σε λίγες ημέρες ξεκινά η σπορά του φασολιού ποικιλίας starazagorski (κοντό τύπου μπαρμπούνι
ΦΩΤΟ: ftiaxno.gr

Κάθε χρόνο αυτή την εποχή ξεκινά η σπορά του νωπού φασολιού, κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας μας. Παράλληλα, στα θερμοκήπια, οι παραγωγοί συλλέγουν τους καρπούς των φυτών που είχαν καλλιεργηθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Ανασταλτικός παράγοντας στον προγραμματισμό του κάθε αγρότη, και ειδικά αυτών που ασχολούνται με υπαίθριες καλλιέργειες, παραμένει ο καιρός. Όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, η νέα σπορά θα είναι κατά ένα δεκαήμερο πιο όψιμη, γύρω στις 10 Φεβρουαρίου, καιρού επιτρέποντος πάντα. Η Μεσσήνη, εδώ και δεκαετίες, αποτελεί μία από τις βασικότερες περιοχές της χώρας καλλιέργειας νωπού φασολιού.

 Όπως εξηγεί ο Απόστολος Καρτερολιώτης, παραγωγός της περιοχής, η καλλιέργεια είναι αρκετά προσοδοφόρα: «Το νωπό φασόλι για εμάς αποτελεί το ξεκίνημα της νέας χρονιάς στον τόπο μας. Μαζί με τις πατάτες, καθώς και τις ελιές αποτελεί μία εναλλακτική καλλιέργεια, διότι η συλλογή του καρπού γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου μετά τις 25 Μαΐου. Αν οι τιμές ξεπερνούν τα 80 λεπτά, βγαίνουμε κερδισμένοι. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας είναι η πρωιμότητα του προϊόντος και γι’ αυτό πολλές φορές έχουμε θετικό οικονομικό αποτέλεσμα».

Στις αρχές Φεβρουαρίου και η Ηλεία

Στο πρώτο δεκαήμερο θα ξεκινήσουν τη σπορά στον Νομό Ηλείας και ειδικά στις ζεστές περιοχές. Όπως μας εξηγεί ο Χρήστος Κατσίγιαννης, γεωπόνος του Συνεταιρισμού Τραγανού, «σε λίγες ημέρες ξεκινά η σπορά του φασολιού ποικιλίας starazagorski (κοντό τύπου μπαρμπούνι) και προς τα τέλη Φεβρουαρίου θα μπει αναρριχώμενο τσαουλί. Συνήθως, τα πρώιμα φασόλια πετυχαίνουν καλύτερες τιμές στην αγορά, όμως η περίοδος είναι μικρή».

Με πολύχρονη γνώση και εμπειρία στον τομέα των σπόρων φασολιού, η εταιρεία Ζωγράφος δίνει τη δική της εικόνα για τη νέα αυτή καλλιεργητική περίοδο: «Υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών για το νωπό φασόλι στη νέα καλλιεργητική περίοδο. Η ζήτηση θα επηρεαστεί από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή της Μεσσηνίας όπου παραδοσιακά καλλιεργεί αυτό το είδος. Λόγω, όμως, των έντονων βροχοπτώσεων, η σπορά μετατίθεται για το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, είναι γνωστό στους ανθρώπους του χώρου ότι οι σπορές γίνονται σταδιακά και φτάνουν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου».

Οψιμότερη η Στερεά

Κατά έναν μήνα περίπου πίσω σε σύγκριση με την Πελοπόννησο ξεκινά τις σπορές νωπού φασολιού η Περιφέρεια Στερεάς. Η Λοκρίδα αποτελεί μία από τις πρώιμες περιοχές της περιφέρειας και ακολουθεί η Θήβα. Για να μπορέσουν να έχουν πρωιμότερη παραγωγή και, συγχρόνως, για να προστατεύσουν τις καλλιέργειες νωπού φασολιού, αρκετοί παραγωγοί της Λοκρίδας κάνουν χρήση ειδικών υφασμάτων πάνω από τις καλλιέργειες του φασολιού. Φυσικά, μια τέτοια πρακτική έχει σημαντικό κόστος.