Νέο φετινό ρεκόρ για το σκληρό στη Φότζια που έπιασε τα 570 ευρώ

Νέα άνοδο 10 ευρώ/τόνο σημείωσαν αυτή την εβδομάδα οι τιμές του σκληρού σιταριού στη λίστα της Φότζια, σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις της κυριότερης αγοράς του ιταλικού Νότου πριν την έναρξη του αλωνισμού.

Η πρώτη ποιοτική κατηγορία διαπραγματεύεται πλέον στα 560- 570 ευρώ/τόνο (τιμή αποθήκης), επίπεδα που συνιστούν νέο ρεκόρ για τη φετινή ημερολογιακή και εμπορική χρονιά. Η αμέσως προηγούμενη υψηλότερη επίδοση ήταν τα 550-560 ευρώ που είχαν σημειωθεί για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου και «ισοφαρίστηκαν» την περασμένη εβδομάδα όταν και πάλι η Φότζια είχε κλείσει με άνοδο 10 ευρώ/τόνος.

Πιο αναλυτικά, οι τιμές για τις πρώτες ποιότητες (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80%) βρίσκονται πλέον στα 565-570 ευρώ/τόνο και για την αμέσως επόμενη κατηγορία (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65%) στα 555-560 ευρώ/τόνο.

Τα νούμερα αυτά επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι ο αλωνισμός στη χώρα μας θα ξεκινήσει με τιμές κοντά στα 50 λεπτά/κιλό στον παραγωγό. Ήδη μεγάλη εμπορική επιχείρηση από τη Θεσσαλία έχει βγεί εδώ και κάποιες μέρες στην αγορά με τιμή 46 λεπτών ς και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξουν το χαρτιά τους αρκετοί ακόμα έμποροι.

Όπως έγραψαν σε πρόσφατα σχετικά ρεπορτάζ η «Ύπαιθρος Χώρα» και το ypaithros.gr, μέχρι πρόσφατα εκτελούνταν από ελληνικά λιμάνια εξαγωγικές δουλειές με σιτάρια της περσινής σεζόν στο εύρος των 510-517 ευρώ/τόνος ενώ οι πρώτες συμφωνίες προπώλησης για τη νέα σοδειά κλείνονταν στα 500-505 ευρώ/τόνο FOB.