Ντομάτα: Υπό πίεση οι τιμές λόγω ανισορροπιών σε ζήτηση και προσφορά στην Ευρώπη

Εισαγωγές από Τουρκία και Μαρόκο επιβαρύνουν την εικόνα

Χαμηλότερη ζήτηση και αυξημένη προσφορά διαμορφώνουν τάση υποχώρησης των τιμών στην ντομάτα σε αρκετές αγορές διεθνώς, διαπιστώνει στην πρόσφατη επισκόπηση της αγοράς του προϊόντος το freshplaza.

Τα ευρωπαϊκά κράτη καταγράφουν σημαντική μείωση τιμών ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες, την οποία και αποδίδουν στην υπερπληθώρα διαθέσιμου προϊόντος, όχι μόνο εγχώρια παραγόμενου, αλλά και εισαγόμενου από άλλες παραγωγικές χώρες της ΕΕ, ταυτόχρονα με την είσοδο προϊόντος από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία και το Μαρόκο, που αυξάνει επιπλέον τον ανταγωνισμό.

Υποχώρηση τιμών καταγράφει και η παραγωγή της Νότιας Αφρικής, οι οποίες, όμως, παραμένουν αισθητά υψηλότερες από πέρυσι, καθώς η πτώση τους ξεκίνησε από υψηλότερη βάση. Καλή ζήτηση και τιμές περιγράφονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για την παραγωγή του Μεξικού, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι ΗΠΑ αναμένουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα προϊόντος τις προσεχείς εβδομάδες. Τιμές υψηλότερες από αυτές των προηγούμενων χρόνων καταγράφει φέτος η Κίνα λόγω μειώσεων παραγωγής σε κύριες παραγωγικές περιφέρειες, όπως η Σαγκάη.

Τιμές ακόμη και κάτω του κόστους καταγράφουν παραδοσιακές αγορές

Επιστρέφοντας στα ευρωπαϊκά, εισαγωγές από Τουρκία και Μαρόκο και λιγότερο από τη γειτονική Ισπανία προβληματίζουν τους Ιταλούς παραγωγούς, καθώς βλέπουν –αντίθετα από το σύνηθες– στασιμότητα στη ζήτηση για το προϊόν εγχώρια, κάτι που συμπιέζει αισθητά τις τιμές.

Στο χονδρεμπόριο, καταγράφονται ακόμη και χαμηλότερες του κόστους παραγωγής, ειδικότερα για κάποιες κατηγορίες όπως τα ντοματίνια τσέρι, ενώ οι χονδρεμπορικές τιμές σε διάφορα είδη ντομάτας κινούνται στα ίδια επίπεδα για την εγχώρια παραγωγή με εκείνη προέλευσης τρίτων χωρών. Ζήτηση, αλλά όχι ικανή για να αποφευχθεί η υπερπροσφορά προϊόντος πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές, εντοπίζει και η γερμανική αγορά, η οποία δέχεται προϊόν από Ολλανδία, Βέλγιο, καθώς και Ιταλία και Ισπανία, πέραν της εγχώριας παραγωγής της.

Τιμές αρκετά χαμηλότερες καταγράφουν οι ντομάτες σε Ολλανδία και Βέλγιο, εικόνα που φαίνεται πως σταδιακά επανέρχεται στον μέσο όρο πενταετίας στα φλαμανδικά δημοπρατήρια. Καθυστερημένη έναρξη της σεζόν που ακολουθήθηκε από ενεργειακά ζητήματα ευθύνονται για την πρότερη κατάσταση των προκλήσεων στην αγορά.

«Ανισορροπία» μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αναφέρεται και στη Γαλλία, όπου λίγο οι αργίες του Μαΐου, λίγο η χαμηλότερη κατανάλωση προς το τέλος του μήνα δεν έφεραν τόσο δυναμική ζήτηση έως τώρα. Το αποτέλεσμα ήταν η άσκηση πίεσης στις τιμές ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, σε σύγκριση με τις περσινές.

Η εγχώρια παραγωγή αντιμετωπίζει, παράλληλα, και τον ανταγωνισμό από τα βέλγικα και τα ολλανδικά προϊόντα, όσο οι τελευταίοι όγκοι από Ισπανία αναμένονται αυτή την εβδομάδα. Ταυτόχρονα, για τις τσέρι παραμένει ο ισχυρός ανταγωνισμός των εισαγωγών από Μαρόκο.

Οι εισαγωγές μαροκινών προϊόντων ήταν αυτές που επέφεραν σημαντικές μειώσεις στην τιμή της ισπανικής χειμερινής παραγωγής στην επαρχία της Αλμερίας, η οποία προσδοκά σε ένα πρώιμο ξεκίνημα της νέας παραγωγής του 2024/2025, ώστε να προλάβει το ξεκίνημα στις αγορές.

Εξαγωγέας από την περιοχή υπογραμμίζει την ανεξέλεγκτη είσοδο μαροκινών προϊόντων στην Ευρώπη, με την Αγγλία –αν εξαιρεθούν συγκεκριμένοι πελάτες– να ψωνίζει πλέον, πρακτικά, μόνο προϊόν αυτής της προέλευσης, γεγονός που, όπως σχολιάζει, περιπλέκει τα πράγματα, αναφέροντας τη στροφή σε πιο εξειδικευμένα προϊόντα, όπως η ροζ ντομάτα.