Νέο νομοσχέδιο για κτηνοτροφία, ΕΛΓΟ και ΕΛΓΑ ετοιμάζει το ΥΠΑΑΤ

Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, το οποίο, όπως προανήγγειλε ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν τον ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ», το νομοσχέδιο αφορά την απλούστευση διαδικασιών ίδρυσης μονάδων στον κτηνοτροφικό τομέα και την υδατοκαλλιέργεια, και θα περιέχει διατάξεις τόσο για τον ΕΛΓΑ όσο και για τον 

Ειδικότερα, μαθαίνουμε πως το ΥΠΑΑΤ θέλει να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία επενδύσεων, γι’ αυτό και με το νομοσχέδιο αναμένεται να απλουστευθούν οι διαδικασίες ίδρυσης:

✱ Μονάδων υδατοκαλλιέργειας εντατικής και ημι-εντατικής μορφής.

✱ Κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων για μεικτή γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα.

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου επικεντρώνεται και στην απλούστευση διαδικασιών ίδρυσης και κτηνιατρικών δραστηριοτήτων, όπως κτηνιατρεία και κτηνιατρικές κλινικές, για εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς.

Οργανισμοί

Ειδικές διατάξεις θα αφορούν τον ΕΛΓΑ, ώστε να περιοριστούν διάφορα κόστη του, με τον κ. Βορίδη να σημειώνει πως με τον τρόπο αυτόν θα «βελτιωθεί η δημοσιονομική κατάσταση του Οργανισμού, θα μπορέσει αυτός να εξυγιανθεί ταμειακά και, επομένως, να βελτιώσει και τον χρόνο αποπληρωμής και καταβολής των ζημιών».

Τέλος, όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», αυτές θα προβλέπουν τη θέσπιση κριτηρίων, ώστε ο Οργανισμός να έχει τη δυνατότητα να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις για την υλοποίηση έργων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο αναμένεται να κλείσει το θέμα μέσα στον Ιούλιο και σίγουρα πριν από τη διακοπή των εργασιών της Βουλής λόγω θέρους.