Ο Νόμος Κεραμέως βάζει λουκέτο σε αγροτικές σχολές

Των Μαρίας Αμπατζή και Γιώργου Αργυρίου

 

«Λουκέτο» φαίνεται πως έβαλε ο Νόμος Κεραμέως και το νέο σύστημα Πανελληνίων τουλάχιστον σε τρεις τριτοβάθμιες σχολές εκπαίδευσης που βρίσκονται στην επαρχία. Ο λόγος για την ΕΠΑΣ Νεμέας και δύο τμήματα (Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ορεστιάδα. Όπως έγινε γνωστό από το ρεπορτάζ, το νέο σύστημα και κυρίως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, οδήγησαν αφενός την ΕΠΑΣ Νεμέας στο να μην εγγράψει νέους φοιτητές, αφετέρου την Ορεστιάδα στο να μετρήσει απώλειες άνω των 200 ατόμων, που συνεπάγεται σοβαρό πλήγμα στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

 

Τίτλοι τέλους για την ΕΠΑΣ Νεμέας, μόλις εννέα οι δευτεροετείς σπουδαστές

 

Τίτλοι τέλους πέφτουν φέτος μετά από 24 χρόνια λειτουργίας για την Επαγγελματική Σχολή «Αμπελουργίας-Οινοτεχνίας» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Κι ενώ όλοι περιμένουν τη μετατροπή της σχολής σε δημόσιο ΙΕΚ, τελικά όχι μόνο δεν θα λειτουργήσει τμήμα για τους πρωτοετείς, αλλά οι εγγραφές φέτος αφορούσαν μόνο τους δευτεροετείς σπουδαστές. Μάλιστα, ο αριθμός των εγγραφών δεν ξεπέρασε (για το 2ο έτος) τα εννέα άτομα. Η σχολή ιδρύθηκε το 1991 ως Τεχνική Επαγγελματική Σχολή (ΤΕΣ) Νεμέας με ειδικότητα «Τεχνιτών Αμπελουργίας-Οινοτεχνίας». Στην πενταετία που ακολούθησε έγινε προσπάθεια δημιουργίας χώρων για τις εγκαταστάσεις της σχολής (αίθουσες, εργαστήρια, οικοτροφείο, χώροι άθλησης, αμπελώνας κ.λπ.) και λειτούργησε για πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 1997-1998.  

 

Όπως μας εξηγεί ο διευθυντής της σχολής, Στέφανος Λυμπέρης, «με βάση τον Νόμο Κεραμέως, η σχολή έχει κλείσει και φέτος δεν έκανε εγγραφές. Υπάρχει μία υπουργική απόφαση για ίδρυση δημόσιων αγροτικών ΙΕΚ υπό την αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την ευθύνη της οργάνωσης και λειτουργίας από τον ΕΛΓΟ». Σχετικά με τη συμμετοχή των σπουδαστών στην ΕΠΑΣ, ο κ. Λυμπέρης επισημαίνει: «Ο αριθμός όσων παρακολουθούν φέτος τη σχολή είναι μικρός. Ανασταλτικός παράγοντας, όμως, για τη συμμετοχή περισσότερων ήταν το γεγονός ότι η ΕΠΑΣ δεν θωρακίστηκε θεσμικά από το υπουργείο, ώστε κάποιος να θέλει να αφιερώσει δύο χρόνια από τη ζωή του, αφού με μόλις 25 μέρες σεμινάρια γίνεται νέος αγρότης». 

 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στη Νεμέα η κύρια καλλιέργεια είναι το αμπέλι, ενώ λειτουργούν δεκάδες επιχειρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό συμμετοχής των νέων στη σχολή δεν ξεπέρασε το 24%. 

 

Μόλις 92 πρωτοετείς σε δύο πανεπιστημιακά τμήματα της Ορεστιάδας

 

Ανήκοντας στο επιστημονικό πεδίο των θετικών και τεχνολογικών επιστημών, τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ορεστιάδα είχαν το 9,58 ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των εισακτέων. Μόλις 92 είναι οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές στα δύο τμήματα, οι μισοί εκ των οποίων προέρχονται από ημερήσια ΕΠΑΛ. Ειδικά το Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων μετρά λιγότερους πρωτοετείς από μία μαθητική τάξη, 21 άτομα. 

 

Στη διαμαρτυρία των τοπικών φορέων συγκαταλέγεται η επιστολή του δημάρχου Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη, στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που σχολιάζει ότι δεν εισάκουσε την πρόταση «αύξησης του ποσοστού απόκλισης από την ΕΒΕ κατά 10%-20% για τμήματα των πανεπιστημίων της περιφέρειας».

 

Μάλιστα, μιλώντας στην «ΥΧ», θυμίζει ότι είχαν δηλώσει διά ζώσης στον υφυπουργό Άγγελο Συρίγο ότι η αύξηση των θέσεων στα δύο τμήματα είναι δώρον άδωρον. «Αποδείχθηκε ότι η ενίσχυση των τριών πανεπιστημίων (Δημοκρίτειο, Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας) που έχει δεσμευτεί ο ίδιος πρωθυπουργός αποδείχθηκε κούφιος λόγος». Οι απώλειες σε νεοεισακτέους είναι 200 άτομα, αριθμός σημαντικός για μια ακριτική πόλη που τροφοδοτείται οικονομικά και επιπλέον παίρνει ζωή από τους νέους. 

 

Ως μόνη λύση προτείνει την αναστολή της ΕΒΕ για τα τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα και να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά να συμπληρώσουν εκ νέου μηχανογραφικό.