Νέο συσκευαστήριο και επέκταση θερμοκηπίων για τη Wonderplant

Στα 30 εκατ. ευρώ η επένδυση που θα φέρει την παραγωγή πάνω από τους 15.000 τόνους

Πιστή στο πλάνο και στη στρατηγική που είχε χαράξει προ πανδημίας παραμένει η Wonderplant, προχωρώντας στην υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου, ύψους 30 εκατ. ευρώ, για την επέκταση τόσο των παραγωγικών εκτάσεων όσο και των υποστηρικτικών υποδομών.

Πρόκειται για τη δεύτερη επέκταση που πραγματοποιεί η εταιρεία μετά από εκείνη του 2018, όταν στα 120 στρέμματα στεγασμένων εγκαταστάσεων στην Πετρούσα Δράμας είχαν «προστεθεί» 40 στρέμματα, με την παραγωγική δυναμικότητα να αυξάνεται αντίστοιχα κατά 35%.

Με τη νέα επένδυση που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2022, οι εκτάσεις θα αυξηθούν κατά 70 επιπλέον στρέμματα, ενώ η παραγωγή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 15.000 τόνους ντομάτας.

«Υπάρχουν προβλήματα δομικά που πρέπει να τα αντιμετωπίζει κανείς με έναν μακρόπνοο σχεδιασμό και προβλήματα συγκυριακά που δεν προέρχονται από την ίδια την αγορά, ούτε έχουν να κάνουν με κάποια σοβαρή μεταβολή στα θεμελιώδη της. Η κρίση του κορωνοϊού ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και, ως εκ τούτου, δεν αλλάζει τη στρατηγική μας, ιδίως από τη στιγμή που αυτή η στρατηγική ήταν εξαρχής μακροπρόθεσμη», τονίζει στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της Wonderplant, Θέμης Μακρής.

Ελεγχόμενες οι απώλειες του 2020

«Η πανδημία σαφώς και επηρέασε τον κλάδο μας, όχι βέβαια στον βαθμό που αυτό συνέβη σε άλλες δραστηριότητες, όπως π.χ. στην εστίαση. Η έλλειψη του τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού είχε ως συνέπεια να μειωθούν οι καταναλώσεις, τη στιγμή που οι παραγωγές είχαν ήδη προγραμματιστεί με τα συνήθη έως τότε δεδομένα. Έτσι, δημιουργήθηκε πλεόνασμα στην αγορά και οι τιμές υποχώρησαν», προσθέτει ο ίδιος.

Προς επίρρωση αυτού και σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της Wonderplant, o κύκλος εργασιών ανήλθε το 2020 σε 19,213 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 11,25% σε σύγκριση με το 2019 (21,648 εκατ. ευρώ). Ομοίως, τα προ φόρων κέρδη μειώθηκαν κατά 16,7% στα 3,427 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA ανήλθαν σε 6,699 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 9,9%. Εκτός απροόπτου, η φετινή χρονιά θα συνοδευτεί από βελτίωση όλων των οικονομικών δεικτών, ωστόσο ο κ. Μακρής θεωρεί «πολύ αισιόδοξο» το σενάριο επιστροφής στα νούμερα του 2019.

«Το πιθανότερο είναι να φτάσουμε κάπου… ανάμεσα στο 2019 και στο 2020, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των τουριστικών ροών και το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό θα ήταν μια θετική εξέλιξη», αναφέρει.

Η επένδυση που υλοποιεί αυτό το διάστημα η εταιρεία αφορά τόσο την επέκταση των εκτάσεων καλλιέργειας ντομάτας (beef, τσαμπί και cherry) όσο και τη δημιουργία νέου συσκευαστηρίου, νέων γραμμών συσκευασίας, καθώς και χώρων προσωπικού, το οποίο, όπως εξηγεί ο συνομιλητής μας, θα αυξηθεί σημαντικά.

Ο σχεδιασμός θέλει το έργο να ολοκληρώνεται μέχρι τα τέλη του έτους, δεν αποκλείεται ωστόσο να χρειαστούν ένα-δύο μήνες επιπλέον. «Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι τον Φεβρουάριο θα έχουμε μπει στις νέες φυτεύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν προχώρησε το φουντούκι

Προ τριετίας, η Wonderplant προσανατολιζόταν να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της, εντάσσοντας σε αυτήν και υπαίθριες καλλιέργειες, όπως το φουντούκι. Αν και το εγχείρημα φαινόταν αρκετά υποσχόμενο, δεδομένων των διαφαινόμενων συνεργειών με την Chipita (εταιρεία την οποία διεύθυνε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, εκ των ιδρυτών της Wonderplant), τελικά δεν προχώρησε. «Η δυσκολία εξεύρεσης μεγάλων εκτάσεων που να καλύπτουν τα πλάνα και τις ανάγκες μας αποδείχθηκε ανυπέρβλητη και, τελικά, μας αποθάρρυνε.

Ο κατακερματισμός της γεωργικής γης, που αποτελεί γνωστό πρόβλημα του αγροτικού κλάδου της χώρας μας, δυσκολεύει τον σχεδιασμό τέτοιων επενδύσεων», σημειώνει ο κ. Μακρής. Παρ’ όλα αυτά, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης σε άλλα προϊόντα στο άμεσο μέλλον.

Ο ίδιος διαβεβαιώνει, επίσης, ότι η πρόσφατη αλλαγή ιδιοκτησίας στην Chipita δεν «αγγίζει» τη Wonderplant, η οποία συνεχίζει με το ιδρυτικό επιχειρηματικό σχήμα (Σ. Θεοδωρόπουλος. Θ. Μακρής, Μ. Αραμπατζής, Α. Φώλιας, Σ. Νένδος).

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον Ιανουάριο του 2020 η Chipita είχε «επιστρέψει» το 14% της Wonderplant, που είχε στην κατοχή της, στον κ. Θεοδωρόπουλο.