτιώσει τις προϋποθέσεις συνεργασίας με τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.

Έξω από τα γεωγραφικά όρια της ζώνης γάλακτος

Το φορτηγό αγοράστηκε μεταχειρισμένο από το εξωτερικό και το κόστος ήταν αρκετά χαμηλότερο από το ποσό που θα στοίχιζε ένα καινούργιο. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο κ. Παρασχούδης, το γεγονός ότι αναλαμβάνει πλέον ο συνεταιρισμός τη μεταφορά της πρώτης ύλης επιτρέπει τη συνεργασία με περισσότερες επιχειρήσεις και, επομένως, την εύρεση της πιο συμφέρουσας οικονομικά προσφοράς.

«Στην περιοχή που δραστηριοποιούμαστε υπάρχει μόνο μια γαλακτοβιομηχανία, η οποία λειτουργούσε με μονοπωλιακή λογική, καθώς γνώριζε ότι δεν μπορούσαμε να διαθέσουμε το γάλα μας αλλού. Τα δεδομένα όμως άλλαξαν και πλέον μπορούμε να διαπραγματευτούμε σε νέα βάση», σημειώνει. Μία ακόμα σημαντική κίνηση του συνεταιρισμού είναι η παραγγελία και αγορά 100 νέων παγολεκανών. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 300.000 ευρώ, που θα ωφελήσει πολλαπλά τους κτηνοτρόφους, όχι μόνο για να παραδίδουν το γάλα τους στις βέλτιστες υγειονομικές συνθήκες, αλλά και για να αμείβονται με πιο συμφέρουσα τιμή.

«Είναι σύνηθες μια γαλακτοβιομηχανία να παρέχει στους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζεται τις παγολεκάνες. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δίνει ένα ακόμα πλεονέκτημα σε μια επιχείρηση που συνάπτει συμφωνία για να αγοράσει το γάλα των παραγωγών αυτών. Προχωρήσαμε στην αγορά 100 νέων παγολεκανών από τη Milkplan, με το κόστος έκαστης να είναι περίπου 3.000 ευρώ», αναφέρει ο κ. Παρασχούδης. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι πρόσφατα καταβλήθηκε στον συνεταιρισμό ενίσχυση για το Μέτρο 9 των Ομάδων Παραγωγών, γεγονός που διευκόλυνε τις εν λόγω επενδύσεις.

Επέκταση στη λιανική και ανάπτυξη ζωοτροφών

Στα άμεσα σχέδια του συνεταιρισμου «Θρακών Αμνός» για το 2021 είναι να επεκταθεί η συνεργασία με καταστήματα λιανικής στο νότιο τμήμα του Έβρου:

«Φιλοδοξούμε το νέο έτος να κατέβουμε μέχρι την Αλεξανδρούπολη, να “ανοίξουμε” τα υπόλοιπα συνεταιριστικά σούπερ μάρκετ. Μέχρι τώρα ήμασταν στον “Ακρίτα”, θα πάμε και στον “Αλέξανδρο”. Σταδιακά, θέλουμε να διαθέσουμε, πέρα από τα γιαούρτια, το παγωτό και τα τυριά μας, και το φρέσκο παστεριωμένο γίδινο γάλα μας. Να μπει και στο ράφι, αλλά και στους αυτόματους πωλητές μας.

Ως προς τα πιο μεσομακροπρόθεσμα σχέδιά μας, έχουμε κάποιες ιδέες για την ανάπτυξη μιας χαμηλού κόστους, αλλά υψηλής σε θρεπτική αξία ζωοτροφής, και ελπίζω κάποια στιγμή να έχουμε εξελίξεις και πάνω σε αυτό».