Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

Νορβηγία: Επένδυση 60 εκατ. δολαρίων για μετατροπή γεωργικών αποβλήτων σε ενέργεια

21.10.2023
1' διάβασμα
norvigia-ependysi-60-ekat-dolarion-gia-metatropi-georgikon-apovliton-se-energeia-304339

Το νέο ταμείο για το κλίμα της Νορβηγίας, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση του Νορβηγικού Ταμείου Επενδύσεων για Αναπτυσσόμενες Χώρες (Norfund), πρόκειται να επενδύσει 60 εκατ. δολάρια στη νεοφυή επιχείρηση SAEL, μία ινδική εταιρεία που μετατρέπει τα γεωργικά απόβλητα σε ενέργεια. Η επένδυση αναμένεται να συμβάλει στην αποφυγή περισσότερων από 2,8 εκατ. τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα από τη μείωση της καύσης των καλαμιών από τους ορυζώνες.

Κάθε χρόνο, οι αγρότες στη Βόρεια Ινδία αναγκάζονται να καίνε τα υπολείμματα των ορυζώνων τους μετά τη συγκομιδή, με αποτέλεσμα τη σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή. Η SAEL φιλοδοξεί να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα, έχοντας αναπτύξει ένα επιχειρηματικό μοντέλο όπου τα υπολείμματα των καλλιεργειών μετατρέπονται σε ενέργεια.

Όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της SAEL, Jasbir Awla, «με τη συλλογή των καλαμιών και την αξιοποίησή τους ως καυσίμων σε μονάδες παραγωγής ενέργειας, συμβάλλουμε στην καταπολέμηση ενός εκ των μεγαλύτερων υγειονομικών προβλημάτων στην Ινδία».