Νέο «πακέτο» 3,5 εκατ. ευρώ για δράσεις προώθησης της παρμεζάνα από τους Ιταλούς

Ένα νέο «πακέτο» δράσεων συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για την προώθηση της παρμεζάνας, αλλά και τη στήριξη των κτηνοτρόφων από το εισκομιζόμενο γάλα των οποίων παρασκευάζεται το φημισμένο ιταλικό τυρί, ανακοίνωσε το Parmigiano Reggiano Consortium.

Από το ποσό αυτό, τo 1,5 εκατ. ευρώ θα διοχετευθεί σε ενέργειες που θα προβάλλουν τη μοναδικότητα και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της παρμεζάνας, σε συνεργασία με τους εγχώριους λιανέμπορους, αλλά και το κανάλι της εστίασης. Άλλο 1,5 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί για παρόμοιες πρωτοβουλίες προώθησης σε μεγάλους διανομείς, αλλά και στον βιομηχανικό κλάδο, τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό.

Τα υπόλοιπα 500.000 ευρώ προορίζονται για την υποστήριξη προωθητικών δράσεων των γαλακτοβιομηχανιών που πραγματοποιούν απευθείας πωλήσεις -δηλαδή δίχως ενδιάμεσους- εντός και εκτός Ιταλίας. Σημειωτέον ότι ένα ακόμα μεγαλύτερο «πακέτο» 8 εκατ. ευρώ για τη στήριξη και την προώθηση της παρμεζάνας είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2022.

Στο 80% η αποζημίωση των κτηνοτρόφων

Πέρα από αυτά, ωστόσο, και εν μέσω της πτώσης των τιμών σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, το κονσόρτιουμ ενέκρινε, με τις τελευταίες αποφάσεις του, και την αύξηση της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι όταν, σε περιπτώσεις κρίσης ή υπερβάλλουσας παραγωγής γάλακτος, πωλούν μέρος των ποσοτήτων αυτών έξω από το δίκτυο παραγωγής της παρμεζάνας. Το ποσοστό της μέγιστης αποζημίωσης ανέβηκε πλέον στο 80%.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία της Nielsen, η ζήτηση για το διάσημο ιταλικό τυρί παραμένει αρκετά ζωηρή, αφού τον Ιανουάριο του 2023 οι κατ’ όγκο πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ ανήλθαν σε 2,855 εκατ. τόνους, έναντι 2,628 εκατ. τόνων τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η μέση τιμή που λαμβάνουν τα τυροκομεία στο τέλος του Ιανουαρίου ανερχόταν σε 11,63 ευρώ/κιλό, μειωμένη 1% σε μηνιαία βάση, αλλά αυξημένη κατά το ίδιο ποσοστό σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022.