Η κοινή διάθεση του γάλακτος και η προμήθεια ζωοτροφών οδήγησε στη σύσταση του συνεταιρισμού αιγοπροβατοτρόφων στη Χίο

Στην ίδρυση συνεταιρισμού αποφάσισαν να προχωρήσουν στις αρχές του έτους 43 αιγοπροβατοτρόφοι από τη Χίο, αναζητώντας διέξοδο και αγοραστή για το γάλα τους υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του νεοοσύστατου Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Άγιος Μόδεστος» Χίου, Αντώνης Νεραντζής, «η ιδέα προέκυψε εξ ανάγκης, καθώς οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να βρουν αγοραστή, πόσω μάλλον να πουλήσουν το γάλα τους σε καλή τιμή. Ακόμα και όταν κάποιος κτηνοτρόφος κατάφερνε να βρει (σ.σ. αγοραστή), οι τιμές που δίνονταν ήταν πολύ κάτω του κόστους και οδηγούσαν τους παραγωγούς στην καταστροφή».

Ο κ. Νεραντζής επισημαίνει ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα μεγάλο τυροκομείο στο νησί και αυτό δεν μπορεί να απορροφήσει σημαντικές ποσότητες. Η κατάσταση, όπως λέει, επιδεινώθηκε όταν πριν από τέσσερα χρόνια έκλεισε μια τοπική τυροκομική επιχείρηση, αφήνοντας αρκετούς κτηνοτρόφους με χρωστούμενα χιλιάδων ευρώ.

«Πριν από έναν μήνα εκλέξαμε διοικητικό συμβούλιο και προσπαθούμε να οργανωθούμε σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα είμαστε στη διαδικασία να μάθουμε πώς να εργαζόμαστε ομαδικά και αποτελεσματικά», σημειώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, ο οποίος ξεκίνησε φέτος συνεργασία με μεταποιητική επιχείρηση από τη Μυτιλήνη (ΛΕΣΒΙΓΑΛ), παραδίδοντας κυρίως αίγειο γάλα και μικρότερες ποσότητες πρόβειου.

Μαζική προμήθεια ζωοτροφών

Ο κ. Νεραντζής δεν θέλησε να αναφερθεί στις τιμές στις οποίες αγοράζεται το γάλα, επισημαίνοντας ότι «η συμφωνία αυτή ήταν απλώς μια αρχή. Θέλουμε να πατήσουμε σε αυτήν τη βάση και να πετύχουμε ακόμα πιο βιώσιμες συμφωνίες για τους παραγωγούς μας.

Επίσης, σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε τη μαζική προμήθεια ζωοτροφών, ώστε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής μας». Όπως διευκρινίζει, «υπολογίζουμε να παραδίδουμε ημερησίως περίπου 5 τόνους και, στη συνέχεια, να ανέβουμε στους 15 τόνους ανά διήμερο». Ο συνεταιρισμός είχε πραγματοποιήσει συζητήσεις με μεγάλη τυροκομική επιχείρηση της Θεσσαλίας κατά το προηγούμενο διάστημα, αλλά αποφάσισε να μην προχωρήσει σε σύναψη συμφωνίας με τον εν λόγω αγοραστή.

Ζητώντας από τον ίδιο να μας καταθέσει την άποψή του για το αν η ζήτηση για αιγοπρόβειο γάλα έχει αυξηθεί την τελευταία διετία, ο κ. Νεραντζής μας αναφέρει: «Σε ό,τι αφορά τη δική μας καθημερινότητα και πραγματικότητα, η ζήτηση δεν έχει αυξηθεί, δεν έχει αλλάξει κάτι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειονότητα των μελών του συνεταιρισμού είναι νέοι, από 25 έως 45 ετών, και αν το εγχείρημα πετύχει, περισσότεροι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τομέα θα δουν ότι υπάρχουν προοπτικές στον κλάδο.